Skip to content

Un designer francez a creat o lampa de tip ecosistem. Gazduieste o mini-gradina si acvariu cu pesti ale carui deseuri sunt folosite ca ingrasamant pentru flori.

Ca raspuns la criza climatica, apar tot mai multe proiecte gandite sa consume cat mai putine resurse din natura. Majoritatea inovatiilor din ultimul an includ cuvintele „ecologic” sau „eco-friendly” si arata cum tendintele viitorului se indreapta spre a integra natura in vietile umane si a proteja mediul inconjurator.

François Hurtaud, un designer de produs stabilit in Hong Kong a creat-o pe EVA. Este un obiect de mobiler de tipul „aquaponic”, foloseste un sistem bazat pe acvacultura in care deseurile produse de pestii unui acvariu furnizeaza substante nutritive pentru plantele cultivate „hidroponic”, care la randul lor purifica apa si aerul din jur.

Obiectul multi-functional are rol de piesa de mobilier care permite utilizatorilor sa aiba legume si ierburi proaspete disponibile in orice moment. „Eva” poate gazdui plante si flori decorative, devenind un organism viu. 

Eva ajuta la crearea unui ecosistem artificial ecologic care imita o parte a ciclului metabolic al naturii. Amoniacul care se afla in deseurile pestilor este pompat prin tuburi in gradina aflata deasupra sub substratul radicinilor plantelor il extrag si il elibereaza in nitratii de care are nevoie pentru a creste mai repede. Ulterior, apa indepartata din amoniac care include destul de multi nutrienti, revine la peste ca sursa de hrana. 

Atat gradina cat si acvariul pentru pesti impartasesc o sursa comuna de lumina LED care ofera viata pestilor si plantelor, aducand in acelasi timp caldura si iluminare in interior. 

Activitatea „Evei” poate fi controlata prin senzorii care se conecteaza la o serie de aplicatii inteligente precum Google Assistant sau Amazon Alexa. Prin aplicatie pot fi moderate sistemul de circulatie si luminozitatea, oferind un consum redus de energie. Lampa inovatoare poate fi reglata in functie de ora la care rasare si apune soarele pentru fiecare utilizator in parte, indiferent de locul sau. Poate fi folosit acasa, la birou sau in holurile marilor cladiri, alegerea plantelor apartine fiecarui om in parte insa exista cateva recomandari in legatura cu pestii care supravietuiesc cel mai bine intr-un astfel de acvariu.

Hurtaud declara ca un prim exemplu al acestei tehnologii a fost descoperit cu 1000 de ani inaintea erei noastre de catre azteci, care cresteau plante pe plute pe suprafata lacurilor.

In total, Eva are 1,62 metri inaltime in timp ce acvariul are un volum de 32 de litri si o adancime de 55 de centimetri. Va fi disponibil pentru cumparare aici.

Mai jos veti gasi exemple de alte constructii si instalatii care vor fi construite cu scopul de reduce producerea deseurilor.

Citește în continuare