Un desen al unui urs realizat de Leonardo da Vinci ar putea fi vandut pentru 16,7 milioane de dolari. Este unul dintre ultimele 8 desene ale geniului renascentist. Cinci principii de desen, identificate de istoricii de arta, care i-au transformat schitele lui Da Vinci in cele mai bine vandute opere de arta.
Opera de arta intitulata „Cap de urs” va fi vanduta pe 8 iulie ca piesa principala a viitoarei licitatii organizata de Christie’s in Londra. Pana atunci, va face un tur expozitional prin New York, la mijlocul acestei luni, in Hong Kong la finalul lunii si in Londra intre 1 si 6 iunie.
Estimarile expertilor plaseaza desenul intre 11 si 16,7 milioane de dolari.
Lucrarea a trecut prin colectiile a mai multi proprietari, printre care pictorul englez Thomas Lawrence, dupa moartea caruia desenul a ajuns la vanzatorul de arta Samuel Woodburn. Acesta a vandut lucrarea casei de licitatie Christie’s in 1860 pentru 3,5 dolari.
Este unul dintre ultimele 8 desene ale lui Leonardo si una dintre cele mai importante lucrari ale Renasterii care s-au pastrat in colectii private, cu exceptia Colectiei Regale si a Colectiilor Devonshire.
Masoara 7x7cm, este realizata in creion pe hartie bej si semnata de artist in partea stanga jos. A fost expusa la National Galltery din Londra intre 2011 si 2012 ca parte a unei expozitii dedicate maestrului renascentist.
„Lucrarea a fost detinuta de unii dintre cei mai distinsi colectionari din sfera marilor maestrii ai secolelor trecute, iar proprietarul din prezent o detine din 2008”, spune Ben Hall, expert in picturile vechilor maestri la Christie’s New York.
Vanzarea ar putea sa depaseasca recordul stabilit in 2001 al unui desen realizat de un maestru renascentist, „Cal si calaret”, tot de Leonardo da Vinci. Artistul este considerat de istoricii de arta drept cel mai important desenator al artei occidentale.
Da Vinci reusit sa exceleze in abilitatile sale in orice mediu folosit: creion cu varf de argint, stilou, cerneala, creta neagra si rosie. Fiind condus de curiozitatea sa stiintifica, a studiat lumea din jurul sau in detalii minuscule si a facut studii botanice si anatomice. Inclusiv in studiile sale a creat figuri incarcate de valoare artistica si care sunt vazute precum capodopere de arta de sine statatoare.
Cinci principii de desen, identificate de istoricii de arta, care i-au transformat schitele lui Da Vinci in cele mai bine vandute opere de arta.
Desenele sale au fost indelung studiate iar motivele fascinatiei din jurul lor este explicat prin mijloacele tehnice pe care le-a folosit. In primul rand, era un maestru al simplificarii si desi opta pentru compozitii si detalii complexe, pastra strict informatia esentiala, nimic nu era in exces. Apoi, utilizarea jocurilor de umbre si a liniilor foarte bine definite au fost inscrise intre 3 si 7 pe scala valorilor de lumina. Aceasta alegere a fost numita de experti ca fiind o moderatie a umbrelor in care albul pur si negru taciune apareau rareori ca accente pentru contrast. Efectul obtinut prin tehnica moderatiei este acela ar unei stari de visare, de amintire care il poarta pe privitor intr-o alta lume.
Un al treilea principiu identificat in desenele lui Da Vinci este acela al miscarii. Pana si in detalii de maini si ipostazare stationare exista un sentiment de miscare. Motivul este calitatea gestuala a liniilor sale – unele resturi de linii gestuale pot fi vazute deseori pe marginea desenului, ca schite de pregatire.
Un alt mod de a aduce la viata personajele era folosirea exagerarii emotionale pentru a adauga trasaturi de caracter marcante. Desi o parte dintre ele sunt desenate in stil naturalist, asa cum ar aparea in viata reala, altele au expresii exagerate pana la modul de caricaturizare a unor emotii umane pentru a explora limitele pana la care ar putea sa ajunga in reprezentarea lor.
O ultima idee identificata in desenele lui Da Vinci este repetitia ca un mijloc de perfectionare. Artistul desena constant studii dupa orice il pasiona. S-au pastrat peste 13.000 de pagini de desene, schite si notite pentru tablouri, sculpturi si inventii tehnologice.
Principiile folosite de geniul renascentist au fost considerate atat de importante incat au devenit canoane ale artei. Cel mai cunoscut exemplu este Omul Vitruvian care a stabilit reguli in modul in care este reprezentat corpul uman in majoritatea lucrarilor de arta din ultimele secole.
Mai jos puteti afla mai multe despre lucrarile lui Da Vinci: