Skip to content

Despre tandrete este un spectacol necesar intr-o lume a superficialitatii

Textul lui Matei Visniec a prins viata in spectacolul “Despre tandrete” regizat de Felix Alexa, in anul 2018, pe scena Teatrului Dramaturgilor Romani si se poate vedea si in aceasta stagiune.

6 personaje se afla pe o “insula a tandretei” unde vin cei care vor sa respire putin si sa se distanteze de vulgaritate

Spectacolul este curajos pentru ca reuseste sa compuna, in sase scene, un tablou sensibil si frumos despre tandrete, pe care din nefericire am cam pierdut-o. Felix Alexa a montat la Teatrul Dramaturgilor Romani textul lui Matei Visniec cu simplitate si chiar tandrete pentru actori.

„Despre tandrete” afirma ca poate salva legaturile atat de fragile dintre oameni. Jongleaza cu fericirea, speranta si dezamagirea, timp in care spune povestea unor intalniri pline de semnificatie, in care personajele, care par a trai intr-un fel de transa, redescopera modalitati de cunoastere si exprimare a iubirii.

 Distributia are echilibru datorita scenelor in doi care reprezinta mici recitaluri de dans in ritmuri diferite

Serban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Gales, Stefan Iancu si Sandra Ducuta joaca indivizi care traiesc intr-o lume a lor, ca in transa, intr-un soi de „coma”- asa cum afirma autorul- care ii instraineaza atat de ei insisi, cat si de ceilalti.

Albet Camus spunea „ca lumea noastra este lipsita de iluzii”, iar regizorul demonstreaza intr-un stil elegant printr-o montare reusita ca nu este asa. Personalitatea umana poate fi redusa la posibilitati simple, iar noi avem libertatea de alege in orice moment. De data aceasta, Felix Alexa a ales tandretea, fara artificii regizorale sau alte efecte.

Autorul si regizorul conving ca mai este loc pentru astfel de sentimente, in derularea scenelor din care este compus spectacolul, fara a fi nevoie de confilct, intr-o avangarda poetica, sensibila, mai mult lirica si destul de putin intalnita in ultimul timp.

Spectacolul are putin mister: sunt  doua scene de inceput si final, in oglinda, intre un barbat si o femeie care se afla la aceeasi ora si repeta aceleasi miscari in fata unei ferestre timp de doi ani,  pentru ca celelalte patru scene sunt atemporale sa se petreaca tot intre un barbat si o femeie care traiesc impreuna o clipa de tandrete, si eros pentru ca pune la incercare fascinatia mintii, de la inceput pana la sfarsit.

Catrinel Dumitrescu are o duiosie amara cand il intreaba pe barbatul cu umbrela (Serban Pavlu) daca doreste o cafea si un pahar cu apa si cand ii anticipeaza raspunsurile; o stranietate data de un ritm bine controlat care materializeaza aerul din jur.

Sandra Ducuta construieste un personaj consistent cu multa lejeritate, fara exagerari si arata cu rabdare ce simte dincolo de replicile spuse natural si cu auto-ironie de Stefan Iancu.

Ada Gales este sensibila si completeaza cu umor si putin alint doua personaje, in timp ce Serban Pavlu mizeaza pe farmecul lui si compune patru personaje autentice, cele mai consistente din spectacol, intr-un joc jovial, misterios si induiosator de sensibil.

Spectacolul vorbeste despre absurdul relatiilor dintre oameni, in care legaturile fie nu se formeaza dintr-un soi de grija ce tine de fragilitatea celuilalt, fie se formeaza foarte rapid, dar la fel de repede incep sa se destrame



Actiunile transleaza ritmic, poetic, de la realitate la amintire si il echilibreaza. Felix Alexa a surprins cu multa finete ideea piesei lui Matei Visniec cu personaje extrem de inteligent construite care raman consecvente pana la capat si demonstreaza ca fiecare fiinta umana are de fapt un miez esential, imuabil, un suflet sensibil si nemuritor plin de tandrete. Echilibrul pe care il gaseste acesta, in afara textului, este reprezentat de structura organizata de formulari si imagini care se intrepatrund si care trebuie intelese in totalitatea lor.

“Despre tandrete” de Matei Visniec

Regia: Felix Alexa

Distributia: Serban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Gales, Stefan Iancu, Sandra Ducuta

Durata: 1h 30 min (fara pauza)

Bilete: aici

Citește în continuare