Skip to content

Urban.ro la conferinta de lansare Don’t Look Up, un film cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Tyler Perry, Jonah Hill, Ariana Grande, Timothee Chalamet. Filmul intra pe Netflix pe 24 decembrie.

Pe 24 decembrie Netflix prezinta Don’t look up, un film are are mari sanse la multe Oscaruri anul viitor si care are o distributie impresionanta: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Tyler Perry, Jonah Hill, Ariana Grande, Timothee Chalamet.

Filmul reinventeaza genul comediei pentru ca, intr-o forma relaxanta, spune multe adevaruri grele cu care ne-am confruntat in ultima perioada. Este povestea a doi cercetatori astronomi care descopera o cometa care urmeaza sa loveasca Pamantul intr-un mod devastator, dar care nu sunt lasati de politicieni si media sa anunte informatia in forma ei corecta pentru ca deranjeaza interese politice si de afaceri.

Inainte de premiera mondiala de pe Netflix, filmul a avut la inceputul acestei saptamani o premiera in cateva cinematografe selectionate din America.

Urban.ro a participat la conferinta de presa globala pentru lansarea acestui film si putem sa va spunem, din observatii directe ca pe platourile de filmare a fost o atmosfera foarte frumoasa, cu relatii de prietenie si respect reciproc, cu multe glume intre spectaculosii actori din distributie.

Pentru ca am vazut filmul in avanpremiera putem sa va spunem ca va va surprinde foarte mult felul in care e spusa povestea care rezoneaza profund atat cu incercarile multor personalitati de a atrage atentia asupra problemelor de mediu, dar si cu eforturile cercetatorilor de a-si face auzite mesajele la o audienta cat mai mare in conditiile neincrederii in social media sau ale unor interese comerciale.

De altfel, in conferinta de presa Leonardo DiCaprio (care interpreteaza in film rolul astronomului Dr. Mindy care se lupta sa prezinte televiziunilor informatiile cat mai exacte despre cum Pamantul va fi distrus, dar toti il iau in gluma) a marcat intamplarile din realitate in lupta sa pentru protejarea mediului si semnalizarea crizei.. „Adam (n red Adam McKay, regizorul si scenaristul) a creat acest film, care este despre criza climatica, dar are un sentiment de urgenta pentru ca e centrat pe povestea unei comete care va lovi catastrofal Pamantul in termen de sase luni si pune asta in paralel cu modul in care stiinta a devenit politizata. Sunt fapte alternative.

Sunt recunoscator sa interpretez un personaj care se bazeaza pe atat de multi dintre oamenii pe care i-am intalnit in comunitatea stiintifica si, in special, pe oamenii de stiinta din zona climatologica care au incercat de multe ori sa comunice urgentele de mediu, iar vestile lor abia daca ajung pe ultimele pagini de ziar. Pe de alta parte, suntem practic inundati de informatii despre multe alte lucruri care se intampla in jurul nostru. Imi place ca filmul are perspectiva oamenilor de stiinta din doua unghiuri: unul este genul Greta Thunberg care e interpretat de Jen (n red Jennifer Lawrence), celalalt e personajul meu care incearca sa se lupte cu sistemul. Dar imi place si felul in care filmul e incredibil de sincer despre cum suntem atat de distrasi de la adevar in zilele noastre.

Apoi, desigur, in vietile noastre de dincolo de film, a aparut COVID-ul si au fost in spatiu public argumente stiintifice complet noi care trebuiau sa-si faca loc in tot acest context al distragerii atentiei. Cred ca este un film foarte important din care sa faci parte in acest moment special.”

Jeniffer Lawrence care o interpreteaza pe Kate Dibiasky, o tanara care are in plina desfasurare cercetarea pentru lucrarea de doctorat si descopera cometa ucigatoare, a sustinut ideea lui DiCaprio „Cred ca Leo a marcat perfect problemele pe care le semnaleaza filmul. E frustrant si trist sa vezi ca oamenii de stiinta sunt ignorati in spatiul public pentru ca publicului nu ii place adevarurile pe care ei le prezinta, asta in contextul in care cercetatorii si-au dedicat vietile ca sa descopere si sa demonstreze lucruri importante pentru intreaga planeta”.

Pe de alta parte ceea ce e cu adevarat placut si nou la un asemenea subiect este ca filmul Dont Look Up nu invinuieste pe nimeni, nu este inversunat in ideile pe care le promoveaza, ci gaseste un ton fin ironic in care arata faptele lasand spectatorii sa aiba propriile concluzii, in timpul unei vizionari relaxante.  

Regizorul si scenaristul Adam McKay a explicat in conferinta de presa de la lansarea filmului cum a fost posibil acest lucru. „Acest subiect, criza climatica, este atat de coplesitor si este, fara indoiala, cea mai mare amenintare la adresa vietii din istoria omenirii si asta poate fi aproape ca un animal care te ataca. Dar daca esti capabil sa razi, inseamna ca ai o anumita distanta si, de fapt, cred ca este foarte important sa ai aceasta abordare. Puteti simti gravitatea situatiei, tristetea si puteti simti pierderea, avand in acelasi timp si simtul umorului.

Asta a fost cu adevarat intentia cu acest film, dupa ultimii cinci, zece ani nebuni pe care i-am avut cu totii de-a lungul planetei: oare Doamne, nu ar fi frumos sa putem sa si radem de toate astea si sa simtim si alte sentimente? Cred ca ne lovim destul de mult de discutii groaznice despre ziua apocalipsei –  ceea ce, apropo, este complet legitim cand vorbim de schimbarile climatice – dar cred ca e important ca oamenii sa aiba voie sa rada si sa aiba ceva distanta de subiect. Rasul e ceva care ne uneste, nu poti sa prefaci cu adevarat râsul.”

In Don’t Look Up, Meryl Streep interpreteaza rolul presedintei Statelor Unite care are drept sef de cabinet pe fiul ei, e preocupata extrem de mult de propria infatisare si de hainele pe care le poarta, si face presiuni asupra institutiilor statului sa nu faca publice informatiile descoperite de astronomi pentru ca ii afecteaza planurile electorale. Un presedinte american cu care publicul rezoneaza pentru ca, in realitatea apropiata, am vazut in ultimii ani la stiri situatii asemanatoare.

Intrebata care a fost sursa de inspiratie pentru personajul sau, Meryl Streep a inceput sa rada „cred ca am avut in ultima vreme multe surse de inspiratie in jurul nostru, comportamente absurde si fara rusine ale unor oameni aflati in functii de conducere cu multa influenta. A fost amuzant sa pun laolalta acest personaj care e doar propriul ego si propriile dorinte. Despre a avea putere, bani, mai multa putere si mai multi bani, dar si un par bine aranjat si unghii frumoase. Desigur si cosume superbe, genti foarte scumpe.

Dar nu mai are nicio emotie, niciun sentiment de empatie si asta e, dincolo de personajul meu, costul a ceea ce inseamna sa fii functionar public acum. Adica, un functionar intr-o asemenea ipostaza chiar ar trebui sa faca un mare sacrificiu, familia lui face un sacrificiu si trebuie sa fii dispus sa faci asta daca vrei sa-ti pui munca in folosul celorlalti. Sincer, este uimitor ca avem oameni buni care se implica pentru ca avem nevoie de ei acum mai mult ca niciodata.”

Don’t Look Up, Nu priviti in sus, are premiera la Netflix pe 24 decembrie.

foto: NETFLIX © 2021

Citește în continuare