Dieta care ajuta la refacerea nivelului de colagen din organism. Alimente care contin colagen sau care ajuta la sinteza acestuia
Probabil ca cei mai multi dintre noi, când auzim cuvântul colagen, ne gândim la piele, riduri si produse cosmetice anti-imbatrânire, si nu gresim absolut deloc, din moment ce colagenul este esential pentru aspectul tânar al pielii. Insa, colagenul, proteina cea mai prezenta in corp, se gaseste si in tesuturile conjunctive, oase, tendoane, ligamente si in sistemul digestiv, si constituie peste 75% din structura de sustinere a pielii. Nivelul de colagen din corp nu se poate masura, insa se poate observa cu usurinta atunci când incepe sa scada, iar asta se intâmpla odata cu inaintarea in vârsta, proces ce incepe in jur de 30 de ani. Pielea se rideaza, tendoanele si ligamentele isi pierd din flexibilitate, masa musculara scade, apar probleme gastrointestinale provocate de subtierea membranei tractului digestiv.
Potrivit studiilor recente, exista 28 de tipuri de colagen, dintre care tipurile I, II, si III sunt cele mai prezente in corp, de aceea le regasim si in multe din suplimentele alimentare. In piele se gaseste cea mai mare cantitate de colagen tip I, prezent de asemenea, in tendoane, oase, ligamente, dinti si anumite tesuturi conjunctive. Tipul II alcatuieste cartilagiile, iar cel de tip III alcatuieste pielea, muschii si vasele de sânge. Cel din urma se mai numeste „baby colagen” datorita rolului sau in embriogeneza si in viata timpurie a sugarului, arata cercetarile.
An dupa an, pierdem din colagen, si organismul nostru nu mai poate produce aceeasi cantitate. Factorii de mediu, ca radiatiile UV si poluarea, obiceiurile nesanatoase ca fumatul si dieta dezechilibrata, cum este cea bogata in zahar, determina formarea radicalilor liberi, inamici de temut ai pielii, care accelereaza descompunerea colagenului. Pe masura ce inaintam in vârsta, organismul nostru nu mai absoarbe substantele nutritive si nu le mai sintetizeaza la fel de eficient, de aceea trebuie sa ne asiguram ca el dispune de cantitatea de ingrediente necesara pentru productia de colagen.
Pentru a produce colagen, corpul nostru combina aminoacizii, substante nutritive pe care le luam din alimente bogate in proteine. Insa, in acest proces sunt necesare si vitamina C, zinc si cupru, care actioneaza impreuna in tesutul conjunctiv pentru a ajuta la mentinerea colagenului puternic si elastic, explica specialistii.
Dieta care sustine cresterea naturala a nivelului de colagen in organism este bazata pe doua tipuri de alimente, cele bogate in colagen si cele care contin substante nutritive care sustin productia de colagen.
4 alimente care contin colagen
1.2. Supa de oase si piftia
Daca ar fi sa recomande un singur aliment care promoveaza productia de colagen in corp, specialistii ar recomanda cu siguranta supa de oase. Noi, românii, am putea recomanda piftia. Ambele sunt unele dintre putinele alimente care contin cu adevarat o forma de colagen pe care organismul nostru o poate folosi imediat.
2. Carne de pui si vita
Carnea de vita contine zinc, unul dintre ingredientele necesare in productia de colagen, spun expertii, si trei dintre aminoacizii care alcatuiesc colagenul: glicina, prolina si hidroxiprolina.
Iar carnea de pui contine toti aminoacizii necesari in procesul de productie a colagenului.
3. Peste
Este bogat in aminoacizii necesari in productia de colagen si se recomanda prepararea lui cu tot cu piele, deoarece aceasta este bogata in colagen de tip I, care reprezinta cea mai mare cantitate de colagen din piele.
4. Oua
In special albusurile, contin glicina si prolina, aminoacizii principali care alcatuiesc colagenul. Galbenusurile contin vitamina D si grasimi sanatoase care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, oaselor si muschilor.
5 alimente care favorizeaza sinteza si productia de colagen
1. Citrice
Surse bogate in vitamina C care ajuta la „legarea” aminoacizilor necesari pentru a forma colagen, are rol antioxidant si protejeaza impotriva toxinelor din aer, alimente si apa, care contribuie la descompunerea colagenului si la deteriorarea pielii. Vitamina C poate ajuta, de asemenea, la repararea si regenerarea celulelor pielii, motiv pentru care este adaugata in mod obisnuit la produsele de ingrijire a pielii.
2. Seminte si nuci
Bogate in zinc si cupru, in special semintele de dovleac si susan, migdalele si caju, ajuta la stimularea productiei de colagen.
3. Legume cu frunze verzi
Toate legumele cu frunze verzi, cum sunt salata, rucola, bok choy, kale, fasolea verde sau broccoli contin clorofila responsabila pentru culoarea lor plina de viata. Conform studiilor, consumul de clorofila poate creste nivelul de procolagen , precursor al colagenului in piele.
4. Fructe padure
Pe lânga o cantitate importanta de vitamina C, toate fructele de padure – afine, mure, zmeura, capsunele contin acid elagic care lupta impotriva daunelor provocate de razele UV.
5. Ardeiul gras
Bogat in vitamina C, ardeiul gras contine de asemenea, capsaicina, compus antiinflamator care poate combate semnele de imbatrânire. Potrivit studiilor recente, capsaicina, care se gaseste in mod obisnuit in alimentele picante, creste stabilitatea fibrelor de colagen din tendoane si protejeaza fibrilele de colagen de degradarea enzimatica.