Desenul original al copertei primei carti Harry Potter ar putea stabili un nou record de licitatie. Va fi scos la vanzare in curand, fiind estimat la 600.000 de dolari.
Pe 26 iunie va fi scos la licitatie o acuarela considerata “cel mai scump obiect Harry Potter din istorie”. Este un desen al lui Thomas Taylor pentru romanul “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” (Harry Potter si piatra filozofala) din 1997.
Imaginea a servit drept coperta pentru o carte care avea sa fie vanduta in peste 120 de milioane de exemplare, numarandu-se printre cele mai bine vandute carti din lume, si sa fie tradusa in aproximativ 85 de limbi. Succesul ei a inspirat mai multe continuari, franciza de carti Harry Potter a vandut in total 500 de milioane de exemplare.
Licitatia este organizata la Sotheby’s New York, desenul are un pret estimat la 600.000 de dolari.
Aceeasi lucrare a fost vanduta la Sotheby’s Londra in 2001, la pretul de 85.750 de lire sterline (aproximativ 107.000 de dolari la cursul de schimb de astazi), fata de o estimare de 25.000 de lire sterline (aproximativ 31.000 de dolari), stabilind astfel un record pentru orice material legat de franciza Harry Potter. Pana acum, recordul este detinut de o prima editie a aceleasi carti — Harry Potter si piatra filozofala —, vanduta la Heritage Auctions din Dallas in 2021 pentru 421.000 de dolari.
Desenul lui Taylor face parte din colectia chirurgului stomatolog Rodney P. Swantko, care a murit in 2022. Este o lucrare importanta deoarece a stabilit aspectul lui Harry Potter asa cum a devenit el cunoscut in cultura populara: cu cicatricea in forma de fulger si esarfa cu dungi, alaturi de trenul Hogwarts Express de pe peronul 9¾. Imaginea a fost o referinta pentru a-l gasi ulterior pe Daniel Radcliffe, actorul care l-a jucat pe Potter in celebra franciza cinematografica de succes, cu incasari de peste 7,7 miliarde de dolari din box office.
Thomas Taylor a declarat ca se simte emotionat sa vada “lucrarea care marcheaza inceputul carierei mele, zeci de ani mai tarziu si la fel de stralucitor ca intotdeauna. Ma duce cu gandul la experienta de a citi Harry Potter pentru prima data – unul dintre primii oameni din lume care au facut-o – si la procesul de creare a ceea ce este acum o imagine iconica. In timp ce imi scriu si imi ilustrez astazi propriile povesti, sunt mandru sa privesc inapoi la astfel de inceputuri magice.”
Lucrarea ar putea stabili un nou record pentru operele lui Taylor.
Pana acum, cea mai scumpa opera a sa a fost adjudecata pentru 15.000 de dolari. Era un desent al unui vrajitor care urma sa figureze in designul de coperta al Pietrei Filozofale.
De asemenea, in cadrul licitatiei va fi inclusa si o carte pe care o vor recunoaste cu usurinta fanii fideli ai francizei: unul dintre cele sapte manuscrise originale ale autoarei J.K. Rowling pentru “The Tales of Beedle the Bard”, o carte de basme pe care a scris-o in 2007 si care nu a fost destinata publicarii.
Cele sapte manuscrise au fost create ca daruri pentru prietenii care au contribuit la publicarea cartilor Harry Potter. Acest exemplar se afla anterior in colectia lui Barry Cunningham, editor care a semnat-o pe Rowling si a publicat “Piatra Filozofala”.
“The Tales of Beedle the Bard” este un element cheie in carti si filme deopotriva, fiind locul in care Harry si Hermione descopera Talismanele Mortii.
„Este greu de transmis impactul acestei ilustratii de Thomas Taylor, creata in 1997, pentru romanul Harry Potter and the Philosopher’s Stone, pe atunci necunoscut. Recunoscuta instantaneu astazi, lucrarea lui Taylor serveste drept schita vizuala pentru baiatul vrajitor care a inspirat ulterior milioane de oameni din intreaga lume. A devenit o completare esentiala pentru ceea ce este acum cea mai iubita serie de carti pentru copii din istorie, capturand perfect universul fermecator si nostalgic al lui Harry Potter.”, a declarat Richard Austin, directorul departamentului de carti si manuscris de la Sotheby’s.
Desenul si cartea vor fi expuse publicului la Sotheby’s New York, in perioada 21-25 iunie. Mai multe despre licitatie gasiti aici, include si exemplare din Edgar Allan Poe, Charles Dickens si Ernest Hemingway.