Doua portrete rare de Rembrandt au fost vandute la o licitatie pentru o suma de 13 milioane de euro. Cele doua picturi nu au mai fost vazute de 200 de ani.
Casa de licitatii Christie’s a vandut zilele trecute doua portrete realizate de Rembrandt van Rijn, binecunoscutul maestru olandez de secol al XVII-lea, pentru o suma impresionanta de 13 milioane de euro. Vanzarea a depasit estimarile reprezentantilor Christie’s, situate initial intre sapte si noua milioane de euro.
Cele doua portretete au fost create in jurul anului 1635 si nu erau cunoscute specialistilor in Rembrandt. Acestea au disparut timp de 200 de ani, ultima data fiind vazute tot la o licitatie de la Christie’s din 1824 cand au fost achizitionate de un colectionar britanic si pastrate in colectia familiei sale.
Operele au fost descrise drept „raritati” de catre specialisti si nu au mai fost expuse in public pana acum. Au fost descoperite de catre expertii de la Christie’s in urma unei cereri pentru evaluarea lor.
Cele doua portrete ii reprezinta pe Jan Willemsz van der Pluym si Jaapgen Carels, un cuplu casatorit din orasul olandez Leiden. Se presupune ca aveau legaturi de familie cu artistul deoarece fiul cuplului s-a casatorit cu fiica unchiului lui Rembrandt. Ulterior, nepotul lui van der Pluym a devenit artist si se considera ca a fost unul dintre ucenicii lui Rembrandt.
Lucrarile au ramas in familia van der Pluym pana in 1760 cand au fost cumparate de Contele Vincent Potocki si mutate la Varsovia, ulterior, in 1820, fiind inregistrate in colectia Baronului d’Ivry din Paris. In cele din urma, au ajuns la James Murray, primul Baron de Glenlyon, care le-a scos la licitatie in iunie 1824 prin intermediul Christie’s.
Picturile gandite sub forma unui diptic au cate 20 de centrimetri inaltime fiecare si sunt incadrate de rame bogat decorate. Au fost vandute pe 6 iulie la Londra dupa ce au fost expuse la New York si Amsterdam in decursul lunii iunie.
Pentru a confirma autenticitatea celor doua portrete, casa de licitatii le-a trimis la Rijksmuseum din Amsterdam pentru a fi cercetate indeaproape de specialistii muzeului atat din punct de vedere tehnic, cat si istoric.
Despre cele doua picturi, Henry Pettifer, vicepresedintele international al Christie’s pentru lucrari de Vechi Maestrii, a declarat ca: „Nu eram in totalitate constient de ceea ce urma sa vad. Am indraznit sa visez, dar mi s-a parut extraordinar ca tablourile nu au fost studiate in vreun fel pana acum. Erau complet absente din textele de specialitate despre Rembrandt si opera sa.”
Desi portretele nu au stabilit un nou record de vanzare pentru opera lui Rembrandt, ele reprezinta o descoperire rara si importanta. Christie’s a vandut in 2009 un alt portret realizat de maestru pentru o suma record de 23 de milioane de euro.
Casa de licitatii a vandut lucrarea „Portretul unui amiral olandez”, realizata in 1958, in cadrul unei licitatii publice de la Londra. Pictura a fost revanduta ulterior in 2011 pentru o suma de 47 de milioane de euro si in 2015 a fost donata catre Centrul pentru Arta Agnes Etherington din Kingston, Canada.
Rembrandt Harmensz van Rijn este considerat unul dintre cei mai importanti pictori din istorie iar olandezii il apreciaza ca fiind cel mai mare artist din Epoca de Aur, alaturi de Frans Hals si Vermeer.
S-a nascut pe 15 iulie 1606 in Leiden, Olanda si a abandonat studiile facultatii pentru a se dedica picturii. A inceput ca ucenicul lui Pieter Lastman, artist specializat in subiecte istorice si biblice.
In 1631 s-a mutat in Amsterdam unde si-a conturat stilul care l-a transformat intr-unul din cei mai cautati portretisti ai vremurilor. Fiind inspirat de Caravaggio, care murise in 1610, Rembrandt a inovat prin realismul folosit pentru a reda luminile dramatice, a creat tablouri teatrale cu substrat psihologic.
Desi este cunoscut pentru portretele legendare realizate la comanda, Rembrand a pictat si tablouri istorice, scene religioase, mitologice, alegorice, peisaje, autoportrete, desene si schite.
Pana la finalul anilor 1640, Rembrandt si-a cheltuit toata averea, a fost nevoit sa-si vanda casa, atelierul si numeroase obiecte si tablouri din colectia personala, inclusiv presa de tipar. Ulterior, a dat faliment si murit in saracie, in 1656, fiind ingropat intr-un mormant nemarcat.
Opera lui Rembrandt a lasat o urma marcanta in istoria artei, interesul in creatiile sale este in continua crestere, fiind unul dintre cei mai recognoscibili artisti din randul Vechilor Maestri.