Elogii in presa franceza pentru dirijorul Cristian Macelaru la primul concert. El este noul director muzical al Orchestrei Nationale din Paris
Cristian Macelaru, in varsta de 40 de ani, a fost numit in noiembrie 2019 pentru a-l succeda pe dirijorul Emmanuel Krivine, iar pe 24 septembrie, acesta a oferit primul sau concert ca director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei, sustinut in sala Auditorium a Radio France.
Franta i-a facut o primire pe masura dirijorului roman, cu afise amplasate in foaier in care acesta era salutat in limba romana: „Bine ati venit, Maestro!”.
„Triumf aseara pentru Cristian Macelaru, care a dirijat pentru prima oara Orchestra Nationala a Frantei in calitate de director muzical. Debussy, Rahmaninov si Saint-Saens, doua bisuri si lungi minute de aplauze. Public distantat, masti in sala si pe scena, dar o bucurie enorma de a asculta un concert exceptional, cu mai multi romani in orchestra, printre care si Sarah Nemtanu, vioara solo.” a scris Excelenta Sa Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta, intr-o postare pe Facebook.
Publicatia La Croix a mentionat ca „in cadrul invaluitor al salii Auditorium a Radio France, maestrul roman a fermecat iubitorii de muzica, fiind celebrat cu aplauze si bucurie, in momentul salutarilor de la sfarsitul unei ore si jumatate de muzica.”
Radio France si France Musique s-au declarat foarte incantati sa il primeasca pe Cristian Macelaru ca noul director muzical al Orchestrei Nationale a Frantei, intr-o perioada complexa la nivel mondial.
France Musique a declarat ca „dirijorul roman are o dubla misiune: sa evidentieze calitatile orchestrei cu repertoriul francez si sa consolideze influenta si locul acesteia atat la Paris, cat si in toata lumea”.
France Musique a difuzat toate concertele pe care Cristian Macelaru le-a dirijat la Orchestra Nationala din Paris, inainte de a fi numit oficial la conducerea institutiei pe 1 septembrie 2020. Pentru a contura profilul tanarului dirijor i-au fost dedicate doua seri cu programe pe care le-a dirijat in Romania, in Statele Unite sau in Germania.
Urmatorul concert sustinut de Orchestra Nationala a Frantei sub indrumarea lui Cristian Macelaru va avea loc pe 15 octombrie la ora 20:00, cu opere ale compozitorilor Johannes Brahms si Johann Strauss.
Nascut in 1980 la Timisoara, Macelaru nu este primul roman care a condus Orchestra Nationala din Paris. Regretatul sau omolog Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost primul dirijor invitat intre 1973 si 1975.
In septembrie 2018, dirijorul roman Cristian Macelaru a dirijat pentru prima oara Orchestra Nationala din Paris printr-un concert portret a compozitorului Claude Vivier. Potrivit lui Michel Orier (Radio France) alchimia a fost perfecta pentru primul sau concert cu Orchestra Nationala a Frantei – o adevarata „dragoste la prima vedere”, fiind candidatul ideal pentru a-l succeda pe Krivine.
Din cadrul concertului de debut sustinut pe 24 septembrie au fost interpretate „Preludiu la dupa-amiaza unui faun” a compozitorului francez Claude Debussy, „Simfonia nr. 2” de Camille Saint-Saëns si „Concertul pentru pian si orchestra nr. 2” de Serghei Rahmaninov, care l-a avut ca solist pe pianistul Benjamin Grosvenor.
Pentru dirijorul roman, „Muzica a fost si va ramane cel mai direct mod prin care comunicam esenta sentimentelor noastre.”
La inceputul acestui an, Cristian Macelaru impreuna cu violonista scotiana Nicola Benedetti si Orchestra Simfonica din Philadelphia au obtinut trofeul Grammy pentru „Cel mai bun instrumental solo de muzica clasica”, pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto, Fiddle Dance Suite.
Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.
Cristian Macelaru s-a format ca violonist in Romania, dar la 17 ani s-a mutat in Statele Unite. Doi ani mai tarziu a devenit cel mai tanar concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami debutand pe scena faimosului Carnegie Hall din New York.
Este considerat dirijor reprezentativ ai tinerei generatii la nivel mondial, iar in 1992 a preluat conducerea Orchestrei Simfonice din Chicago, inlocuindu-l pe dirijorul Pierre Boulez.
In 2012, Cristian Macelaru a obtinut Premiul Solti pentru Dirijori in devenire, iar doi ani mai tarziu a castigat trofeul Solti pentru Dirijori.