3 noi experiente imersive, deschise in capitala. Camera infinita, peste 500 de lucrari de Van Gogh, Monet, Munch si Kandinsky, la Biblioteca Nationala. Marius Manole este vocea lui Van Gogh.
In ultimii doi ani, expozitiile imersive au devenit din ce in ce mai numeroase. In prezent, in capitala puteti vizita doua experiente imersive dedicate operei lui Vincent Van Gogh, ambele sunt celebre in intreaga lume, fiind vizitate de peste 10 milioane de persoane. De altfel, Bucurestiul este unul din putinele orase din Europa Centrala si de Est cu un muzeu dedicat artei imersive new media.
Recent, la Biblioteca Nationala au fost deschise alte doua experiente imersive in care operele artistilor sunt proiectate la scara mare intr-un spatiu de tip hala: „Being Van Gogh” si „From Monet to Kandinsky. A Revolutionary Art”.
Dupa un turneu mondial cu patru milioane de spectatori, cele doua expozitii ajung si la Bucuresti, oferind publicului o experienta multimedia inedita, atat vizual prin proiectiile gandite special pe arhitectura deosebita a salii Symposium din incinta Bibliotecii Nationale, cat si prin vocea actorului Marius Manole, in rolul lui Van Gogh.
Cele doua expozitii se completeaza cu un proiect artistic in care inteligenta artificiala si arta pictorilor modernisti expun, in premiera, imagini semnificative pentru publicul romanesc interpretate in stilul pictorilor Vincent Van Gogh, Edvard Munch, Claude Monet sau Wassily Kandinsky.
Expozitiile au fost deschise pe 15 martie si vor putea fi vizitate pana pe 16 iunie in sala Symposium din incinta Bibliotecii Nationale. Experientele alterneaza saptamanal, programul de vizitare il gasiti la finalul articolului.
„Being Van Gogh” promite o calatorie imersiva in universul celui mai faimos pictor post-impresionist, Vincent Van Gogh, surprinzand emotiile, sperantele si temerile artistului intr-un spectacol care aduce laolalta arta, muzica si efectele speciale.
Vincent Van Gogh, in ciuda saraciei si obscuritatii sale in timpul vietii, a devenit unul dintre cei mai recunoscuti artisti din lume, iar „Being Van Gogh” dezvaluie culmea vietii si operei sale.
Cu peste 300 de imagini ale picturilor, schitelor si fotografii documentare, expozitia propune o incursiune in opera geniului, spectatorul intelegand arta lui Van Gogh prin emotiile care l-au insotit cand a creat picturile sale.
Experienta consta in proiectii pe ecrane uriase, acompaniate de o coloana sonora aparte si elemente de realitate virtuala care aduc picturile in prezent, permitand admiratorilor sa exploreze texturile si detaliile fiecarui tablou intr-un mod inedit.
Showul a fost prezentat anterior in Statele Unite ale Americii, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Israel, Germania, Elvetia, Chile, Belgia, tarile Baltice si Rusia. La Bucuresti se desfasoara pe o suprafata totala de 800 metri patrati iar difuzarea ei se face prin intermediul a peste 2.000 metri de fibra optica.
„From Monet la Kandinsky. A Revolutionary Art” prezinta cele mai importante miscari artistice de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX: impresionism, puntillism, postimpresionism, cubism si expresionism.
Gandita ca o lectie minunata de istoria artei — atat pentru cei mici dar si pentru adulti —, experienta surprinde dezvoltarea rapida a artei in decursul catorva decenii. Schimbarile sunt ilustrate de lucrarile a opt maestri remarcabili ai modernismului intr-o combinatie de proiectii HD, grafica animata si muzica.
Claude Monet, Paul Gauguin, Edvard Munch, Paul Cézanne, Juan Gris, Robert Delaunay, Paul Klee si Wassily Kandinsky – toti aveau in comun o dorinta de a transforma arta la nivelul urmator, de a gasi noi forme sugestive si vizuale care sa surprinda rasturnari extraordinare ale timpului lor.
Un punct comun al celor doua expozitii este „Camera infinita”, inspirata de creatia artistei Yayoi Kusama.
Integrand tehnologia moderna intr-un spatiu cu oglinzi, aceasta ofera experienta captivanta a spatiului infinit, explorand legaturile dintre arta traditionala si cea contemporana generata de inteligenta artificiala, unde imagini actuale ale Romaniei sunt pictate in stilul lui Vincent van Gogh sau Claude Monet.
Astfel vizitatorii vor avea ocazia sa vada: Statuia lui Decebal in stilul lui Edvard Munch, Cetatile dacice in stilul lui Edvard Munch, Transfagarasanul in stilul lui Van Gogh, Delta Dunarii in stilul lui Claude Monet, Biserici de lemn din Maramures in stilul lui Wassily Kandinsky, Biserica fortificata din Bazna in stilul lui Van Gogh si traditii nationale romanesti in stilul lui Wassily Kandinsky.
Biletele pentru aceste doua experiente sunt disponibile pe More.com, pretul acestora pornind de la 38,09 lei/bilet (pentru elevi si studenti) plus taxa de serviciu 5%. Un bilet ofera posibilitatea de a intra la ambele expozitii, cu conditia de a pastra intervalul orar de vizitare a ambelor expozitii, preturile biletelor variind in functie de intervalul orar.
Programul de vizitare este de luni pana vineri intre orele 12:00 si 20:00, iar sambata si duminica intre orele 10:00 si 20:00.
In zilele de weekend, vor avea loc workshopuri pentru copii, programul acestor evenimente urmand a fi disponibil pe www.events.ro si www.more.com.
Spectacolele incep la ora fixa si dureaza cate o ora, iar ultimul spectacol incepe la ora 19:00. Programul de difuzare alternativa a celor doua spectacole este saptamanal, schimbandu-se in fiecare vineri in perioada 15 marte – 16 iunie.
“Being Van Gogh” va fi deschisa in perioadele 29 martie – 4 aprilie, 12 – 18 aprilie, 26 aprilie – 2 mai, 10 – 16 mai, 24 – 30 mai si 7 – 13 iunie.
“From Monet to Kandinsky” este deschisa in intervalele 22 – 28 martie, 5 – 11 aprilie, 19 – 25 aprilie, 3 – 9 mai (pe 5 mai va inchis, fiind sarbatoare legala), 17 – 23 mai, 31 mai – 6 iunie, 14 – 16 iunie.
Pana pe 31 iulie, la MINA, Museum of Immersive New Art, puteti vizita cealalta experienta Van Gogh deschisa in prezent in capitala. Detalii aici.