Skip to content

Dirijorul Ion Marin si iconicul pianist Lang Lang sunt maine, din nou, pe aceeasi scena. Cei doi impart o prietenie profesionala de multi ani, promovand fiecare artistii tineri din Romania si China.

Maine, 26 noiembrie, dirijorul Ion Marin va conduce Orchestra Wiener Concert-Verein, care il va acompania pe celebrul pianist Lang Lang in Spectacolul Extraordinar „Lang Lang plays Disney”, de la Etihad Arena, in Emiratele Arabe Unite.

„Dincolo de admiratia reciproca si de bucuria de a imparti scena cu un muzician fenomenal, de Lang Lang ma leaga pasiunea comuna de a dezvolta sistemele de educatie culturala si civica in tarile noastre natale. Asa cum in China, Lang Lang sustine tinerii pianisti prin propria fundatie, in Romania ma bucur sa dezvolt cel mai mare program de integrare sociala prin muzica, numit Cantus Mundi”, a spus Ion Marin in 2019 cand il diriga pe Lang Lang pentru o serie de concerte in Statele Unite.

De data aceasta publicul va asista la cea mai recenta experienta muzicala si vizuala a popularelor melodii Disney, redate in aranjamente muzicale unice.

Pe scena Etihad Arena, din Abu Dhabi, muzicienii vor prezenta piese iubite in intreaga lume, de la contemporana „Let It Go” din „Frozen” si „You’ll Be in My Heart” din „Tarzan” pana la clasicele favorite, „Someday my Prince Will Come” din „Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, „Bare Necessities” din „Cartea Junglei” sau „Chim Chim Cheree” din „Mary Poppins”.

Acest tribut daruit muzicii Disney nu este prima colaborare a celor doi artisti internationali. Pe Lang Lang si dirijorul Ion Marin ii leaga o lunga relatie de prietenie profesionala, fiind prezenti impreuna de nenumarate ori pe scene prestigioase din intreaga lume. Cea mai recenta cooperare a celor doi ilustri muzicieni a fost in cadrul concertului de la Wiesbaden, in Germania, pe 21 iulie, in cadrul Rheingau Musik Festival.

Iconicul pianist chinez Lang Lang este considerat un veritabil megastar al muzicii clasice.

Lang Lang a inceput sa cante la pian la varsta de trei ani, a castigat concursul Shenyang, China, si a sustinut primul sau recital public inainte de varsta de cinci ani. A intrat in Conservatorul Central de Muzica din Beijing la varsta de noua ani, a castigat primul premiu la Concursul International Ceaikovski pentru tineri muzicieni si a cantat complet Chopin Etudes la sala de concerte din Beijing la treisprezece ani.
De-a lungul impresionantei sale cariere a cantat alaturi de cele mai importante orchestre din lume, in mii de concerte memorabile. Cu un impact profund asupra lumii muzicale, Lang Lang este nu numai un prodigios pianist concertist, dar si un initiator de programe sociale si de educatie. Canta deopotriva in evenimente de masa – cum a fost deschiderea Olimpiadei din 2008, de la Beijing, in concerte la Carnegie Hall, dar si impreuna cu trupa Metallica – la decernarea Premiilor Grammy sau doar pentru cateva sute de copii dintr-o scoala publica. Din toate aceste motive si gratie imensului sau talent este considerat unul dintre cei mai cunoscuti pianisti ai tuturor timpurilor si printre cei mai bine vanduti muzicieni din sfera clasica.
In prezent, Lang Lang inspira milioane de oameni cu interpretarea sa deschisa, emotionanta, fie ca este vorba de mici recitaluri sau concerte pe cele mai grandioase scene ale lumii. A fost numit „cel mai popular artist de pe planeta muzicii clasice” de catre New York Times si s-a aflat pe lista anuala a revistei Time a celor mai influenti 100 de oameni din lume.

Ion Marin este un reputat dirijor international si Directorul de Onoare al Corului National de Camera „Madrigal-Marin Constantin”.

Personalitate fascinanta a scenei muzicale internationale, Ion Marin este unul dintre putinii dirijori care exceleaza atat in domeniul muzicii simfonice, cat si in cel al operei. Ion Marin este recunoscut in mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei si imaginii Romaniei in lume, precum si pentru dimensiunea sociala a impactului sau. Din anul 2020, Ion Marin este Prof. Univ. al prestigioasei Universitati Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” si conducatorul artistic al activitatii de concert a acesteia. In anul 2021, Ion Marin a fost decorat de catre Republica Franceza cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), pentru „contributia si angajamentul sau in serviciul culturii”. In acelasi an, a fost numit Consul onorific al Romaniei la Lugano (Elvetia), o recunoastere oficiala a eforturilor sale constante de diplomatie culturala. Pe 1 februarie 2022, Ion Marin a dirijat primul concert al Orchestrei Academice Mozarteum, orchestra fondata la initiativa domniei sale.

Citește în continuare