Filmul artistic independent „Experimentul Pitesti”va fi difuzat la Teatrul National. Filmul va fi in memoriam Ion Caramitru, care s-a alaturat proiectului probono
Filmul artistic independent despre „Experimentul Pitesti”, inceput in 2011 de catre regizoarea Victoria Baltag, va rula in avanpremiera la Teatrul National Bucuresti, pe 9 martie, in memoriam Ion Caramitru. Impresionat de subiectul, dar şs de miza artistica a filmului, Ion Caramitru s-a alaturat echipei pro bono.
Proiectul este rezultatul a 10 ani de munca voluntara a peste 600 de oameni, cu contributii din Iasi, Suceava, Bucuresti, Pitesti si Aroneanu (judetul Iasi).
Povestea filmului incepe cu momente din viata sociala a anilor 1942-1948 (zona Moldovei, Iasi), si aduce in prim-plan psihologia umana. Acesta culmineaza cu punerea in imagini a “fenomenului reeducarii” in Romania (1948-1954). Reconstituirea evenimentelor s-a realizat in urma unei documentari de arhiva amanuntite, care s-a desfasurat pe parcursul a peste 3 ani.
Conform informatiilor oficiale, prima parte a filmarilor s-a desfasurat la Iasi. Ulterior, s-a filmat in
Aroneanu, sat traditional romanesc, unde sunt doua case autentice din 1944.
Lungmetrajul prezinta unul dintre cele mai tragice experimente de mutilare emotionala si fizica prin tortura, realizat de regimul comunist.
Experimentul Pitesti „a fost una dintre cele mai cumplite experiente de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastra”, asa cum afirma istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefasta a istoriei, intre 1949-1952, a facut mii de victime: reeducarea, tortura fizica si mentala a studentilor din Romania, initiata de comunisti.
Scopul acestor torturi a fost crearea omului de tip nou. Cei care aveau o alta convingere politica sau religioasa, alta decat cele agreate de regim, erau supusi reeducarii prin tortura. A fost considerat cel mai agresiv program de spalare a mintii din Europa de Est.
„La 33 de ani de la caderea comunismului, numarul exact al victimelor Experimentului Pitesti nu este nici pana astazi cunoscut. Cu un efort inceput acum 10 ani, ne-am propus sa aducem in atentia publicului o parte dintre evenimentele petrecute atunci. Este un film artistic, cu o componenta puternica de documentare. Timp de trei ani am discutat cu victime, cu familiile acestora, cu istorici, cu reprezentanti ai Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Experimentul Pitesti nu a fost un simplu accident. A fost un efort programatic de distrugere, prin tortura fizica si emotionala. Experimentul Pitesti trebuie sa fie in manuale, pe ecrane, in muzee, pentru a ne asigura ca istoria nu se repeta”, declara Victoria Baltag (34 de ani), regizoarea filmului si initiatoarea proiectului Experimentul Pitesti – Filmul.
Totodata, echipa filmului lanseaza si un apel de finantare, proiectul fiind finantat exclusiv din fonduri private si din crowdfunding pana in acest moment.
„Inca este nevoie de sprijin financiar pentru a duce la bun sfarsit acest proiect atat de necesar. Nevoile de finantare sunt urgente, cu atat mai mult cu cat proiectul isi propune sa fie lansat cu un sir de evenimente: dupa avanpremiera vor urma o expozitie de fotografie, apoi una de pictura si o lansare de carte cu povestile nespuse din perioada anilor sub comunism in Romania. (…) Suma tintita este de aproximativ 50.000 euro”, transmit realizatorii.
Mai mult, anii trecuti, Ion Caramitru si Victor Rebenciuc, alaturi de alte personalitati, nu doar ca au jucat in film pro bono, dar au contribuit si cu donatii si au oferit obiecte personale care sa fie vandute la licitatie.