Experiente turistice in Romania pe care le puteti incerca prin intermediul aplicatiilor si platformelor locale
Cu o noua serie de restrictii impuse de criza medicala, calatoriile si deplasarile in tara devin o varianta excelenta de a ne relaxa. Odata cu noul context mondial, s-au redefinit si vacantele turistilor: majoritatea destinatiilor a adoptat regulile de distantare sociala, la fel si institutiile culturale, iar goana dupa bifarea obiectivelor turistice a devenit o activitate imposibil de realizat.
Pentru a descoperi o serie de destinatii locale si idei alternative de petrecere a timpului liber, mai ales daca urmeaza sa va programati o vacanta, urban.ro va recomanda o serie de platforme si aplicatii online care sa va ajute in gasirea unei destinatii potrivite.
Cea mai recenta platforma despre experiente turistice nationale, Localm, povesteste despre locurile de cazare – odihna, restaurante unde se poate lua masa – bucate si obiceiuri, povesti locale despre specifiul zonei.
Proiectul este pus pe picioare de doi fosti corporatisti care asa cum noteaza pe website-ul oficial, vor sa conecteze oamenii care isi amintesc de copilaria petrecuta cu bunicii la sat, si totodata sa le ofere si copiilor lor zile de poveste.
Pe platforma Localm, turistii pot vedea toate preturile si disponibilatea pentru cazare si masa, dar si optiunile legate de obiceiuri – ca de exemplu atelier de ceramica de Cucuteni, degustare de tuica, atelier de tesaturi traditionale din zona Brasovului sau podoabe si decoratiuni lipovenesti, printre altele.
Travlocals este o platforma nationala unde spatii de cazare dintre cele mai diverse sunt disponibile pentru inchiriere, multe dintre acestea fiind publicate doar pe acest portal.
Website-ul travlocals.com a fost lansat in decembrie 2019, insa platforma a fost initial Wildventure, iar acesta a devenit un loc unde sunt adunate casele vechi si restaurate, conacele vechi, castelele transformate in pensiuni turistice pentru persoanele care cauta cazari traditionale in tara si care isi doresc totodata sa dispuna de tot comfortul.
Proiectul este gandit bilingv romana-engleza, iar unitatile de cazare sunt impartite inclusiv in subcapitole ca resorturi, crame, case in copaci, bungalouri sau case pe plaja.
Daca ati rezolvat cu partea de cazare si mancare, Questo este o aplicatie romaneasca care are din ce in ce mai mult succes international prin care un turist poate descoperi intr-un mod inedit un loc – fie el spatiu de tip muzeu, o zona dedicata unor anumite povesti sau chiar orase intregi.
Prin jocurile disponibile in aplicatie, turistii pot descoperi orasele si povestile locurilor datorita acestei experiente, purtand utilizatorii prin locurile ascunse, fiind un altfel de ghid turistic. Aplicatia imbina online-ul cu offline-ul, iar pentru a trece la urmatoarea provocare este nevoie de atentia turistului care trebuie sa gaseasca indicii si informatii pentru raspunsul corect. Povestile oraselor au la baza experientele localnicilor, dar si legende si lucruri inedite, oferind o plimbare educativa pentru cine este interesat.
Aplicatia Questo ofera atat trasee gratuite de descoperit prin orasele si regiuni, dar si contra cost. De asemenea, aplicatia este folosita si de institutii, ca de exemplu muzeul dedicat scriitorului Tudor Arghezi. Pe masura ce rezolvi indiciile din aplicatie, descoperi muzeul, obiectele expuse si istoria lor, avand parte si de povesti si ziceri de-ale poetului.