Skip to content

Disney a taiat identitatea transsexuala a unui personaj din “Win or Lose”, noul serial animat Pixar. Decizia a fost luata in contextul noului mandat al lui Trump si al propagandei extremiste.

In contextul in care SUA, una dintre tarile care a inclus numeroase personaje transsexuale in filme si seriale lansate in ultimii ani, incepe sa intre din nou sub dominatia ideologiei conservatoare, compania Disney face un pas in aceeasi directie si taie identitatea transsexuala a unui personaj din noul serial “Win or Lose” creat de Pixar.

Un purtator de cuvant al companiei Walt Disney a declarat ca „multi parinti ar prefera sa discute anumite subiecte cu copiii lor dupa propriul program si in termenii lor”.

Win or Lose” (Castiga sau pierde) este primul serial TV de lunga durata creat de Pixar, sub-divizia de animatie Disney care a semnat unele dintre cele mai de succes productii pentru copii din ultimele decenii.

Serialul spune povestea unei echipe gimnaziale de softball, numita Pickles, in saptamana premergatoare meciului de campionat. Fiecare dintre cele opt episoade se concentreaza pe viata din afara terenului a unui personaj si pe punctul sau de vedere, fie ca este vorba de un jucator, un parinte, un antrenor sau un arbitru.

Initial, unul dintre episoade urma sa se concentreze pe viata unui personaj transsexual a carui identitate de gen era abordata in mod direct – dar aceasta poveste a fost abandonata.

Publicatia Entertainment Weekly a confirmat ca, desi personajul ramane in serial, povestea a fost eliminata complet din serial. Schimbarea a starnit controverse in presa americana, desi se stie foarte bine ca Disney este o companie pentru copii si intreaga familie si trebuie sa treaca mai intai de standardele parintilor conservatori si democrati deopotriva. Potrivit Hollywood Reporter, care a raportat pentru prima data stirea, decizia a fost luata in urma cu cateva luni si a implicat schimbarea unor linii de dialog din aproape toate episoadele seriei.

Nu este prima data cand compania Disney este supusa analizei pentru scenariile cu personaje LGBT, in special in ceea ce priveste continutul sau animat.

In 2022, controversele au izbucnit atat in interiorul, cat si in exteriorul companiei Disney, in urma raspunsului foarte criticat al fostului CEO Bob Chapek la proiectul de lege „Don’t say gay” din Florida — care interzicea locuitorilor din statul respectiv sa vorbeasca in scoli despre orientari sexuale sau identitati de gen. In luna iunie a aceluiasi an, filmul de animatie “Lightyear” de la Pixar a inclus o relatie si un sarut intre persoane de acelasi sex, ceea ce a starnit, de asemenea, controverse. Cateva luni mai tarziu a avut loc premiera filmului “Strange World” creat de echipa Disney Animation, care includea un personaj principal homosexual.

Identitatea de gen a devenit un subiect incarcat si dezbinator in Statele Unite, in special in ceea ce priveste tineretul si sportul. Recent, serialul animat “Moon Girl and Devil Dinosaur” de pe Disney Channel a tinut prima pagina a ziarelor dupa ce o parte din echipa care a creat serialul a afirmat pe retelele de socializare ca Disney a interzis lansarea unui episod axat pe un personaj transsexual. Compania a negat ca episodul a fost „interzis” si a declarat ca decizia de a nu lansa episodul a fost luata cu mai mult de un an in urma si nu din cauza includerii personajului transsexual. 

Disney a continuat sa includa continut LGBT in emisiunile sale destinate adultilor, in special “Agatha All Along” de la Marvel Television, filmul “All of Us Strangers”, “Next Goal Wins”, “Fire Island” de la Searchlight Pictures si “Pose” de la FX, printre altele. Insa intregul Hollywood se pregateste pentru ceea ce ar putea fi patru ani tumultuosi sub administratia Trump. In ultimele zile, Tim Cook, CEO Apple, si Ted Sarandos, CEO Netflix, s-au intalnit cu Trump la Mar-a-Lago pentru a incerca sa intre in favorurile viitorului presedinte american. Acest aspect se va manifesta, cu siguranta, intr-o cenzura mult mai mare fata de minoritati si grupuri subreprezentate.

Decizia privind “Win or Lose” vine in contextul in care imperiul cinematografic Disney, condus de Alan Bergman si CEO-ul Bob Iger, sarbatoreste o serie de victorii importante la box office, victorii conduse de departamentele de animatie. 

“Inside Out 2” de la Pixar, lansat in vara acestui an, a generat incasari de 1,7 miliarde de dolari la nivel global, fiind filmul de animatie cu cele mai mari incasari din toate timpurile, in timp ce “Moana 2” de la Disney Animation a doborat, de asemenea, numeroase recorduri, castigand peste 725 de milioane de dolari pana in prezent, si se indreapta spre pragul de 1 miliard de dolari.

Initial, noul serial “Win or Lose” trebuia sa debuteze luna aceasta, dar a fost inlocuit pe ultima suta de metri cu celalalt serial animat creat de Pixar, “Dream Productions”, care se bazeaza pe personajul Riley din Inside Out, pentru a capitaliza pe succesul filmului de animatie care va deveni in curand cel mai de succes lungmetraj din 2024 la nivel mondial. Astfel, “Win or Lose” va fi lansat pe 19 februarie 2025, fiind creat de Michael Yates, Carrie Hobson si David Lally, cu Will Forte ca protagonist vocal, in rolul antrenorului Dan.

Se pare ca actrita a carei poveste a fost schimbata este ea insasi transsexuala, Chanel Stewart, in prezent in varsta de 18 ani, a aflat despre decizia Disney luni seara iar marti a declarat publicatiei Deadline ca se simte “foarte descurajata”(avea 14 ani cand a castigat rolul dupa ce a raspuns la un apel de casting dedicat actritelor transsexuale): „Din momentul in care am primit scenariul, am fost incantata sa impartasesc calatoria mea pentru a ajuta la imputernicirea altor tineri trans. Am stiut ca aceasta va fi o conversatie foarte importanta. Povestile transsexuale sunt importante si merita sa fie auzite.”

Disney a refuzat sa comenteze orice alte detalii suplimentare insa a confirmat ca  a tinut cont de rigorile parintilor. Aceasta decizia nu ar fi atras atentia in urma cu 5-6 ani insa este relevanta atat in context local, romanesc, dar si in contextul nord-american si international, la un nivel mai larg. 

In SUA, presedintele Donald Trump urmeaza sa-si inceapa luna viitoare al doilea mandat si a promis ca va pedepsi toate companiile care nu se aliniaza ideologiei sale de influenta totalitarista. Iar in Romania, campaniile politice recente au fost si raman puternic orientate impotriva propagandei LGBT desi in spatiul public, in filme, seriale, animatii, carti sau manuale nu sunt promovate personajele LGBT. In lipsa altor inamici care sa ii sperie pe oameni pentru a vota pentru diversi candidati si partide, presupusa “amenintare LGBT” este folosita ca arma politica intr-o lume care devine tot mai putin toleranta fata de orice, inclusiv fata de pareri diferite.

Citește în continuare