Ce puteti face in weekend-ul 15-17 ianuarie: evenimentele dedicate Zilei Nationale, filme romanesti pe platforma TIFF Unlimited, spectacolul “Peretele” cu Marius Manole si Adriana Trandafir, ateliere pentru copii Muzeului Antipa
Datorita celebrarii Zilei Nationale, sarbatoare care marcheaza si nasterea poetului Mihai Eminescu, evenimente culturale sunt disponibile in toata tara, atat online, cat si offline.
urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele week-end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, accesul la toate muzeele si casele memoriale din structura Muzeului Municipiului Bucuresti va fi gratuit, vineri.
Institutiile care pot fi vizitate sunt Palatul Sutu, Muzeul „Theodor Aman”, Muzeul „Nicolae Minovici”, Casa Filipescu-Cesianu, Pinacoteca Bucuresti si Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, printre altele.
Institutul Cultural Roman are in desfasurare peste 20 de proiecte in toata lumea cu ocazia Zilei Culturii Nationale. Poezia „Glossa” este recitata de 40 de iubitori ai culturii romane pe strazile din Paris, Dinu Flamand si Rui Zink sunt intr-un maraton de lectura dedicat literaturii romane la Lisabona, iar o asistenta medicala, un politist, un bucatar, un fermier si un sofer de autobuz din New York vor citi versuri memorabile de Eminescu, intr-un videoclip, difuzat online, vineri.
La Berlin se desfasoara un regal muzical cu Orchestra de Camera „Constantin Silvestri” sub bagheta lui Iosif Ion Prunner, un recital al violonistului Vlad Stanculeasa, care va interpreta piesa „Lautarul” de George Enescu, pe o vioara Sanctus Seraphino din 1739 ce i-a apartinut muzicianului, va fi prezentat de ICR Budapesta, iar la Venetia se publica o noua traducere in limba italiana a poemului „Luceafarul“. Toate evenimentele ICR pot fi urmarite pe canalele de social media.
Opera Nationala Bucuresti va transmite online sase spectacole semnate de compozitori romani in cadrul proiectului intitulat #DordeONB, din seria Opera online, tot cu ocazia Zilei Culturii Nationale.
Sseria evenimentelor va fi deschisa cu baletul „La Piata” de Mihail Jora, inregistrarea putand fi vizionata incepand cu ora 10,00, acesta fiind urmat de spectacolul de opera „O noapte furtunoasa” de Paul Constantinescu, care va fi transmis incepand cu ora 10,40. Vor urma spectacolul de balet „Rosu si negru” de Livia Teodorescu Ciocanea (11,30), „Motanul incaltat” de Cornel Trailescu (13,40), „O scrisoare pierduta”- opera in doua acte si un prolog de Dan Dediu (15,20). Concertul „Romaneste” va incheia seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Nationale si va fi transmis incepand cu ora 18,10. Cele sase lucrari vor fi transmise online pe site-ul si pe canalul de Youtube al ONB.
Ziua Culturii Nationale va fi sarbatorita, in acest an, prin aprinderea in mod simbolic a „Flacarii culturii” in 16 orase din tara, dar si printr-un concert sustinut, vineri, la Ateneul Roman, de Orchestra Romana de Tineret impreuna cu trupa Directia 5.
Aprinderea „Flacarii culturii”, o initiativa inceputa anul trecut, va fi facuta simbolic prin proiectii luminoase pe cladiri de importanta locala si nationala, vineri seara, de la ora 18,00.
Orchestra Romana de Tineret va prezenta publicului doua dintre cele mai cunoscute piese simfonice: Rapsodia romana nr. 2 in Re major op. 11 de George Enescu si 6 dansuri romanesti de Bela Bartok, celebrand astfel si 140 de ani de la nasterea celor doi mari compozitori.
Platforma TIFF Unlimited ofera zece zile de filme romanesti si discutii cu profesionisti din cinematografie intre 15 si 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Nationale. Cele 16 titluri incluse in programul Fabricat in Romania sunt filme romanesti din toate timpurile si vor fi accesibile gratuit pe unlimited.tiff.ro, fiecare timp de 24 de ore, majoritatea fiind disponibile de oriunde din lume.
In selectie intra “Morometii” si “Morometii 2”, documentare despre personalitati romanesti – “Distanta dintre mine si mine”, despre poeta Nina Cassian, “Maria Tanase”, “Brancusi”, “Afacerea Tanase”, “Exploratorul”, dar si despre familie, ca punte de legatura intre momentele care ne-au unit dar ne-au si dezbinat in ultimii 100 de ani, in “Jurnalul familiei –escu”, scurtmetraje premiate si filme pentru cei mici.
