Dirijorul Vladimir Jurowski revine pe scena Festivalului International George Enescu alaturi de Orchestra Operei de Stat Bavareze. Concetele au loc vor avea loc pe 13 si 14 septembrie la Sala Mare a Palatului
Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la Bucuresti alaturi de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a sustine doua concerte in cadrul Festivalului International George Enescu.
Cele doua evenimente fac parte din seria „Mari orchestre ale lumii” si vor avea loc miercuri, 13 septembrie ora 20:00 si joi, 14 septembrie, ora 19:30, la Sala Mare a Palatului.
Cu programe care includ opere de Wagner, Schumann, R. Strauss si Mahler, concertele promit doua seri incarcate de emotie. Pe 13 septembrie pe scena va urca si cunoscutul pianist Yefim Bronfman, alaturi de care Vladimir Jurowski are la activ numeroase concerte. Preludiul operei Tristan si Isolda de Richard Wagner, Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 54 de Robert Schumann si Simfonia nr. 4 in sol major de Gustav Mahler, alaturi de soprana Louise Alder, vor fi interpretate de Orchestra Operei de Stat Bavareze.
Cel de-al doilea concert o are invitata pe violonista Vilde Frang, iar in program vor fi prezentate lucrarile White Interment de Victoria Poleva, Concertul pentru vioara si orchestra de Alban Berg si Simfonia Alpilor op. 64 de Richard Strauss.
In prezent director muzical al Operei de Stat Bavareze, Vladimir Jurowski este un artist ale carui legaturi cu Festivalul International George Enescu si cu muzica marelui compozitor merg inapoi in timp: incepand cu 2005, cand a venit pentru prima data la Festivalul Enescu alaturi de Orchestra Filarmonicii din Londra, Vladimir Jurowski s-a implicat activ in valorificarea si sustinerea mostenirii muzicale a celui mai mare compozitor roman, George Enescu. Dupa ce a dirijat Simfonia a treia a lui George Enescu cu Orchestra Filarmonica din Londra pe scena Festivalului Enescu in 2013, Vladimir Jurowski a interpretat simfonia lui Enescu la Royal Festival Hall din Londra, iar opera Oedipe a fost prezentata in deschiderea Festivalului Enescu, editia 2017. In perioada 2017 -2021 a fost director artistic al Festivalului International George Enescu, fiind un promotor entuziast al muzicii enesciene in spatiul international.
Limbajul lui Enescu este intr-atat de complex incat presupune un public special, un public initiat, capabil sa desluseasca acest limbaj. Muzica lui Enescu nu este deloc simpla – desigur exista si lucrari mai populare, cum sunt Rapsodiile Romane, care se canta pretutindeni in lume. Sunt si ele lucrari frumoase, dar adevarata muzica a lui Enescu, muzica pentru care vibra – si ma gandesc la capodopere precum Oedipe sau Simfoniile a II-a si a III-a, Vox Maris si altele – este extrem de complexa, deloc usor de interpretat si nici de inteles. Aceste lucrari trebuie ascultate de mai multe ori si abia atunci, incet, incet devin accesibile publicului. De aceea este nevoie ca aceste compozitii sa fie prezentate mai des, spunea Vladimir Jurowski despre muzica lui George Enescu.