Skip to content

Destinatii viticole din Romania ideale pentru un sfarsit de saptamana tomnatic. Unde puteti merge la degustari de vinuri romanesti

Desi cramele din Romania sunt deschise aproape tot timpul anului pentru degustari, toamna este momentul ideal pentru o calatorie placuta si relaxanta in zonele viticole ale Romaniei. In prezent, Romania detine aproape 190.000 de hectare cu vita de vie, iar regiunea viticola a Dealurilor Moldovei este cea mai extinsa.

urban.ro  prezinta un ghid scurt al acestor destinatii viticole, cu traditii in cultivarea vitei de vie. Printre aceastea se numara cele mai cunoscute podgorii de la Murfatlar, Panciu, Dragasani, Odobesti sau Cotnari, dar si zona viticola Dealu Mare sau Colinele Transilvaniei.

De-a lungul istoriei, inca din jurul anilor 1450, au prins contur podgorii renumite, cum este si cea de la Cotnari. Printre exemplele de crame de aici se numara Crama Cotnari, Casa de Vinuri Cotnari, Harlau sau Targu Frumos.

In regiunea Moldovei, in special la podgoria Cotnari, sunt cultivate soiuri de struguri autohtone precum Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca alba, Francusa sau Feteasca Regala. Soiurile deosebite de vin sunt exportate in toate colturile lumii, iar pe langa cele clasice, se mai cultiva si Feteasca Neagra si Busuioaca de Bohotin.

Iubitorii de bauturi fine si nobile sau cei care doresc sa se relaxeze intr-un mod original pot opta pentru practicarea turismului viticol. O vizita la podgoria din apropierea orasului Iasi include o plimbare prin crama Cotnari, care are peste 1 milion de sticle de vin (unele dintre ele foarte vechi), degustari de vin, dar si posibilitatea de a lua pranzul sau cina, privind cele peste 1700 de hectare cu vita de vie impresionante.

In aceasta zona, vizitatorii mai pot descoperi si Crama Gramma, Crama Strunga si Crama Averesti.

GRAMMA este un concept nou, destinat sa deschida o noua directie in comunicarea vinurilor: cea a conversatiei inteligente si a limbajului fara cusur, fiind o crama relativ tanara, cu o poveste inceputa in 1992 si foarte aproape de Iasi, de la vie si pana in centrul orasului sunt doar 10 kilometri, iar pana la drumul principal sunt 3,5 kilometri. Detalii despre vizita la crama aici.

Crama Strunga se afla in apropierea Castelului de la Miclauseni, unde vinul are o personalitate puternica, fiind un omagiu adus traditiei locurilor, intr-o interpretare contemporana. Identitatea vizuala a vinurilor spune o poveste in imagini prin statuetele care aduc in prim-plan Hora Trandafirilor de la Moldova (care isi are originile la Strunga) sau haiducii codrilor, din poezia lui Vasile Alecsandri-Strunga (,,In padurea de la Strunga, Sunt de cei cu pusca lunga, Care dau chioras la punga!”). Informatii despre vizita la crama sunt disponibile aici.

La Crama Averesti, care se gaseste la marginea Romaniei, dupa cum chiar ei se prezinta, vita de vie a fost cultivata aici, in inima zonei culturii Cucuteni, de mii de ani. Acestia mentioneaza ca insemnari despre vinurile locale gasim in manuscrisele cronicarilor, iar in 1874 boierul Stefan Negruzzi impreuna cu talentul oenologului francez René Faure, au intuit ca terroir-ul zonei este unul aparte si au inceput sa integreze concepte si practici de viticultura moderna. Francezului i se datorează renasterea soiurilor vechi romanesti, Zghihara si Busuioaca, precum si introducerea soiurilor frantuzesti, Merlot, Cabernet sau Aligote. De aceea, in fiecare an, o sticla din primul vin obtinut este ingropata in locul cel mai racoros al pivnitei, ofranda adusa plantatiilor si celor ce au muncit aici de-a lungul vremii. Detalii despre vizita la crama sunt disponibile aici.

Pe colinele Dobrogei se cultiva soiuri renumite de vita de vie in podgorii celebre ca Murfatlar din judetul Constanta si Sarica Niculitel din judetul Tulcea.

Cei care doresc sa viziteze regiunea viticola din Dobrogea pot opta pentru podgoria Murfatlar, care se intinde pe o suprafata de 3000 de hectare. Solul cernoziom, clima de tip continental si verile calduroase ofera vinurilor realizate din vita de vie cultivata pe aceste terenuri o calitate deosebita, fiind cunoscute cele dulci si demi-dulci cum sunt Chardonnay, Merlot sau Pinot Gris.

