S-a deschis online expozitia „Arta Tendintelor” in care operele de arta sunt generate in timp real de Inteligenta Artificiala, in functie de tendintele actuale pe internet.
Institutul de Arta Woods din Hamburg (WAI), Germania a lansat in mediul online, pe pagina lor de Instagram o expozitie digitala curatoriata de toti oamenii care utilizeaza retelele de socializare si executata cu ajutorul Inteligentei Artificiale.
Are la baza evenimentele din intreaga lume care sunt filtrate prin tendintele si hastagurile populare utilizate pe Twitter si Instagram. Sunt alese cuvinte cheie care sunt transmise catre software-ul de Inteligenta Artificiala si transformate in imagini care surprind realitatea zilelor noastre.
Ideea a fost dezvoltata de catre institut pentru a atrage atentia generatiilor tinere asupra evenimentelor care au loc in lume. In mediu online, expozitia circula si sub denumirea de ”Arta tendintelor” – ”The Art of Trending”.
”Astazi, multumita retelelor sociale, avem acces in timp real la stiri, discutii sau trenduri globale, la un click distanta. In acelasi timp, noile tehnologii artistice se dezvolta pe zi ce trece si acestea includ manipulare digitala si cel mai recent, inteligenta artificiala, sustinuta de programe precum Dall-E 2. Un sistem care creaza imagini realistice sau chiar arta pornind de la o serie de cuvinte cheie. Arta a reflectat mereu momentul in care a fost creata, pornind din timpuri preistorice pana la lucrari precum «Libertatea conducand poporul» a lui Delacroix sau «Guernica» a lui Picasso” a declarat Rik Reinking, fondatorul Institutului de Arta Woods.
Proiectul are ca scop si depasirea limitelor artistice si in acelasi timp problematizeaza ideea de creatie produsa strict de om.
Printre tendintele din lume reprezentate de imaginile generate se numara cresterea preturilor la gaz si energie, moartea reginei Elisabeta a II-a sau protestele din Iran. Hashtagurile au fost introduce in programul Open Ai Dalle-E 2 iar Inteligenta Artificiala a creat imagini care au fost publicate online si incluse in „Cea mai contemporana expozitie de arta”.
Imaginile generate au inceput sa fie publicate pe paginile de social media ale institutului inca din 19 septembrie. Acestea vor fi expuse pe panouri si in spatiu public din Germania.
Alte subiecte abordate in cele mai recente imagini generate de Inteligenta Artificiala reprezinta protestele din Rusia, ultimul meci a lui Federer, Maratonul Berlinului, protestele Fridays for Future sau alegerile din Italia. Initativa a fost realizata cu ajutorul agentiei Ingo Hamburg si a companiei Magig Design + Technologies.
Scopul expozitiei este parte a unei dezbateri care domina sectorul artistic de peste 2 decenii: ce este arta? Si care sunt limitele ei?
Sunt intrebari legate mai ales de inovatiile tehnologice si de nevoia de definire a unei intentii umane aflate in spatele unei opere de arta. In ultimii ani, s-a demonstrat ca nu e nevoie neapararat de emotii umane pentru a crea opere de arta sau a curatoria o expozitie. Inclusiv in Romania au fost organizate vernisaje cu lucrari create de Inteligenta Artificiala iar o parte a publicului nu a facut diferenta intre arta digitala a tinerilor pasionati de design si rezultatele „operelor” create de software-uri.