Cum ii ajutati pe elevi si studenti sa faca fata anxietatii scolare. Tinerii care gasesc un echilibru intre scoala si timpul liber simt ca au un control mai mare asupra vietii lor.
In ultima luna si jumatate au inceput noul an scolar si noul an universitar, este startul unei perioade agitate care starneste frecvent stres si anxietate in randul tinerilor.
Specialistii in sanatate mintala sfatuiesc parintii sa fie mai atenti decat in mod obisnuit la comportamentul copiilor si adolescentilor lor pentru ca in multe situatii acestia pot fi coplesiti de anxietate, mai ales inaintea perioadelor cu examene si evaluari.
Cand anxietatea unui adolescent sau tanar student ajunge la cote ridicate, printre cele mai specifice efecte se numara durerile de stomac sau de cap, o atitudine indiferenta sau o stare de iritare.
Desi multe din simptomele anxietatii pot fi confundate cu perioada de maturizare a adolescentilor, este un comportament ingrijorator care dureaza saptamani sau chiar luni si afecteaza viata de zi cu zi, fie la scoala sau acasa. Pentru sfaturile potrivite, adaptate pe nevoile fiecarui tanar, se recomanda sa discutati cu un psiholog sau psihoterapeut, expert in sanatate mintala.
Perioadele cu anxietate scolara ridicata pot fi reprezentate de excese de furie sau de o stare de iritare in cea mai mare parte a timpului, de senzatii de ingrijorare si dureri de stomac sau cap fara o cauza medicala aparenta.
De asemenea, alte simptome sunt starile de agitatie, somnolenta, procrastinarea si izolarea sociala. Anxietatea le poate afecta inclusiv somnul, pot avea nopti in care dorm prea putin sau mai mult decat este indicat, au cosmaruri frecvente, iar pe parcursul zilei au o constanta lipsa de energie.
Multi dintre tinerii coplesiti de anxietate isi pierd interesul in activitatile sau in lucrurile care obisnuiau sa le placa. Uneori, adolescentii incearca sa evite mersul la scoala pentru ca sunt prea ingrijorati de esec, iar in cazuri extreme, acestia recurg la comportamente extreme sau riscante, la automutilare, consum de alcool sau droguri si la fumat.
Expertii sustin ca o modalitate simpla de a calma anxietatea scolara a tinerilor este prin a le adresa intrebari deschise.
Jody Baumstein, terapeuta si specialista in sanatate mintala, sustine ca pentru tineri este util sa gaseasca un echilibru intre scoala si alte activitati care sa le faca placere, cum ar fi cursurile creative sau sporturile. Este de parere ca adolescentii trebuie incurajati sa nu perceapa scoala ca fiind identitatea lor.
Specialista le recomanda adultilor sa puna intrebari deschise cand elevii ajung de la scoala, de exemplu: „Ce te-a facut sa razi astazi?”, „Care a fost materia ta preferata azi?”, „Care a fost cel mai interesant lucru pe care l-ai invatat?” sau ”Care a fost cea mai buna parte a zilei?”. Prin intermediul lor puteti invata mai multe despre tineri, insa este important ca raspunsurile lor sa fie validate, nu respinse, si sa le recunoasteti emotiile.
De asemenea, pentru a nu pune presiune pe ei, parintii sunt sfatuiti sa nu se concentreze pe anumite aspecte ale activitatii lor, ci sa le incurajeze intregul rezultat academic intr-o maniera pozitiva.
Pentru a-si reduce anxietatea scoalara si stresul creat de temele sau proiectele academice, tinerii pot fi indemnati sa-si gestioneze timpul intr-un mod diferit, sa gaseasca un echilibru intre timpul dedicat scolii si timpul liber.
Un program zilnic cat mai organizat le poate oferi adolescentilor senzatia ca sunt in control si ca nu sunt coplesiti de ceea ce au de facut. De asemenea, listele cu activitatile zilnice ii pot ajuta sa-si prioritizeze timpul, iar exercitiile de respiratie ii pot ajuta sa-si gestioneze anxietatea in mod activ.
Tinerilor le este recomandat sa-si stabileasca zilele de relaxare in care se deconecteaza de la scoala si teme si isi petrec timpul cu activitati care le fac placere.
Activitatile sportive si plimbarile sunt de asemenea recomandate pentru a reduce stresul si anxietatea in timp ce sunt benefice si pentru sanatatea lor fizica.