Turistii pot merge la Crama Murfatlar, atractia principala a domeniului viticol, unde pot admira traditia de peste 40 de ani si sticlele prafuite, cu arome dulci sau proaspete. Vizitatorii pot degusta sortimente de vin si pot savura un pranz traditional. Tot aici exista si Muzeul Vinului si al Viei, care adaposteste exponate valoroase, specifice zonei din sud-estul tarii.

La podgoria Murfatlar se cultiva mai multe soiuri de struguri pentru vin precum Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Neagra, Sauvignon, Muscat Ottonel, Pinot Noir sau Merlot. Detalii despre vizita la crama sunt aici.

La doar 29 km de orasul Tulcea se afla podgoria Sarica Niculitel, cea mai veche din zona Dobrogei si singura cu blazon episcopal. Aproape toate descoperirile arheologice antice din podgorie sunt pictate sau incrustate cu motivele vitei de vie.

Crama are denumirea oficiala de Via Viticola si ofera o gama unica de vinuri, din soiuri alese si nobile, care amintesc de aroma verilor dobrogene de la marginea Deltei Dunarii: Aligote, Sauvignon Blanc, Riesling de Rin, Feteasca Alba, Pinot Noir, Syrah si multe altele.

Probabil recunoasteti de pe piata numele de Aniversarium, un vin prietenos, sau 1958, Sarica, sau  Caii de la Letea, povestile bahice care se aduna din zona Sarica Niculitel. Intr-o scurta calatorie prin zona, turistii pot vizita o bazilica paleocrestina aflata in Niculitel, transformata in muzeu, si manastirile Celic Dere, Saon si Cocos. Vizitele la crama sunt disponibile aici.

Podgoria Domneasca este una dintre cele mai cunoscute si impunatoare din Romania si face parte din Domeniile Panciu.

Aceasta este amplasata din apropierea localitarii Tifesti din nordul judetului Vrancea, pe Dealul Sarbilor, unde, de peste 2000 de ani, se produc unele din cele mai bune vinuri albe din estul Europei. Printre acestea se numara inca de la inceputuri soiuri precum Babeasca Neagra, Plavaia, Feteasca Neagra si Feteasca Alba, dar si Riserva – Carbernet Sauvignon, un vin rosu, puternic, de seara, cu arome fructate. Se pare ca vinul din soiul Cabernet Sauvignon ar fi fost preferatul Printesei Diana.

Mai mult, in beciurile cramei se afla in jur de 10 tipuri de vinuri frizzante si spumante, cum este si primul vin alb efervescent sec fermentat la sticla, produs fara adaos de sulfiti din Romania.

Dupa vizitarea cramei si degustarea vinurilor alese, turistii au optiunea de a innopta intr-un complex turistic, construit intr-un cadru pitoresc, exact in mijlocul podgoriei, pentru o experienta unica. Detalii despre vizita la crama aici.

Odobestiul este orasul cu cele mai multe crame si beciuri din Romania, care dateaza inca de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Regiunea viticola a devenit faimoasa la nivel international odata cu soiul de vin Galbena de Odobesti si pentru plantatiile insemnate de vita de vie. Turistii pot vizita crama Beciul Domnesc, cu o istorie din anul 1839, fiind singurul edificiu destinat pastrarii vinului realizat in piatra ponce. Monumentul istoric, inclus si in patrimoniul mondial Unesco, are o colectie de 100.000 de sticle de valoare, care sunt pastrate in galeriile subterane. Cea mai veche este o sticla de Merlot din anul 1949. 

In Dealul Odobestilor se afla faimosul beci din anii ’30 al generalului Rascu, numit Crama Tenuta. Aceasta se poate vizita zilnic, impreuna cu un oenolog, care explica istoria sa si a galeriilor subteranre din apropierea Garii, cat si procesul de fabricatie.

Cultivarea vitei de vie pe terasele Dragasaniului din judetul Valcea are o traditie de sute de ani, fiind unele dintre cele mai renumite din Romania si se intind pe o suprafata de 16.000 de hectare.

