In anii 1960, doi frati din New York au pozat, in joaca, pentru Alice Neel. Acum, tabloul face parte dintr-o expozitie a Metropolitan Museum of Art. Doar unul dintre frati mai traieste si a vizitat expozitia
New York Times scrie povestea frumoasa din spatele unui tablou aflat in expozitia “Alice Neel: People Come First,” de la Metropolitan Museum of Art, deschisa pana pe 1 august.
In anii 1960, cei doi frati din tablou – Jeff si Toby Neal – au ajuns din intamplare in atelierul pictoritei Alice Neel si au pozat pentru un tablou.
In acei ani, la putin timp dupa moartea tatalui lor, se imprietenisera cu un baiat mai mare, Allen Tobias care ii ducea sa vada locuri din New York, cum ar fi parcurile sau Empire State Building. Intr-o zi au ajuns intr-un apartament din Upper West Side, plin cu picturi. Acolo locuia pictorita Alice Neel, care in acei ani nu era deloc cunoscuta. La ea in apartament veneau diversi oameni pe care ii picta. Cei doi frati au acceptat sa pozeze pentru pictorita. Au revenit in atelierul ei de nenumarate ori, in semn de multumire primind mereu cate ceva de mancat. “Mancarea m-a tinut acolo”, isi aminteste Jeff Neal, care acum are 64 de ani. Mama lor stia despre vizitele copiilor ei in atelierul pictoritei si chiar le-a cumparat copiilor camasi noi, cu care sa pozeze.
Jeff Neal isi mai aminteste ca a vazut-o la televizor pe Alice Neel, era cu presedintele Jimmy Carter, intr-o emisiune “The Tonight Show”.
Unul dintre frati a intalnit-o apoi pe pictorita la inceputul anilor 1980, pe strada, a intrebat-o ce s-a intamplat cu tabloul. Aceasta i-a spus ca i-a adus niste mici modificari pentru a-l putea vinde. A fost ultima data cand au vazut-o in viata pe pictorita. Aceasta a murit in 1984.
In 2010, la moartea lui Toby Neal, fratele sau si-a adus aminte de vremurile in care au pozat pentru tablou si a mentionat intamplarea la slujba de inmormantare. Atunci, insa nu stia nimic despre soarta tabloului.
Intre timp, prietenul fratilor, Tobias, cel care i-a dus pe cei doi la pictorita a continuat sa caute tabloul pictat de Alice Neel.
“The Black Boys” este numele tabloului in care apar cei doi frati. In 1979, scriitoarea Patti Goldstein a scris un articol despre Alice Neel pentru New York Magazine. Ea a fost cea care a cumparat tabloul cu cei doi frati. Dupa moartea scriitoarei, tabloul a ajuns intr-o colectie privata. Ani mai tarziu, Tobias prietenul celor doi frati a zarit o fotografie a tabloului si asa a putut da de el.
El a fost cel care l-a anuntat pe Jeff Neal ca a gasit pictura. Iar cu cateva zile inainte de deschiderea expozitiei de la Metropolitan Museum of Art, in fata picturii s-au adunat Jeff Neal, sotia sa Gina, baiatul lor Desmond, precum si Hartley Neel, fiul pictoritei Alice Neel, impreuna cu sotia lui Ginny si Tobias, prietenul care i-a condus pe fratii Neal la studiu. Au privit emotionati tabloul pe care il cautau de atati ani si care pentru ei reprezinta o bucata din copilaria in New York. Neal si-a adus aminte de fratele sau parandu-i rau ca nu e acolo cu ei, pentru a putea vedea tabloul. “Cred ca a vazut doi copii dintr-un cartrier sarac si a vrut sa arate frumusetea din noi”, a spus Jeff Neal.
Alice Neel a pictat de-a lungul vietii sute de portrete, unele ale unor personalitati, precum Andy Warhol sau Allen Ginsberg. Majoritatea lucrarilor sunt portrete realizate unor oameni obisnuiti, intalniti pe strada, in cartierul unde locuia.
Alice Neel s-a nascut in anul 1900, in Statele Unite. Nu a fost incurajata de familia sa sa urmeze calea artei, insa s-a incapatanat sa mearga pe drumul sau. In 1921, a fost admisa la Philadelphia School of Design for Women. Ani mai tarziu, fiica sa moare, iar trauma deschide drumul unor lungi serii de picturi care suprind anxietatea, pierderea, maternitatea. Este cunoscuta pentru portretele pe care le-a realizat de-a lungul vietii oamenilor pe care ii intalnea – prieteni, membri ai familiei, iubiti. Lucrarile sale sunt expuse in mari galerii si muzee precum Metropolitan Museum of Art din New York, Art Institute din Chicago, National Gallery din Washington, D.C., dar si Tate Gallery din Londra.