Emocion! – artistii se reunesc pe scena Ateneului Roman in lupta impotriva autismului
Pe 28 martie 2020, de la ora 19:00, concertul Emocion! ii reuneste pe membrii ansamblului Violoncellissimo fondat si condus de violoncelistul Marin Cazacu, soprana Laura Tatulescu, tenorul suedez Kristofer Lundin, mezzosoprana Roxana Constantinescu si pianista Luminita Berariu intr-un spectacol caritabil in sprijinul asociatiei Help Autism.
Din program vor face parte piese de: Tomaso Albinoni, George Frideric Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Dimitri Shostakovich, Ludwig van Beethoven, Jules Massenet, Claude Debussy, Georges Bizet, Astor Piazzolla si Sabin Pautza.
Biletele sunt disponibile pe platforma bilete.ro, iar fondurile obtinute in urma vanzarii acestora vor fi directionate catre programele de terapie ale Asociatiei Help Autism.
Unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale romanesti din ultimii 15 ani, Violoncellissimo, a uimit publicul in 2001, in cadrul Festivalului International George Enescu, cand 60 de violoncelisti au sustinut un concert demn de cartea recordurilor.
Marin Cazacu, fondatorul ansamblului, a urcat din nou pe scena Ateneului Roman, de aceasta data in mai 2013, intr-o reprezentatie extraordinara alaturi de 100 de violoncelisti.
Ansamblul Violoncellissimo a sustinut concerte in cadrul unor importante evenimente culturale printre care: Concertul cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, Ziua Culturii Nationale, Gala premiilor UNITER si Hope Concert.
Soprana Laura Tatulescu a primit singurul premiu „Uli Maerkle” acordat vreodata pentru cel mai promitator tanăr debutant la Wiener Staatsoper, in stagiunea 2005-2006.
La doar 24 de ani, solista a obtinut trei Premii I la Concursurile nationale „Martian Negrea”, „Mihail Jora” si „Concursul de Lied” de la Brasov, in 2005, si a devenit cea mai tanara membra a prestigiosului Ansamblu de Solisti ai Operei de Stat din Viena – debutand rol dupa rol precum: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte sub bagheta maestrului Riccardo Muti) sau Musetta (Boema).
A fost desemnata cantareata anului 2011 dupa doar doua stagiuni la Opera de Stat Bavareza primind mult ravnitul Munchener Feststspielpreis.
Soprana a concertat pe scene prestigioase din toata lumea, de la Carnegie Hall din New York la Opera din Los Angeles, unde s-a evidentiat pentru recitatlul Laurettei din „Gianni Schicchi” de Giacomo Puccini – premiera in regia lui Woody Allen, la Concertgebouw Amsterdam si English National Opera, in productia „Castor et Pollux”, care a obtinut premiul pentru Cea mai buna productie a anului la Olivier Awards.
Opera „Stravinsky: Pulcinella”, interpretata de mezzosoprana Roxana Constantinescu si Kyle Ketelsen, avandul ca dirijor pe Pierre Boulez, a fost nominalizata la Premiile Grammy in 2010 pentru Cel mai bun spectacol orchestral, iar inregistrarea operei „Missa Solemnis” scrisa de Beethoven a fost nominalizata la International Classical Music Awards.
Roxana Constantinescu a incheiat recent cu succes un turneu european alaturi de Balthasar Neumann Chor and Ensemble si Thomas Hengelbrock.
Ultimele ei spectacole au fost la Opera de Montpellier (Hermina in „Visul unei nopti de vara” de Britten), Opera de Oviedo si Teatro Lirico di Cagliari (in rolul titular al operei „Carmen de Bizet”).
De-a lungul carierei, roxana Constantinescu a interpretat roluri precum Rosina in „Barbierul din Sevilia” la Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin si New National Theatre Tokyo, Despina in „Così fan tutte” si Zerlina in „Don Giovanni” la Opera din Los Angeles) si rolul principal in „La Cenerentola”, in cadrul Operei din Minnesota si Opera Nationala Bucuresti.
A fost solista ansamblului Operei de Stat din Viena (2007-2010) si a colaborat cu dirijori renumiti (Seiji Ozawa, Sir Neville Marriner, Yannick Nézet-Séguin, Peter Schneider, Asher Fisch, Daniele Callegari), cu orchestre precum Chicago Symphony Orchestra, Vienna Philharmonic, Munich Philharmonic, Toronto Symphony Orchestra, etc. si a sustinut recitaluri la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Musikverein Vienna, Abbaye de Lessay si Goethe’s House.
Tenorul suedez Kristofer Lundin a fost membru al Studioului International de Opera din Zurich si a debutat la Festivalul de la Salzburg in 2017 in rolul lui Odoardo (Ariodante) sub bagheta dirijorului Gianluca Capuano.
A interpretat roluri pe scene din intreaga lume, printre care tenorul din oratoriul Marienvesper de Monteverdi in regia lui Calixto Bieito, la Teatrul National din Mannheim, roluri precum Chaplitsky („Regina Spadelor”), Conte de Lerma („Don Carlo”) si Oskar in „Alexandre Bis” a lui Martinu, la opera din Zurich si a debutat la Théâtre du Capitole de Toulouse in opera „Parsifal” de Richard Wagner.
.