Cele mai cautate locuri pentru degustarea vinurilor vechi si rare din aceasta zona sunt Crama Stirbey si Crama Bauer, printre altele. Cu o istorie de peste 300 de ani, Domeniul Stirbey este unul dintre cele mai vechi din tara si este detinut de familia princiara Stirbey. Vinurile sunt create conform unor principii dezvoltate si pastrate din generatie in generatie. Aici se gasesc soiurile Negru de Dragasani si Novac, unic nascut in podgoria Dragasani, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca, alaturi de alte soiuri internationale.

Inconjurati de un peisaj fermecator, turistilor li se ofera tururi ghidate in vie si in crama, cat si degustari de vinuri insotite de specialitati culinare oltenesti. Detalii despre vizita la crama sunt disponibile aici.

Crama Bauer este una dintre cele mai tinere crame din Romania, fondata in 2012, care a fost  conceputa pentru a permite vinificarea unor cantitati mici de struguri, din soiuri rare sau nedescoperite inca de iubitorii de vinuri, culese de pe parcele vechi, bine ingrijite. Vizitele la Crama Bauer sunt disponibile aici.

Colinele Transilvaniei surprind pasionatii de vin cu cateva povesti impresionante: podgoriile Jidvei, unul dintre cei mai importanti producatori din tara, Villa Vinea, o crama mica, care a adus mai multe soiuri de vin din strainatate sau Crama Liliac, un loc spectaculos care ofera si cazare.

Jidvei prelucreaza anual peste 25 de milioane kg de struguri, iar plantatiile grupului produc unele dintre cele mai apreciate vinuri si spumante romanesti. Numai in ultimii 10 ani, vinurile Jidvei au fost distinse cu peste 500 de medalii. Jidvei are patru crame, situate la Jidvei, Tauni, Blaj si Balcaciu, dotate cu cele mai performante echipamente si cu o capacitate de stocare impresionanta de peste 35 de milioane de litri.

Jidvei are unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piata vinului din Romania, variind de la vinuri linistite la vinuri spumante, vinars si must. Cu peste 70 de etichete in portofoliul sau, Jidvei produce vinuri care sunt grupate in doua categorii: vinuri cu Indicatie Geografica – Dealurile Transilvaniei si vinuri cu Denumirea de Origine Controlata, care reprezinta peste 90% din vinurile vandute anual de Jidvei.

Experienta de degustare se intampla la Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Balta, care a trecut de-a lungul timpului prin foc si sabie, dar si prin numeroase transformari. In urma unui amplu proces de restaurare, acesta a devenit imaginea companiei Jidvei. Detalii despre degustari sunt disponibile aici.

Villa Vinea este tot o poveste din zona Tarnavelor, foarte aproape de Targu Mures, insa crama este mult mai mica ca dimensiuni si productie fata de Jidvei. Aici sunt plantate 12 soiuri locale si internationale, printre care Feteasca Regala, Feteasca Alba, Gewürztraminer sau Kerner. Terroirul impresionant, metodele de productie si pasiunea, fac ca vinurile de pe Tarnave de la Villa Vinèa sa fie extrem de apreciate pentru calitatea, savoarea si mineralitatea lor. Detalii despre degustarile la crama sunt disponibile aici.

Crama Liliac pastreaza traditia transilvaneana in viticultura si valorifica potentialul zonei prin vinuri unice, din struguri recoltati manual, cu atentie deosebita la intreg procesul de prelucrare. „Asa cum liliecii se rotesc in cercuri largi deasupra podgoriilor, pentru a proteja via”, povestesc acestia.

Crama are o vedere spectaculoasa peste satul Batos si ofera si cazare exact in mijlocul viei. Detalii despre degustari sunt disponibile aici.

Foarte aproape de Bucuresti, la mai putin de 100km distanta, se regaseste una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole, zona Dealu Mare. Aici sunt in prezent peste 80 de producatori, dintre care 14 s-au asociat in Asociatia Dealu Mare, un organism care sa le permita o comunicare sustinuta si o prezenta cat mai consistenta la evenimente de profil, nationale si internationale.

Majoritatea cramelor din Dealu Mare se viziteaza, iar in fiecare ultima sambata din luna, Asociatia Dealu Mare organizeaza „Sambata Sticlelor Deschise”, un eveniment gandit pentru degustari de vin. Toate informatiile despre zona Dealu Mare si evenimentele conexe sunt disponibile aici.

Daca vreti sa degustati vinurile din aceste podgorii dar nu puteti ajunge la crame, va recomandam o vizita pe unvinpezi.ro, platforma online cu cele mai multe vinuri romanesti, selectate de 15 experti. Veti gasi aici 26 de crame romanesti si 264 de etichete de vinuri romanesti

Citește în continuare