Emilia Clarke o va juca pe Constance Lloyd, sotia lui Oscar Wilde, in „An Ideal Wife” in regia lui Sophie Hyde. Este povestea unei scriitoare care a fugit din tara si si-a schimbat numele dupa ce sotul ei a facut-o de ras in presa si a fost condamnat la inchisoare pentru homosexualitate.
La aproape trei ani de la ultima lansare cinematografica, Emilia Clarke se pregateste sa revina pe marele ecran in mai multe filme care vor fi lansate in urmatorii doi ani. Actrita cunoscuta pentru rolul lui Daenerys Targaryen din serialul „Game of Thrones” va juca rolul lui Constance Lloyd in filmul „An Ideal Wife” regizat de Sophie Hyde.
Producatorii filmului, Embankment Films (compania responsabila pentru „The Father”, „The Son” si „The Wife”), cauta zilele acestea distribuitori pentru noul proiect in cadrul American Film Market care incepe astazi in Santa Monica, California.
Filmul „An Ideal Wife” va spune povestea vietii lui Lloyd in momentul in care descopera ca sotul ei, celebrul autor Oscar Wilde, este homosexual.
Constance Lloyd s-a nascut in Londra intr-o familie anglo-irlandeza si a devenit cunoscuta ca scriitoare si activista pentru drepturile de femeilor.
S-a casatorit cu Oscar Wilde in 1884 si au avut impreuna doi copii, Cyril si Vyvyan, nascuti in primii doi ani dupa nunta. Imediat dupa nasterea celui de-al doilea fiu, Wilde s-a indepartat de ea si a inceput sa locuiasca prin hoteluri iar la un moment dat l-a adus acasa pe iubitul lui, Lord Alfred Douglas. Astfel, Constance a aflat ca sotul ei este homosexual dar a continuat sa lucreze alaturi de el pentru a sustine familia din punct de vedere financiar. In 1888, a publicat sub numele de Constance Wilde „There Was Once” (A fost odata), o carte pentru copii cu povesti auzite in copilarie de la bunica ei.
In vremurile respective – perioada victoriana – femeile nu aveau aceleasi drepturi ca barbatii, depindeau in intregime de tatii sau sotii lor si le era dictat prin lege inclusiv modul in care se imbracau.
Din acest motiv, Constance nu a divortat niciodata de Wilde, nici macar dupa ce acesta a fost arestat de doua ori pentru acte homosexuale, care erau ilegale.
Nu se cunosc foarte multe detalii despre relatia lor dar Constance si sotul ei au continuat sa lucreze impreuna, au fost activisti pentru drepturile femeilor de a purta haine mai confortabile – legile somptuare impuneau purtarea corsetelor care erau extrem de daunatoare pentru sanatate. In plus, a lucrat ca scriitoare, jurnalista si a editat materialele scrise de Wilde.
Treptat, stilul de viata excentric si hedonist al lui Wilde a facut deliciul presei de scandal la vremea respectiva iar imaginea familiei lor a fost puternic afectata de aventurile lui sexuale.
Scriitorul a fost condamnat la doi ani de inchisoare dupa ce aventura sa cu Lord Alfred Douglas a fost dezvaluita publicului. Homosexualitatea era ilegala in vremurile respective fiind decriminalizata in Marea Britanie abia in 1967.
Intre 1895 si 1897, Oscar Wilde a fost incarcerat mai intai la inchisoarea Wandsworth si apoi la Reading Gaol. Timpul petrecut dupa gratii l-a afectat enorm iar la trei ani dupa eliberare, a murit.
Biografia lui Wilde mentioneaza cum, dupa perioada in care a stat inchis, artistul a fost distrus, falit si umilit in ochii publicului. De la un nume celebru in literatura si cercurile culturale ale vremurilor, a fost redus la un numar de celula, C33 care a devenit si pseudonimul sub care a fost publicat pentru prima data poemul „Balada din Reading Gaol”. Versurile descriu brutalitatea sistemului penal din Epoca Victoriana si suferinta indurata – in timpul incarcerarii, Wilde a asistat la o executie a unui paznic care si-a ucis sotia intr-un acces de gelozie. Experienta a fost traumatizanta, in special pentru un suflet sensibil cum era cunoscut artistul.
Evenimentele l-au inspirat pe artistul Bansky sa realizeze in 2021 un graffiti pe peretele inchisorii din Reading.
