In acest week end gratuit in online, “Experimentul Bucuresti”, documentarul lui Tom Wilson despre evenimentele din decembrie 1989. Filmul a primit Premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar
Un nou proiect se desfasoara la Televiziunea Romana prin publicarea online gratuit a unor documentare unde compania de stat a fost co-producator. Proiectul se desfasoara in fiecare ultima duminica a lunii si prezinta online o singura zi documentarul respectiv.
Proiectul debuteaza in 28 februarie, cand TVR va publica online, pe pagina de Youtube, filmul “Experimentul Bucuresti”, in regia britanicului Tom Wilson. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Carmen Anton, Daniel Bilt, Andrei Juvina.
Filmul “Experimentul Bucuresti” va fi disponibil duminica, 28 februarie, in intervalul 10.00 – 23.30 pe canalul de YouTube al arhivei TVR. Realizat in 2013, filmul a primit Premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar in 2014 si a fost a fost selectat la Festivalul de Film de la Milano din acelasi an, in sectiunea Coup d’état.
„Sunt foarte incantat ca TVR va difuza pe canalul de youtube al arhivei TVR „The Bucharest Experiment”. Este un film pe care l-am facut cu buget zero si fara echipa. A inceput ca un experiment – este fantastic ca il vor putea vedea mai multi oameni. Pune cateva intrebari dificile despre istoria recenta a Romaniei si este un film care, de obicei, socheaza la prima vizionare – iar pentru mine acesta este un lucru bun. Inseamna ca mi-a iesit!”declara Tom Wilson, autorul acestui film documentar.
Filmul prezinta evenimentele din 1989, cand Romania a suferit o lovitura de stat. Serviciile Secrete stiau ce urmeaza si s-au pregatit. Pentru a ajuta oamenii sa dezvolte abilitati pentru piata libera, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologica bazat pe tehnici inedite. “Experimentul Bucuresti” este primul expozeu care vorbeste despre ce s-a intamplat cu adevarat in 1989.
Filmul a fost scris, filmat, montat, regizat si produs independent de Tom Wilson, jurnalist si cineast britanic stabilit de mai multi ani in Romania, o prezenta activa pe scena culturala locala, fiind incadrat ca gen la categoria mockumentar – un documentar la limita dintre fictiune si adevar, unde subiecte reale sunt prezentate si din alta perspectiva, nu neaparat documentata stiintific.