Rezidenta9 deschide o expozitie dedicata coregrafei si dansatoarei Miriam Raducanu si impactului pe care l-a avut asupra mai multor generatii de artisti. Include imagini din arhivele lui Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu si Ioan Tugearu.
In perioada 27 septembrie – 19 octombrie, Centrul National al Dansului Bucuresti si Rezidenta9 organizeaza o expozitie ampla dedicata coregrafei si dansatoarei Miriam Raducanu si impactului pe care l-a avut asupra mai multor generatii de artisti.
Expozitia intitulata “Miriam Raducanu: o expozitie – arhiva cu senZ” prezinta parcursul artistic al coregrafei pe o perioada de jumatate de secol si aduce pentru prima data impreuna documente fotografice si videografice, care au fost recuperate atat din arhive publice din Romania (Arhivele TVR, ANF si ale Teatrelor Tandarica, Bulandra, Evreiesc de Stat si Mic), cat si din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Raducanu din anii ’60 pana astazi, precum Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu si Ioan Tugearu, precum si din arhiva personala a coregrafei.
Doamna Raducanu celebreaza luna viitoare venerabila varsta de 100 de ani, momentan nu se stie daca va lua parte la evenimentele din jurul expozitiei.
„Pentru mine arta dansului n-a fost nicio clipa desprinsa de senZ.”- Miriam Raducanu
Domnul Gigi Caciuleanu a dezvaluit conceptul care sta in spatele expresiei “senZ”: “Un cuvant ce revine mereu in lucrul cu Miriam – toti cei care au lucrat cu dansa l-au auzit de nenumarate ori! – este senZ. Cu Z. La inceput crezusem ca era un defect de pronuntie. Cu vremea insa mi-am dat seama ca acel fel „de a zice” era din partea dumneaei o (poate?!) inconstienta, dar (o aproape sigur!) revelatoare suma a doua concepte: cel de senS („semnificatie”, dar si directie, „vector”!) si cel de senZatie; dar, de ce nu, si de senZualitate…”
Curatoarea Corina Cimpoieru a declarat ca “aceasta expozitie este o forma de arhivare activa a acestui senZ. A cauta senZul in arhiva lui Miriam Raducanu a insemnat pentru mine a descoperi, pe cat posibil, intelesul originar si inalterabil a ceea ce Miriam a urmarit in creatia sa, arhiva ideilor din dansul sau, dar si revelarea unor aspecte ce tin de efemeritatea si fragilitatea lucrurilor care raman in urma dansului, a rolului arhivelor in viata dansatorilor si a potentialitatilor lor in prezent pentru alte generatii, despre memoria dansului recuperata in moduri care conteaza pentru prezent si viitor. Documentele nu sunt simple urme, cercetandu-le, ele devin urme incarcate de senZ.”
Vernisajul expozitiei se va desfasura la Rezidenta9, in data de 27 septembrie, ora 19:00, iar pe parcursul perioadei expozitionale va avea loc o serie de evenimente: tururi ghidate, proiectii de film, performance-uri si prezentari.
Pe 28 septembrie si 5 octombrie la ora 19:00 va avea loc proiectia „SenZul lui Miriam”, dupa conceptul regizoarei Alexandra Gulea.
Vineri, 4 octombrie, de la ora 20:00 va avea loc reconstructia piesei „Geneza” a coregrafei Miriam Raducanu, reinterpretata de coregrafa Madalina Dan si comisionata si prezentata de Institutul Prezentului in 2019. Performance-ul este urmat de un Q&A.
Duminica, 6 octombrie, ora 19:00, va fi proiectat filmul documentar „O intamplare cu Jazz”, insotit de un Q&A cu regizorul Mircea Sorin Albutiu. Filmul este cumulul intalnirilor dintre dansatoarea si coregrafa Miriam Raducanu si fotograful Mircea Sorin Albutiu, care timp de opt luni au lucrat impreuna, in 2017, pe o tema de jazz inspirata de o inregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din New York.
Pentru finisajul expozitiei, pe 19 octombrie, ora 12:00, se organizeaza masa rotunda „Miriam Raducanu. A distruge pentru a recrea”. Invitatii speciali sunt Gigi Caciuleanu, Mariana Mihut, Raluca Ianegic, Vava Stefanescu, iar discutiile sunt moderate de Michaela Michailov.
Masa rotunda va fi urmata de performance-ul creat de Miriam Raducanu, cu Lari Giorgescu – Poezia visului (extrase).
Intregul eveniment care are in centru creatia artistei se incheie cu spectacolul NOCTURN, conceput de Gigi Caciuleanu, prezentat in cadul Festivalului National de Teatru, pe 20 octombrie, ora 21.30, la sala Izvor.
Expozitia este deschisa pe 27 septembrie 2024 si poate fi vizitata conform programului Rezidentei 9 (marti – vineri 16:00 – 20:00/ sambata – duminica 13:00 – 20:00) pana pe 19 octombrie 2024. Intrarea este libera.