Diana Cavallioti, Ana Radu, Mihai Calin si Dan Chisu pe covorul rosu, in aceasta seara la premiera mondiala a filmului „5 minute” la Festivalul de film de la Varsovia
Lungmetrajul de ficțiune al lui Dan Chișu, „5 minute”, ne aduce aminte de scandalurile celor care sunt impotriva comunitatii LGBT si au protestat la proiectiile filmelor care aveau cupluri gay drept subiect.
Intr-un cinematograf din Bucuresti ruleaza un film controversat, despre un cuplu format din doua femei. La scurt timp dupa inceperea proiectiei, cativa spectatori se ridica si protesteaza fata de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenti in sala. Ca urmare a conflictului care apare, un tanar este ranit grav si ajunge in spital. Echipa de Jandarmi trimisa la fata locului nu intervine in timp util si lucrurile escaladeaza si mai rau.
Filmul se concentreaza pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi (Mihai Calin) in actiunea de la cinematograf, printr-o investigatie facuta de o tanara jurnalista (Diana Cavallioti) cunoscuta pentru reportajele ei neobisnuit de indraznete.
Pentru spectatorii romani, filmul va fi si despre o realitate cu care se confrunta activ in ultimele luni in raport cu politia si Jandarmeria
Scenariul filmului e scris de Dan Chisu cu mult inainte de evenimentele de la 10 august de anul trecut in care Jandarmeria nu a avut o atitudine foarte etica in raport cu participantii de la un miting al Diasporei.
Povestea il aseaza pe personajul principal, jandarmul interpretat de Mihai Calin, fata in fata cu propriile prejudecati, dar si cu blandetea si intelegerea unor oameni care-l ajuta indirect sa vada lumea altfel. E un film foarte emotionant, cu o poveste posibila in oricare colt al lumii si un mesaj despre cat de mult ne schimbam daca nu avem intelegere fata de ceilalti.
Din distributia filmului „5 minute” fac parte pe langa Mihai Calin, Diana Cavallioti si Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian si Aida Economu.
„5 Minute” va avea avanpremiera nationala pe 25 octombrie, ora 20:00, in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul va rula in cinematografele din Romania din 27 martie 2020, fiind distribuit de Domestic Film.
Cateva dintre productiile independente de film din ultimii ani s-au realizat si cu banii pe care Dan Chisu i-a daruit realizatorilor
Dan Chisu este unul dintre oamenii care au influentat indirect intreaga miscare cinematografica si cultura urbana a ultimilor 30 de ani. In urma cu mai bine de 25 de ani a creat Festivalul de Film DaKino, primul festival in care pasionatii puteau vedea scurt metraje premiate la festivalurile internationale ale momentului, tot el a fost cel care a adus in Romania “Noaptea Devoratorilor de Publicitate”, maratonul reclamelor care au convin zeci de tineri sa urmeze o cariera in publicitate. Si tot el este cel care a pus bazele Stand Up-ului in Romania. Se intampla in cafeneaua Deko, unde Chisu a adunat tineri actori care aveau curajul si aptitudinile sa creeze monologuri pe care sa le spuna in fata unui public aflat foarte aproape de ei. Multi dintre comediantii care umplu acum Sala Palatului sau Sali Polivalente au invatat tehnica de stand up la Deko.
In ultimii ani a decis sa treaca la regie si a realizat deja 7 filme (printre ele, ultimul film al regretatului Mircea Albulescu, „Aniversarea”) si s-a luptat foarte mult cu prejudecatile industriei pentru a fi acceptat ca regizor, dar si pentru a primi finantari de la Consiliul National al Cinematografiei (care l-ar fi ajutat sa aplice pentru alte finantari internationale). Asta nu l-a impiedicat sa ajute financiar alte productii independente de film realizate in Romania.