Skip to content

Un designer roman a fost premiat de MIT pentru o masca inteligenta care se conecteaza la telefon.

Romanul Ciprian Burzo a fost premiat de cea mai prestigioasa universitate din lume. Plasata pe primul loc in clasamentul universitatilor din intreaga lume, MIT l-a ales pe clujeanul Burzo castigator al concursului „Reimagine Masks” care a cerut designerilor si inginerilor din intreaga lume sa recreeze o masca inteligenta care sa inlocuiasca mastile albastre folosite de majoritatea oamenilor.

Au existat 3 castigatori ai juriului ai concursului „Reimagine Masks” organizat de Pandemic Colab si unul a fost ales de public. Burzo a fost unul dintre alesii juriului pentru ca s-a axat pe sustenabilitate, confort si functionalitate imbunatita.

In timp ce intreaga lume se lupta cu pandemia Covid-19, MIT a lansat un proiect prin care a cautat sa dezvolte solutii pentru a trece cu siguranta prin prezent si prin viitoarele pandemii care s-au putea intampla in viitor.

Astfel, a fost lansat un proiect pentru a regandi modalitatea in care fetele oamenilor sunt acoperite. Provocarea a fost jurizata de 5 experti care dezvolta noi tehnologii, design si adopta strategii pentru masti de fata.

Concursul a fost organizat de Centrul MIT pentru Inteligenta Colectiva (CCI), Initiativa Comunitara pentru Biotehnologie a Laboratorului Media de la MIT si MilliporeSigma, o organizatie de stiinta din Darmstadt, Germania.

Scopul a fost dezvoltarea unei masti cu functionalitati inteligente, care foloseste surse creative si metode stiintifice pentru a preveni transmiterea virala si pentru a-i convinge pe oameni sa poarte in numar cat mai mare creatia. Designerii si ingineri inscrisi trebuiau sa tina cont si de confort, dincolo de aspectele tehnice remarcabile.

„Masca sociala” a fost solutia lui Ciprian Burzo, designer clujean care a creat o masca de fata inteligente care integreaza senzori de temperatura si un sistem de ventilatie cu filtre.

Masca lui Burzo poate fi conectata printr-o aplicatia la un smartphone , poate verifica proximitatea dintre purtator si alti utilizatori ai mastii din jur si poate determina posibilitatea unei infectii virale. Creatia lui are un aspect modern si usor, masca ar putea fi fabricata din materiale precum policarbonat si polipropilena pentru se adapta la alergii si pentru a mentine functionalitatea ridicata.

Ciprian a declarat ca trebuie sa avem in vedere „Conectarea mastii cu un smartphone sa fie o optiune reala pentru viitor. Ar trebui sa stim cine este infectat in zona in care ne aflam si sa ne informam de pe smartphone despre ce au detectat biosenzorii din masca dupa ce au analizat particulele din jurul nostru. Sunt doar cateva dintre optiunile pe care masca le-ar putea avea masca viitorului.”

Designul este un prototip in curs de dezvoltare.

Este al doilea mare premiu international castigat de Ciprian Burzo dupa ce a creat medaliile oficiale pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2016.

Dupa o competitie in care au fost inscrisi peste 300 de designeri din 65 de tari intreaga lume, Burzo a impresionat juriului format din olimpici, ambasadori de tinerete si tineri reporteri care l-a ales drept castigator al Competitiei de Design a Medaliilor pentru Jocurile Olimpice de Tineret de la Lillehammer din 2016.

La numai 20 de ani, creatia lui Ciprian Burzo numita „To the TOP” a fost descrisa drept: „unica si contemporana”, ceva diferit care reprezinta toate elementele Jocurilor Olimpice, ceva la care castigatorii se pot uita cu mandrie cand isi vor aduce aminte de perfomanta lor” de catre un reporter din India, si, „sofisticata si moderna, dar nu prea complicata” de un reporter australian.

Despre aceasta reusita, Burzo a declarat ca „Pentru mine a fost unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le-am trait, dupa ce am fost declarat castigator. Este un moment deosebit sa stiu ca designul creat de mine va ramane in istoria Jocurilor Olimpice si a Jocurilor Olimpice pentru Tineret. Ma simt mandru pentru ce am realizat.”

Ciprian Burzo este un designer si inginer de 26 ani specializat in design industrial, web si design grafic.

A inceput sa cocheteze cu domeniul in care a inceput sa exceleze de la varsta de 13 de ani iar pana in prezent a creat interfata pentru mai multe smartwatch-uri Samsung si a castigat doua concursuri de design pentru Jocurile Olimpice si pentru grupul Alexandrion.

Din 2013 pana in 2017 a studiat Inginerie Industriala si Design la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca. Din 2017 pana in 2019 a lucrat la un program de master prin intermediul caruia care s-a specializat in design 3D, computer aided design, Realitate Virtuala si modele 3D.

Creatiile lui pe puteti gasi pe Burzo.org.


Citește în continuare