America se va uita la propriul „Eurovision”. De anul viitor va fi un Eurovision american, The American Song Contest, transmis la tv
Artisti din toate cele 50 de state se vor confrunta cu cantece originale pentru a castiga versiunea americana a popularului eveniment european. Potrivit Variety, „The American Song Contest” urmeaza sa fie difuzat anul viitor, pe canalele din Statele Unite.
Show-ul va pozitiona artisti muzicali profesionisti – cantareti solo sau grupuri de pana la sase membri – fata in fata cu cei din alte state, selectati in functie de genul muzical, intr-o serie de competitii televizate cu calificari care vor duce la semifinale si apoi la o finala grandioasa, difuzata la orele cu cea mai mare audienta. Toti participantii vor interpreta in direct piese originale.
Formatul versiunii americane va fi similar cu cel european, in speranta de a oferi cel putin o parte din succesul spectacolului desfasurat de-a lungul a sase decade, care atrage peste 200 de milioane de spectatori la difuzarea editiei finale.
Propagate Content va crea American Song Contest Academy, un grup format din profesionisti din muzica, reprezentand toate genurile muzicale, cu sediul in Statele Unite. Un juriu format din acesti artisti sau persoane importante din industria muzicala, impreună cu publicul fiecarui stat, vor selecta talentul de top care sa concureze la „The American Song Contest”.
Proprietarii drepturilor show-ului Eurovision vor face echipa cu partea americana reprezentata de producatorul de televiziune Ben Silverman, care nu este la primul spectacol importat din Europa.
Printre productiile sale se numara „The Office”, „Big Brother” si „The Weakest Link”, insa, din punctul lui de vedere, conceptul show-ului Eurovision este cel mai greu de prezentat publicului american, chiar daca adora acest format pe care il urmareste de peste 20 de ani.
Silverman este de parere ca spectacolul a venit la timpul potrivit, intr-o perioada cand America este mai fractionata ca niciodata, iar cultura muzicala are putere de unificare prin sarbatorirea diversitatii si prin atragerea tuturor in jurul iubirii fata de muzica.
Spre deosebire de personajul lui Will Ferrell din recentul film difuzat pe Netflix, „Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga”, producatorul Christer Björkman a declarat ca el insusi a fost un fan al show-ului la care a ajuns sa participe in anul 1992, reprezentand Suedia, tara sa natala.
Pentru Björkman „Eurovision a fost un proiect de vis inca de cand era copil”, acesta mutandu-se in culise ca producator al concursului si regizor de creatie. Acesta a mai adaugat ca este un privilegiu de a avea sansa sa foloseasca tot ceea ce stie despre format si de a-l aduce la o audienta impresionanta.
Concursul muzical Eurovision se desfasoara anual, intre tarile care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune.
Fiecare tara participanta inscrie un cantec pentru a fi interpretat in direct la televizor si la radio, dupa care acorda voturi cantecelor celorlalte tari, pentru a afla care este cea mai apreciata melodie din concurs.
Eurovision a fost transmis in fiecare an de la inaugurarea sa in 1956, cu exceptia editiei din acest an care a fost anulata, si este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. 52 de tari au participat macar o data in cadrul competitiei, iar irlanda detine recordul cu sapte trofee castigate in total.
O serie de muzicieni si interpreti celebri au concurat in editiile trecute, inclusiv ABBA (locul 1 in 1974), Celine Dion (locul 1 in 1988) si Julio Iglesias (locul 4 in 1970), iar multe dintre melodiile devenite cunoscute au fost interpretate pentru prima data pe scena Eurovision.
De asemenea, este unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cifrele de audienta fiind estimate in ultimii ani la valori intre 100 si 600 de milioane de telespectatori la nivel international.
Concursul a fost difuzat in tari de pe toate continentele, chiar daca acestea nu participau, si este disponibil online pe site-ul oficial Eurovision incepand cu anul 2000.