Dirijorul Simon Rattle a cerut cetatenie Germaniei, pentru a evita problemele cu vize ale artistilor britanici, post Brexit. Sir Rattle va fi dirijorul Bavarian Radio Symphony Orchestra din München
Dirijorul Simon Rattle a anuntat ca isi intrerupe mandatul la London Symphony Orchestra pentru a se intoarce in Germania, cerand totodata si cetatenia germana dupa Brexit. Dirijorul considera inacceptabile conditiile de lucru la care sunt supusi artistii britanici acum, odata cu iesirea din spatiul Uniunii Europene.
Intreaga lume a fost surprinsa de decizia dirijorului Simon Rattle de a renunta la mandatul oferit de London Symphony Orchestra pentru a deveni director muzical al Bavarian Radio Symphony Orchestra din München. Sir Simon Rattle va mai conduce London Symphony Orchestra pana in 2023, si va ramane aproape de orchestra, devenind pentru acestia dirijor emerit pe viata.
Rattle a declarat ca decizia sa de a se intoarce in Germania, unde a condus Filarmonica din Berlin timp de 16 ani, a fost luata si pentru a putea fi aproape de familia sa din capitala Germaniei, dar a subliniat si frustrarea fata de directia politica a Marii Britanii si a lipsei de interes pentru viitorul artistilor. In prezent, Simon Rattle locuieste impreuna cu sotia sa, soprana ceha Magdalena Kožená, la Berlin.
Desi este una dintre cele mai afectate industrii din cauza crizei pandemice globale, artistii din spatiul UE intampina o noua problema in Marea Britanie: acestia vor avea nevoie de viza pentru a-si sustine evenimentele, atunci cand va fi permis. Initial au fost negociate de catre oficialii din Bruxelles aceasta facilitate pentru artisti, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat agreat.
Ziarul “The Independent” a citat o sursa apropiata UE din echipa de negocieri, explicand ca “de obicei, in acordurile noastre cu tari terte, vizele [de lucru] nu sunt necesare pentru muzicieni. Am incercat sa il includem, dar Marea Britanie a spus ca nu”. In acelasi timp, si Marea Britanie da vina pe oficialii UE, spunand ca sunt cei care nu au fost de acord cu acest protocol.
Sub bagheta lui Sir Simon Rattle, Filarmonica din Berlin a ajuns la Bucuresti la Festivalul International George Enescu, dupa o negociere de 18 ani.
Pe 3 septembrie 2015, Sala Palatului a avut parte de unul dintre momentele muzicale unice, un program de virtuozitate al Filarmonicii din Berlin interpretand Britten si Sostakovici. De asemenea, in timpul mandatului sau, a fost initiat Programul de Educatie pentru a se asigura ca Filarmonica din Berlin ajunge la o audienta mai larga si mai tanara. In noiembrie 2007, orchestra si directorul sau artistic, Sir Simon Rattle, au fost numiti ambasadori ai UNICEF Goodwill, fiind primul ansamblu artistic care a reprezentat vreodata organizatia internationala a copiilor.
Ulterior, Sir Simon Rattle a prezentat publicului de mai multe ori compozitii muzicale enesciene, apreciate de critici internationali, cel mai adesea de la pupitrul London Symphony Orchestra.