Evolutia machiajului in 100 de ani. Cum au evoluat tehnica si tendintele
La fel cum tendintele modei vin si pleaca, tipurile de machiaj sunt in continua evolutie, iar in ultimii 100 de ani, societatea si-a schimbat perceptia asupra modului in care arata un machiaj ideal. La inceputul anilor 1900 buzele erau punctul central al fetei si erau adesea conturate in forme ascutite. Prin anii 1950 a devenit la moda ca femeile sa poarte buzele in nuante de rosu aprins. In mod similar, machiajul pentru ochi s-a schimbat drastic; culorile de baza erau pe vremuri purtate in anii ’30, iar fardurile de ochi pastelate au devenit populare in anii ’80. Machiajul a fost purtat aproape exclusiv de vedete si muzicieni intre 1900 si 1919. Astazi insa, sursele de inspiratie s-au mutat pe retelele de socializare.
Acum o suta de ani in 1919, machiajul ideal era inspirat de la Hollywood.
Machiajul a fost purtat aproape exclusiv de vedete si muzicieni intre 1900 si 1919. In ciuda faptului ca existau consumatori in numar limitat de produse cosmetice la acea vreme s-au inregistrat unele progrese majore in industria cosmetica. Max Factor si-a fondat propriul laborator de infrumusetare in 1909 pentru a crea produse dedicate vedetelor, iar primul tub metalic de ruj a fost inventat in 1915.De-a lungul deceniului, femeile care au purtat machiaj au preferat pielea palida pe care aplicau pudra, iar buzele erau colorate.
In anii 1920, buzele au devenit punctul central al tuturor look-urilor
Deoarece produsele dedicate tenului erau inca in mare parte asociate cu vedetele de film, elemente precum pudra de fata si rujurile cremoase compacte erau populare. Amprenta look-urilor din acei ani era rujul rosu aplicat in forma rotunjita pe buza de jos, iar partea de sus era accentuata brusc in zona arcului lui cupid.
1930. A aparut moda sprancenelor subtiri si a genelor intoarse
Potrivit unui interviu facut de Vintage Dancer cu Gabriela Hernandez, fondatorul brandului de frumusete vintage Besame Cosmetics, deviza anilor ’30 a fost „less is more”. Machiajul insemna pe atunci pudra si putin roz in obraji, efect dat bineinteles de acelasi ruj rosu care era nelipsit de pe buze. Pentru sprancenele intoarse femeile aplicau jeleu de petrol sau ulei de masline, pentru a crea un efect lucios, apoi pentru a le inchide la culoare aplicau henna. Erau evitate insa genele incarcate. La fel a fost si in cazul sprancenelor. Femeile si-au pensat sprancenele in forme subtiri, arcuite in partea cea mai inalta, in cazuri extreme unele femei si-au barbierit sprancenele in intregime si au trasat forma acestora cu un creion.
Al doilea razboi mondial a afectat machiajul standard al anilor 1940
Achizitionarea produselelor cosmetice in anii 1940 era dificila din cauza rationalizarii din vremea razboiului acestea fiind impozitate foarte mult in majoritatea tarilor si considerate produse de lux. Totusi era de asteptat ca damele sa poarte machiaj. Produsele de buze, in special, au fost favorizate de oficialii guvernamentali, deoarece au fost considerate un stimulent moral pentru femeile care traiau in vremea grea a razboiului. Drept urmare, machiajul fara ruj rosu nu insemna nimic. Cu toate acestea, restul fetei nu era la fel de indraznet. Sprancenele erau adesea modelate pe forma rotunjita, iar blushul si fardul de ochi erau purtate in straturi fine.
In anii ’50, femeile purtau in mod obisnuit fond de ten cu acoperire mare, culori de buze indraznete si farduri colorate
Machiajul a intrat in epoca de aur in anii ’50. Pentru prima data fotomodele necunoscute au inceput sa rivalizeze cu marile nume hollywoodiene pentru a deveni imaginea marcilor de machiaj. Elizabeth Taylor, Natalie Wood, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn, Doris Day, Ava Gardner sunt referintele acelor ani. Vorbim de vestitul look pinup pus in evidenta de linia subtire de tus – o simpla inovatie care a oferit un aspect glamour al fetelor din acea vreme si preferat in detrimetrul fardurilor inchise de pleoape.
