Skip to content

Documentarul “Apa si talpa” din 8 noiembrie in cinematografe. Un film care promoveaza Via Transilvanica printr-un proiect al lui Tibi Useriu si Toma Coconea, doi dintre marii campioni in sporturile de anduranta

Apa si talpa, documentar independent realizat de Mircea Gherase si Lucian Mircu, intra din 8 noiembrie in programul cinematografelor din Romania. Echipa filmului porneste intr-o caravana cu proiectii speciale in 18 orase din tara.
In septembrie 2022, Tibi Useriu demara planul de a strabate tara in alergare pe Via Transilvanica, primul traseu de lunga distanta din Romania, proaspat amenajat de Asociatia Tasulasa Social. I se alaturau alti opt sportivi de anduranta. Aproape 1.400 de kilometri, peste 30.000 de metri diferenta de nivel, in 25 de zile. Multe aveau sa se intample intre aceste doua borne care cuprind o tara (Putna – Drobeta-Turnu Severin) sportivsi multe motive pentru abandon: amenintarea ursilor si a cainilor de stana, rataciri in noapte, alergari fara oprire pe soare si pe ploaie, pana se jupoaie pielea, cad unghiile si toate mastile. Niciunul dintre participanti nu era finalist garantat. Toti stiau ca suferinta este inevitabila.


“Apa si talpa” e mai mult decat documentarea in priza directa a acestui proiect sportiv indraznet. Sau un pretext pentru a arata locuri spectaculoase din Romania. Pe parcursul filmarii am aflat ca avem ceva de invatat din povestea fiecarui sportiv. Si ca exista un fir mai lung care le leaga. Cu pasi mici, oameni obisnuiti pot face lucruri insemnate. Documentarul nostru este si despre ce se intampla cand ne punem in cap o idee mare si ne tinem de ea”, au declarat regizorii Mircea Gherase si Lucian Mircu.
Tibi Useriu, Corneliu Buliga, Toma Coconea, Eva Hochbauer, Florin Alexandru, Cristian Deac, Adrian Paval, Cornel Pop si Paul Vulturar sunt cei noua protagonisti ai incercarii de a alerga de la Putna, din nord, pana la Dunare.


“Daca te gandesti ca o sa alergi 1.400 de kilometri timp de 20 de zile si n-o sa te doara nimic, te inseli amarnic. O sa te doara si o sa te doara foarte repede“, spunea Tibi Useriu inainte de startul cursei.
Sportivi de anduranta recunoscuti la nivel mondial, dar si un supravietuitor de cancer, o ultramaratonista, un analist comportamental, un tata de familie cu talent pentru comedie, un alergator care isi ignora varsta in ciuda avertismentelor medicilor, fiecare protagonist are o poveste de viata captivanta. Iar la drum lung ai timp sa iti revezi viata. Acesta este punctul de pornire al filmului realizat de Mircea Gherase si Lucian Mircu.
Apa si talpa a avut o prima proiectie la festivalul Ceau, Cinema! (Timisoara) si a luat premiul pentru cel mai bun film romanesc la Alpin Film Festival (Brasov, septembrie 2024).

Din 8 noiembrie echipa filmului da intalnire publicului, pentru inceput, in 18 orase: Arad, Baia Mare, Bacau, Bistrita, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Campina, Constanta, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Galati, Piatra Neamt, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Timisoara.

Bilete si lista proiectiilor speciale in prezenta echipei se gasesc aici.


Mircea Gherase si Lucian Mircu au debutat in 2019 cu documentarul independent Superhombre despre alpinistul Horia Colibasanu.

Filmul a fost selectat in sectiunile competitionale ale unor prestigioase festivaluri de cultura montana si nominalizat la Premiile Gopo, categoria ‘cel mai bun film documentar’. In 2022, Mircea Gherase a revenit cu Oamenii Drumului: Terra Banatica, inclus in competitie la Astra Film Festival.

Citește în continuare