Skip to content

Discovery prezinta duminica, 27 octombrie, filmul documentar “colectiv”. Pe 30 octombrie comemoram 9 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv unde au murit 65 de oameni

Duminica 27 octombrie de la ora 21.00 Discovery difuzeaza documentarul „colectiv”. Lungmetrajul urmareste derularea faptelor in primul an de dupa incendiul care a avut loc in 30 octombrie 2015, soldat cu moartea a 65 de oameni.

La sfarsit de octombrie cand la nivel international se celebreaza Ziua intamplarilor de groaza, sub numele Halloween, de 9 ani noi comemoram victimele unuia dintre cele mai mari incendii din Europa in acest secol, Victimele de la clubul Colectiv.
E momentul in care televiziunile difuzeaza reportaje si documentare despre catastrofa de atunci si, daca se face un bilant, constatam cu regret si amaraciune ca nu am invatat nimic din aceasta catastrofa si inca avem spatii publice (chiar si scoli) care nu au toate aprobarile ISU si nici protocoale exacte in caz de incendiu.


Documentarul pe care-l vedeti pe Discovery duminica poate fi urmarit si pe platforma de streaming Max.

colectiv, 2015


Documentarul Colectiv, realizat in regia lui Alexandru Nanau, urmareste autoritati si jurnalisti, intr-o interactiune permanenta de cautare si expunere a adevarului. „Este un film despre sistem versus oameni, despre adevar versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj si responsabilitate individuale”, scrie in descrierea oficiala a filmului.
Acesta prezintc „o mlastina de coruptie, indiferenta si lacomie, fara ca realizarea cinematografica sa degenereze in eroizarea jurnalismului de investigatie”, dupa cum a scris presa straina dupa premiera de la Festivalul de Film de la Venetia, din 2019.
Filmul ii are ca protagonisti pe Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea, una dintre victimele care si-au pierdut viata in urma incendiului, Catalin Tolontan, Mirela Neag si Razvan Lutac, echipa de jurnalisti de investigatie de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri din Capitala, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supravietuitorii incendiului, si Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii.
E unul dintre cele mai ample documentare facute in tara noastra, cu 14 luni de filmare si 18 luni de montaj, cu peste 60 de oameni din cinci tari.
Documentarul a avut doua nominalizari la Oscar si a castigat o serie importanta de premii internationale.

Citește în continuare