Acum pe HBO Max, The Protégé filmat in Bucuresti. Care sunt locurile unde au filmat Samuel L Jackson, Maggie Q si Michael Keaton si au fost transformate in Vietnam sau Londra. In film sunt si Florin Piersic jr, Tudor Chirila, Cosmin Dominte
Acum puteti vedea pe HBO Max The Protégé, cu Samuel L Jackson, Maggie Q si Michael Keaton, dar si cu Florin Piersic jr, Tudor Chirila, Cosmin Dominte in distributie, un prilej de mandrie locala pentru spectatorii autohtoni.
Filmul – care spune povestea unei assasine platite acum aflata intr-o misiune pentru a gasi un om de afaceri disparut de multi ani din Vietnam, in timp ce incearca sa afle si cine i-a ucis mentorul care a salvat-o in copilarie din mainile unor criminali – ii are in rolurile principale pe Maggie Q ( „Nikita”, “Designated Survivor”), Michael Keaton (“Batman”, “Batman Returns”, “Birdman”), Samuel L Jackson (“Goodfellas”, “Django Unchained”, “Pulp Fiction”) si este regizat de Martin Campbell (“James Bond Golden Eye”, “Casino Royale”, “Masca lui Zorro”).
Filmarile au avut loc in perioada ianuarie martie anul trecut, iar echipele au plecat din Bucuresti cu doar o zi inainte de lockdown-ul general declarat din cauza pandemiei Covid 19.
Ele s-au realizat cu sprijinul local al companiei Frame Film, condusa de Andrei Boncea si Dragos Buliga (care sunt producatori executivi pentru „The Protégé”), aceeasi companie care anul trecut a filmat la Racos serialul “Django”.
“The Protégé” (in faza de lucru s-a numit “The Asset”) este una dintre cele mai mari productii filmate in Romania, mai ales din perspectiva actorilor sositi la noi si poate fi oricand un manual pentru alti producatori de film, dar sipentru turisti, despre cat de versatil e Bucurestiul si cate locuri spectaculoase pot fi transformate pentru a arata ca in alte colturi ale lumii.
Iata locurile de filmare care pe ecran vi se par a fi fost Londra sau Vietnam, dar ele sunt locuri istorice din Bucuresti care au fost transformate cu participarea genialului Wolf Kroeger (art direction) si filmate de David Tattersall (primele trei episoade din “Star Wars”, regizate de George Lucas; “The Green Mile”, “Con Air”, “Lara Croft – Tom Raider” )
(Atentie: sunt cateva spoilere despre film)
O piata din Hanoi a fost adusa cu scenografie si efecte speciale in Pasajul Englez din capitala. In film, in aceasta secventa personajul interpretat de Florin PIersic Jr (Ram) incearca sa-l omoare pe Rembrandt (Michael Keaton).
Pasajul Englez a fost construit in 1885 pentru a uni strazile care acum se numesc Calea Victoriei si Academiei, strazi care – la vremea respectiva – delimitau hotelul English construit de un bijutier austriac care se mutase la Bucuresti, Joseph Resch.
Hotelul a fost transformat in bordel dupa cativa ani ( Panait Istrati si Mateiu Caragiale il mentioneaza in scrierile lor), iar comunistii au inchis bordelul in anii 40 cand au interzis prostitutia si l-au transformat in locuinte, ceea ce este si acum. Locul a aparut in mai multe filme si poate fi vizitat ca turist.
O alta parte din Hanoi – un restaurant elegant in care se intalnesc Anna (Maggie Q) si Rembrandt (Keaton) este restaurantul hotelului Continental de pe Campineanu, amplasat imediat langa Pasajul Englez.
Acelasi Hotel Continental apare si la inceputul filmului cand copilul unui mafiot roman (George Pistereanu) este rapit iar omul de incredere al acestuia (Tudor Chirila – “Petru”) incearca sa afle detalii despre disparitia lui. In secventa il veti mai recunoaste pe Cosmin Dominte.
Unul dintre cele mai versatile locuri care este pe rand in film gradina din Hanoi, celule de ancheta sau bunker de siguranta este o fabrica care nu mai este in uz de pe Popa Nan.
Palatul Snagov cu multele sale incaperi spectaculoase, dar si cu gradinile superbe, este din nou una dintre cladirile foarte versatile care, in film apare cu mai multe atribuiri: este casa lui Moody (Samuel L Jackson), dar si locul unde este organizat balul cu 300 de persoane din inalta societate din Hanoi.
Palatul Snagov a fost construit in 1930, in stil Brancovenesc, de catre Henrieta Delavrancea Gibory pentru fratele regelui Carol II-lea, Printul Nicolas al Romaniei. In epoca comunista, dupa 1945, palatul a fost folosit ca resedinta pentru Gheorghe Gheorghiu Dej, Ion Antonescu sau Nicoale Ceausescu. E amplasat la 40 de km de Bucuresti in padurea Snagov, acum apartine RAPPS si poate fi inchiriat pentru evenimente.
Padurea Snagov a fost folosita in secventele de la granita Vietnamului, dar si in momentul in care Moody si Anna il elibereaza pe fiul mafiotului roman.
In film mai apar Parcul Herastrau (locul din Londra unde alearga Anna dimineata), casa lui Nicolae Ceausescu din Primaverii (pentru piscina unde e intalnirea cu mafiotul roman), o casa din apropierea guvernului (pe strada Frumoasa) unde au fost filmate interioarele din casa Annei, Hotelul Carol (pentru cateva interioare din casa lui Moody – Samuel L. Jackson), dar si cadirea IMOD de langa Ateneu care a fost transformata in libraria londoneza unde lucreaza Anna.
Dincolo de actorii romani pe care-i vedeti dand replica lui Samuel L Jackson sau Michael Keaton, echipa de lucru romana a fost de peste 200 de persoane, conform declaratiilor producatorilor Frame Film de la momentul filmarii.
O parte importanta din departamentul make-up si par (cu tot cu efectele speciale pe care le-au implicat secventele de lupta) a fost din Romania – iar din aceasta echipa au facut parte si Domnica Bodogan si Bianca Boieroiu, ambele cu participat la multe filme internationale. In departamentul de cenografie si set design au fost foarte multi romani, la fel si in departamentul de cascadori.
Pentru partea romana, dar si pentru o parte din rolurile mici internationale, castingul a fost facut de Domnica Circiumaru care a lucrat apoi la un alt proiect filmat de Martin Campbell in Bulgaria ( “The Memory” cu Liam Neeson, Monica Bellucci si Guy Pearce in rolurile principale)
“The Protégé” – “Codul Asasinului” ese acum pe HBO Max.