Dupa condamnarea lui Wilde, Constance a schimbat numele de familie al fiilor si al ei in „Holland” si s-au mutat in Elvetia, pentru a se distanta de scandalul care a tinut prima pagina a ziarelor.
Dupa mutarea in Elvetia, Constance l-a fortat pe Wilde sa renunte la drepturile parintesti si s-a distantat de el dupa ce acesta a refuzat sa nu se mai asocieze cu amantul lui. Cu toate acestea, l-a vizitat in inchisoare pentru a-l anunta despre decesul mamei lui si era dispusa sa il sustina financiar dupa executarea sentintei sale, insa Wilde isi dorea sa revina la acelasi stil de viata.
Constance a murit in Geneva in 1898, la varsta de 40 de ani, in conditii suspecte. Exista mai multe teorii legate de boala care i-ar fi provocat decesul, inclusiv faptul ca ar fi luat sifilis de la Wilde, care la randul lui ar fi fost infectat de unul dintre amantii lui.
Momentan nu se cunoaste povestea exacta pe care o va urma scenariul dar va fi un film inspirat de valul de filme cu tenta feminista, cu femei inspirationale care si-au gasit propriul drum intr-o lume care nu era deloc blanda fata de femeile singure.
Regizoarea Sophie Hyde a fost aleasa dupa succesul „Good Lock to You, Leo Grande” care i-a avut in distributie pe Emma Thompson si Daryl McCormack, fiind lansat in premiera la Sundance si la Berlinala. „52 Tuesdays”, lungmetrajul ei de debut, a castigat trofeul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Sundance si Ursul de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin. Al doilea film, „Animals”, a fost lansat de asemenea la Sundance si a castigat trofeul pentru cel mai bun scenaru la British Independent Film Awards.
Pentru Emilia Clarke, va fi cel mai mare proiect pe care il avea in cinematografe dupa lansarea „Last Christmas” din 2019, comedia romantica regizata de Paul Feig care a strans peste 125 de milioane de dolari din box office.
Inainte de inceputul pandemiei, Clarke anuntase ca se va concentra o perioada pe debutul ei in teatrul britanic.
Urma sa joace pe scena West End-ului lodonez in „Pescarusul” in rolul Ninei Zarechnaya, intr-o adaptare de Anya Reiss a piesei de teatru „Pescarusul” scrisa de Anton Cehov in 1895. Planurile ei au fost amanate cu 2 ani, primele prestatii ale spectacolului au avut loc pe 6 iulie 2022.
In total, spectacolul a avut 85 de reprezentantii jucate pe parcursul a 15 saptamani care s-au incheiat la inceputul lunii septembrie. Prestatia lui Clarke a fost predominant apreciata de criticii britanici.
Mai jos puteti afla mai multe despre acest proiect si despre interviurile pe care actrita le-a acordat in perioada de promovare a spectacolului.
Rolul Ninei din Cehov a fost menit sa o puna pe Emilia Clarke intr-o lumina noua in ochii publicului si directorilor de casting.
Prestatia Emiliei Clarke in fenomenul „Game of Thrones” a venit cu succesul unui rol pentru care va fi tinuta minte multi ani inainte.
Clarke a debutat in teatru in New York, in 2013 cand era deja cunoscuta pentru personajul Daenerys Targaryen. Actrita a jucat-o pe Holly Golightly in cateva reprezentatii din „Breakfast at Tiffany’s” pe Broadway. Prestatia ei nu a fost apreciata, fiind considerata nepotrivita pentru rolul respectiv.
Revenirea Emiliei in teatru, in special debutul pe scena londoneza, a fost menita sa ii reinventeze cariera printr-un text clasic care a pus-o intr-o noua lumina in ochii publicului, al criticilor si al directorilor de casting.
Asocierea cu Cehov a functionat iar actrita are in lucru alte patru proiecte cinematografice: trei filme si un serial Marvel.
In curand veti auzi vocea lui Clarke in rolul pisicii Malicia din filmul animat „The Amazing Maurice” care va fi lansat in luna decembrie in cinematografe. Animatia este regizata de Toby Genkel si Florian Westermann si il mai are ca protagonist si pe Hugh Laurie.
Clarke a filmat recent si pentru „The Pod Generation” care va fi lansat anul viitor dar si pentru mini-seria „Secret Invasion” de la Marvel.
In curand va incepe sa lucreze la „McCarthy”, filmul lui Vaclav Marhoul despre senatorul american Joseph McCarthy unde va juca alaturi de Michael Shannon.