Programul va fi completat de discuții online despre filme. Primul eveniment, In culisele Morometilor: la povesti cu echipa filmului, va avea loc sambata, 16 ianuarie, de la ora 17.00, si va putea fi vizionat live pe unlimited.tiff.ro, dar si pe pagina de Facebook TIFF Unlimited. Cei doi invitati, Vivi Dragan Vasile, director de imagine al ambelor filme, si Cristian Niculescu, scenograful peliculei Morometii 2, vor da detalii inedite despre cele doua filme.
Unul dintre cele mai de succes spectacole ale Teatrului Metropolis, “Peretele” in regia Liei Bugnar, cu Marius Manole, Adriana Trandafir, Gabriela Popescu, Maria Buza si Anghel Damian in distributie, se va juca pe 15 ianuarie, de la ora 20.00, live.
Povestea barbatului care traieste doua vieti in paralel, o comedie si o drama in acelasi timp, scrisa si regizata de Lia Bugnar. Biletele sunt disponibile aici.
Un alt proiect teatral care incepe pe 15 ianuarie este “Hektometronul”, prin care 100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova.
Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul” si va prezenta in fiecare zi cate o poveste similara cu cele din scrierea italiana, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA.
Pe 15 ianuarie, la Teatrelli, Dragos Buhagiar, Adrian Damian, Cristina Milea si Octavian Saiu in dialog despre culisele teatrului.
Intalnirea are invitati scenografi recunoscuti nu doar national, ci si international din trei generatii, cu perspective diferite: Dragos Buhagiar, unul dintre cei mai premiati scenografi romani, Adrian Damian si Cristina Milea, laureata Premiului UNITER pentru scenografie in 2020.
Dezbaterea va fi difuzata in premiera pe pagina de Facebook a Teatrelli, in data de 15 ianuarie, cu incepere de la ora 19, gratuit si cu subtitrare in limba engleza. Dialogul va fi accesibil ulterior si pe site-ul www.teatrelli.com, la sectiunea „Dezbateri”.
Pasionatii de teatru au o serie de platforme online puse la dispozitie de Teatrul Radu Stanca din Sibiu, Teatrul Avangardia, Teatrul Andrei Muresan din Sfantu Gheorghe, Unteatru si Teatrul Mic. De asemenea, Teatrul din Constanta are in acest weekend o premiera online.
Vestea buna a saptamanii a fost faptul ca o parte dintre teatrele din tara s-au redeschis – este cazul teatrelor din Sibiu, Ramnicu Valcea si Arad. Insa daca nu mergeti in weekend catre aceste localitati, puteti sa va bucurati de spectacolele online disponibile. O selectie a acestora este disponibila aici.
Pasionatii de muzica clasica se pot bucura in aceasta luna de o selectie de concerte si spectacole transmise online, cu compozitii ale artistilor britanici de la Britten la Antoine de Saint-Exupéry, cat si de o premiera mondiala a compozitoarei londoneze Hannah Kendall, care locuieste in prezent in New York.
Timp de 70 de ani, baletul “Spargatorul de nuci” in interpretarea celor de la English National Ballet a bucurat audientele, iar criza medicala care a inchis teatrale si cinematografele nu putea opri acest spectacol.
Filmat pe scena London Coliseum, baletul tematic de Craciun este disponibil pe platforma Youtube pana pe 23 ianuarie. Povestea spectacolului “Spargatorul de nuci” este colaborarea dintre Ceaikovski, cel care a creat muzica, pe baza povestii „Spargătorul de nuci si Regele Soarece”, a scriitorului german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, pentru care coregraful Marius Petipa a creat miscarile de balet. Spectacolul este recomandat si celor mici si celor mari, fiind o calatorie intr-o lume a viselor in noaptea de Craciun, unde personajul principal este o fetita care va salva lumea cu ajutorul Spargatorului de Nuci.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=z07hCnl3pyk
Atelirele de desen online initiate de Muzeul Antipa incep in 16 ianuarie si sunt gandite ca o modalitate distractiva de a invata notiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând in acelasi timp si creativitatea, ingeniozitatea, simtul estetic si spiritul de observatie al celor mici. Ele se adreseaza copiilor intre 6 si 12 ani, se desfasoara online si sunt in doua module, fiecare cu cate trei lectii.
https://www.urban.ro/cursuri-desen-antipa/
Tot pentru cei mici, urban.ro a facut o selectie de partii pentru sanius si patinoare din Bucuresti. In capitala sunt 20 de patinoare functionale, iar multe dintre parcurile din oras au coline sau pante care permit saniusul, iar cu putina precautie in ceea ce le priveste pe cele mai abrupte, copiii se pot bucura acum cand zapada s-a asternut peste oras.