Dulciurile traditionale de Craciun din Europa. O excursie culinara printre deserturile care, cateodata, seamana si cu ce avem noi.
Dulciurile traditionale de Craciun din Europa sunt diverse si reflecta bogatia culturala a fiecarei tari. La o privire de ansablu, dupa ce parcurgeti deserturile din mai multe tari vecine realiati cum se transfera si imprumuta dintre obiceiurile de Sarbatori.
Poate ca anul acesta nu plecati nicaieri in vacanta, sau poate ca vreti sa le faceti o surpriza celor draagi care viseaza ca anul viitor sa ajunga intr-o anume tara, cum ar fi ca la masa de Craciun sa pregatiti chiar desertul specific de Sarbatori in acea tara?
Plus ca e un frumos motiv de conversatie la masa sa le povestiti cam ce se mananca la desert intr-o anume tara din Europa.
Iata o lista cu cateva exemple reprezentative pentru cateva dintre tarile europene.
foto profimedia.
In Germania sunt mai multe tipuri de prajituri traditionale: stollen -un cozonac dens, plin de fructe confiate, migdale si zahar pudra, lebkuchen – turta dulce aromata cu condimente precum scortisoara, cuisoarele si ghimbirul, marzipan un desert din migdale macinate si zahar, folosit mai ales pentru decorarea festiva a torturilor si prajiturilor.
In Franta, patria dulciurilor rafinate avem Bûche de Noël (Buturuga de Craciun) care este o rulada de pandispan, umpluta cu crema si decorata sa arate ca o buturuga, si mai avem calissons – prajituri in forma de migdala, facute din pasta de migdale si fructe confiate.
In Italia nu se poate Craciun fara panettone, cozonacul pufos, cu stafide si coaja de citrice confiata. Tot aici mai exista un alt tip de cozonac – pandoro – care e similar cu panettone, dar fara fructe, adesea presarat cu zahar pudra. Bunicile si matusile care gatesc traditional in familie mai pregatesc si torrone care este o nuga italiana, facuta din miere, albusuri de ou, zahar si migdale.
Daca mergem catre Europa Centrala si facem o escala in Polonia avem la desertul de Craciun pierniki o turta dulce similara cu Lebkuchen-ul german, dar adesea glazurata cu ciocolata. Tot aici intalnim si o rulada cu umplutura de mac care se numeste makowiec.
Pentru ca Cehia si Slovacia au fost aceeasi tara (Cehoslovacia) din 1918 pana in 1993 cand s-au separate in doua republici prin ceea ce se cheama Divortul de catifea, multe dintre traditiile locale sunt similare.
Si ei au cozonac, se numeste vánočka e un cozonac impletit, similar cu challah-ul, dar dulce si aromat cu stafide. Si mai au un desert traditional care se numeste linecké cukroví, biscuiti fragezi umpluti cu gem, in forma de stele sau inimi.
Vecinii nostri unguri au bejgli o rulada cu mac sau nuca (un desert pe care l-am luat si noi in Ardeal), dar si Zserbó, un desert format din foi fragede, umplute cu gem de caise, nuca si glazurate cu ciocolata.
In nordul Europei, in Suedia si Norvegia avem un dulce care se mananca preferabil cald Risgrynsgröt – budinca de orez servita cu scortisoara si zahar, uneori cu migdale ascunse in ea pentru a aduce noroc. Si mai avem deja clasica turta dulce, doar ca aici e subtire si crocanta, si se numeste pepparkakor.
In Danemarca deserturile de Craciun sunt mai simple si mai practice. Se fac gogosi mici si rotunde, servite cu zahar pudra si gem care au un nume imposibil pentru orice alt european, Æbleskiver. Tot aici se pregatesc biscuiti subtiri cu condiment care sunt cunoscuti sub numele brunkager.
In Spania sunt deserturi pe care le intalnim in Italia sau chiar la noi. Exista turron care este similar cu torrone italian, dar cu variatii, cum ar fi migdale caramelizate. Si se mai pregatesc polvorones, prajituri sfaramicioase, facute din faina, untura si migdale (care seamana cu fursecurile cu untura care se fac si la noi).
Si grecii sunt pentru prajiturele de Craciun practice, dar gustoase, asa cum e toata bucataria lor, gata oricand sa existe si o versiune pe care sa o mananci in mers, pe strada. Prajiturile de Craciun se numesc melomakarona – un fel de biscuiti cu miere si scortisoara, presarati cu nuci -, kourabiedes care sunt fursecuri pudrate cu zahar, asemanatoare cu nucile noastre umplute.
Ce e simpatic cand facem o trecere in revista a prajiturilor dintr-o anumita zona geografica este ca putem observa interferenta culturala, cum obiceiurile se transfera si peste granita. De fapt, facem toti de secole dulciuri mai ales cu ce ingrediente avem in zona noastra.