Skip to content

Documentarele „Razboiul Regelui“, „Maria, Inima Romaniei“ si „Regele Mihai: Drumul catre casa“ se pot vedea gratuit in toata tara. Ele fac parte din Turneul National de Educatie Istorica 2022 care incepe pe 4 mai

Turneul National de Educatie Istorica 2022 este o continuare a turneului din 2019 de promovare a filmului documentar „Maria, Inima Romaniei“, care va include si noua versiune a filmului „Regele Mihai: Drumul catre casa“. Proiectiile vor ajunge in Bucuresti, Iasi, Brasov, Alba Iulia, Deva, Alexandria, Sinaia, Cluj, Curtea de Arges, Targoviste, dar si in alte orase, si sunt gratuite pentru publicul larg.

Primele proiectii vor avea loc pe 4 si 5 mai la Timisoara, unde turneul va include o serie de ateliere in cadrul carora participantii vor putea invata pasii pe care ii presupune productia unui documentar istoric. In Bucuresti, turneul va debuta pe 6 mai, la Biblioteca Centrala Universitara Carol I.

Documentarul-eveniment „Maria – Inima României” prezinta povestea unei foarte importante epoci din istoria Romaniei, vazuta din perspectiva Reginei Maria, aflata in centrul luptei pentru realizarea Marei Uniri din 1918 si pentru crearea Romaniei moderne.

Nepoata a Reginei Victoria, ea s-a casatorit cu Printul Mostenitor al României in 1893. Vom vedea cum a condus tara in timpul ororilor Primului Razboi Mondial, pâna la victoria de la Conferinta de Pace de la Paris din 1919.

Filmul nu evita aspectele mai putin stralucitoare ale vietii Reginei. Fiul sau, Carol, si-a dispretuit parintii si când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comunistii au ajuns la putere, in 1945, au sters-o din istorie.

Filmul a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmari in 9 tari si o documentare realizata in 14 arhive nationale. Ofera sansa publicului de a auzi vocea originala a Reginei si de a vedea filmari si imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne si prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experti pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Destinul sau, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influentat de evenimente intâmplate in palatele regale din România, in saloanele Parisului, pe strazile New York-ului, la Kremlin si chiar in Vestul Salbatic.

„Regele Mihai: Drumul catre casa” preia povestea dramatica a exilului unui tanar adesea solitar, tinut in marele joc de sah dintre Vest si Rusia Sovietica. A fost prins in incercarile CIA de a infiinta o rezistenta armata in România, iar mai târziu, a fost spionat in exil de agentii temutei Securitati a lui Ceausescu.

Filmat si produs in Romania, Marea Britanie si Elvetia, documentarul este o continuare a mult apreciatei productii „Razboiul regelui” (titlu international „Regele care l-a pacalit pe Hitler”), care a avut premiera la TV in 2016 si a fost difuzat in 42 de tari, fiind transmis inclusiv de catre HISTORY Channel si HISTORY2.

Documentarul prezinta interviuri cu familia Regelui, consilieri si prieteni apropiati Regelui Mihai, dar si un interviu nedifuzat pâna acum cu sotul reginei Elisabeta a II-a, Printul Philip, acordat in 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni inainte de retragerea sa din viata publica.

Turneul va prezenta si o noua versiune a documentarului „Regele Mihai: Drumul catre casa“, care va fi difuzata si de TVR 1, pe 10 mai / 21:00, de Ziua Regelui, si de asemenea de statiile regionale ale TVR.

Alaturi de Dan Draghicescu, la productia documentarului istoric „Regele Mihai: Drumul catre casa” au contribuit si Viorel Chesaru – producator senior, Mircea Lacatus – editor si producator arhive si Laura Beldiman – cercetator si asistent editorial.

Versiunea Director’s Cut include noi materiale despre perioada complicata a tineretii Regelui Mihai, asa cum a fost descrisa in jurnalul personal al Reginei Maria. Documentarul prezinta si detalii din perioada de izolare personala si sociala a Regelui din timpul exilului din Elvetia, dar si motivele pentru care Regele Mihai a ezitat sa se intoarca in Romania. Aceasta versiune imbogatita a filmului pune accent si pe interactiunile Regelui cu CIA dupa exilul din 1948. 

Citește în continuare