Skip to content

Orasul Dublin transforma canalele intr-o retea de ciclism. La Bucuresti si Resita sunt proiecte similare

Dublin, capitala Irlandei, a anuntat unul dintre cele mai mari proiecte ecologice din oras, Active Travel Network, mai exact o retea de piste pentru biciclete si poteci pentru pietoni, care va fi finalizata pana in 2025. Spatiul folosit pentru acest proiect este malul Canalului Regal / Royal Canal, iar prima portiune va cuprinde aproximativ 2km de traseu.

Practic, adaugarea pistelor de biciclete si a spatiului verde face parte dintr-o initiativa care va creste numarul de trasee din oras, de la cei 10 kilometri actuali, la aproximativ 310 de kilometri in urmatorii opt ani.

Potrivit unui comunicat oficial al autoritatilor irlandeze, reamenajarea este programata sa se finalizeze in 2025 si va costa putin peste 30 de milioane de euro.

Proiectul va include rampe de acces, poteci, mai multe poduri pietonale si de biciclete peste canal si o noua piata publica. Zona va fi revitalizata cu mai multa verdeata si formatiuni peisagistice.

Spatii ca acesta promoveaza moduri mai ecologice de calatorie, care reduc emisiile de carbon si se incadreaza in trendul global, in care si tara noastra face pasi.

In Romania, Resita are in dezvoltare un proiect similar, pe traseul fostului funicular, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de regenerare urbana din tara noastra.

Reconversia funicularului este un proiect isi propune sa uneasca zona urbana cu peisajul natural din proximitatea acestuia, prin accese pietonale si de biciclete, cu o priveliste spectaculoasa de la peste 30 de metri, transformand o structura industriala de transport intr-o punte pietonala ce traverseaza la inaltime centrul orasului.

La Bucuresti, in sectorul 6, Parcul Liniei promite sa fie cel mai mare proiect verde urban care ar putea exista in oras, dar si cel mai lung parc liniar din Europa.

Un spatiu abandonat de CFR care traverseaza orasul de la vest spre centru, devine acum un spatiu de regenerare urbana cu potential urias, dupa cum a aratat o cercetare facuta de un ONG specializat in regenerare urbana, Urbanize Hub, alaturi de Primaria Sectorului 6, care a si demarat proiectul. Lucrarile la noul parc au inceput deja.

In sectorul 2, primaria a anuntat dezbatere publica privind salba de noua lacuri de pe raul Colentina, unde asteapta propuneri pana pe data de 13 martie 2023, printr-un formular disponibil aici. Momentan, primaria sectorului 2 a inceput doar o operatiune de excavat gunoaiele care sufoca malurile lacurilor de pe raul Colentina, astfel incat sa poata intra in etapa de amenajare peisagistica.

Citește în continuare