Era epoca „efectului de masca”. Se aplica fond de ten cu acoperire mare si farduri de pleoape colorate. Sprancenele aveau inca un aspect natural, dar mai conice si mai feminine. Nuanta rujurilor si-a pierdut din accent fata de anii 1940, insa rosul a continuat sa fie preferat. Culoarea definitorie a anilor ’50 pentru pleoapele de ochi a fost cu siguranta rozul. Mascara de la liderii de marca, cum ar fi Maybelline, a fost un cosmetic must have, tot atunci si-au facut aparitia si ondulatoarele de gene.
Machiajul ochilor a fost vedeta anilor 1960
Daca pana in 1950 machiajul avea accente pe fata indeosebi pe buze, obraji si sprancene, anii ’60 au debutat moda machiajului accentuat pe ochi. Machiajul de la acea vreme consta in nuante de farduri de ochi opace in nuante pastelate. Unele femei isi acopereau intreaga pleoapa cu culoare, in timp ce altele au aplicat umbra folosind o tehnica numita cuta taiata (cut crease), care este inca populara si in ziua de azi.
Multe femei au preferat sa nu poarte machiaj in anii ’70
Este dificil de stabilit stitlul anilor 1970 in ceea ce priveste machiajul. Tendintele anilor 60 au fost pastrate de multe dintre fete, in timp ce altele experimentau stilul disco sau punk. Cu toate acestea, multe femei – care au participat la miscarea de eliberare a femeilor, o aliniere politica a femeilor si a intelectualismului feminist care a aparut la sfarsitul anilor 1960 continuata in anii 1980 – au respins stereotipurile de infrumusetare adoptand un machiaj natural. Era dorita pielea stralucitoare, machiajul ochilor era aproape inexistent, singurul produs folosit fiind rimelul.
Anii 1970 au marcat cresterea industriei de produse cosmetice
Pana atunci brandurile au creat produse exclusiv pentru femeile ce aveau culoarea tenului deschisa, insa in 1970 s-au pus spre vanzare pentru prima oara si produse cu nuante mai inchise. Anthony Overton, de profesie avocat si chemist, a fost primul care a creat produse de infrumusetare pentru femeile de culoare in 1898. Noi marci au continuat sa apara in deceniile urmatoare, desi erau deseori cunoscute pentru vanzarea de machiaj care promitea sa lumineze pielea.
Dar la sfarsitul anilor ’70, produsele cosmetice pentru femeile de culoare au devenit mai accesibile in ceea ce priveste distributia lor in magazine. Un articol din 1977 publicat de The Washington Post spunea ca industria valora 1,5 miliarde de dolari la acea vreme si dupa punerea in vanzare a produselor cosmetic pentru femeile de culoare a crescut in medie cu 15% – 20% pe an. In 1978, Barbara Walden Cosmetics a creat prima linie de produse cosmetic dedicata special femeilor de culoare.
Anii ’80 au marcat machiajul in culori stralucitoare
La fel cum moda era stralucitoare si colorata in anii 1980, asemenea era si machiajul. Fardurile roz, violet si albastru erau deosebit de populare, potrivit Cosmopolitan, iar fardul roz era purtat puternic pe obraji. Tusul a jucat un rol important in tendintele de machiaj din anii ’80. Cei care purtau dermatograf aplicau produsul in straturi groase din jurul ochilor si, uneori, au folosit produsul pentru a desena alunite pentru a o putea imita pe Madonna.
In anii 90, sclipiciul a fost in centrul atentiei
Anii ’90 au resuscitat anumite tendinte ale ultimelor decenii, prelecum sprancenele subtiri si farduri de ochi albastre. Cu toate acestea, au existat cateva inovatii precum buzele stralucitoare, puse in evidenta de luciu de buze aplicat peste ruj. Unele dintre cele mai populare culori la acea vreme au fost maro si rosu. De asemenea, se purtau strasuri deasupra sprancenelor sau pe obraji si sclipici pe umeri si gat.
2010 a marcat tipul de machiaj smokey eyes
Daca pana atunci machiajul a fost pe cat posibil in culori deschise, 2010 a marcat era machiajului smokey. Negru fumuriu pe intreaga pleoapa pus in evidenta la baza genelor de tus. Acest tip de machiaj a devenit popular, dupa ce cateva vedete din America au aparut machiate astfel pe covorul rosu.