Din 18 si pana in 24 noiembrie se desfasoara Festivalul de Muzica Veche Bucuresti.
Festivalul care are motto-ul „Descopera noutatea Muzicii Vechi!” va oferi publicului concerte de muzica veche in spatii neconventionale care amintesc de eleganta vremurilor de alta data: Palatul Sutu, Palatul Tinerimea Romana si Sufrageria Regala a Palatului Regal din Bucuresti (astazi Muzeul National de Arta al Romaniei).
In program sunt incluse lucrari camerale de Georg Friedrich Händel si Carl Philipp Emanuel, dar si doua evenimente dedicate calugarului franciscan Ioan Caianu, nascut in Transilvania la inceputul anilor 1600, constructor si reparator de orgi, culegator de folclor, ganditor renascentist in plina epoca a Barocului.
Concertele sunt sustinute de muzicieni recunoscuti international pentru interesul lor fata de muzica veche: violoncelistii Gaetano Nasillo si Sara Bennici, clavecinistul Guido Morini, flautistul François Lazarevitch, clavecinistul, Justin Taylor, Ansamblul de Muzica Veche „Codex”, violonistul Mircea Ionescu, violoncelistul Ciprian Campean si clavecinista Raluca Enea.
Epoca renascentista a fost perioada de glorie a lui Leonardo Da Vinci, in timp ce perioada care i-a urmat, numita Baroca, e cunoscuta astazi in cultura populara drept perioada muzicii lui Bach sau Vivaldi
Calugarul Franciscan Ioan Caianu realiza un catalog musical cu cantece populare din zona Transilvaniei in acelasi timp in care Vivaldi incepea sa compuna Anotimpurile. Caianu – despre care s-a descoperit in ultimii ani ca era si compozitor, nu doar culegator de folclor – era mai apropiat ca gandire de cei care l-au apreciat pe DaVinci, cautand exprimarea in mai multe discipline de la muzica la matematica. Lui Ioan Caianu i se datoreaza documentarea muzicii de pe teritoriul Transilvaniei in anii 1600.
Daca vreti sa ascultati muzica acelor vremuri, cu instrumente care se apropie de cele cu care se canta atunci, mergeti la Festivalul de Muzica Veche.
Accesul se face in baza unei rezervari realizate pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival.