Cea mai mare expozitie cu portretele Primelor Doamne ale SUA va fi deschisa in Washington, imediat dupa alegerile prezidentiale.
Intr-un an plin de neliniste si nesiguranta, oamenii cauta modele din trecut si eroi din prezent care sa ii calauzeasca in deciziile viitoare si sa le dea speranta care sa ii ajute sa treaca mai usor prin vremurile grele. Arta a ramas constant un raspuns potrivit pentru aceasta nevoie umana.
Noua expozitie care va fi deschisa la National Portrait Gallery din Washington DC scoate in fata Primele Doamne ale Statelor Unite si aminteste de exemple de bun simt, decenta si trecerea prin viata cu gratie si cu spatele drept.
Expozitia”Every Eye is Upon Me: First Ladies of the United States” prezinta portretele a 53 de femei care au avut vieti incredibile. In cazul unora, prin simplul fapt ca au fost Primele Doamne ale SUA. Pentru altele, pentru ca au luptat pentru anumite cauze, au schimbat mentalitati si au incercat sa ii educe pe americani sa traiasca mai frumos.
Vernisajul va avea loc la 10 zile dupa alegerile prezidentiale din SUA, pe 13 noiembrie 2020 iar expozitia va putea fi vizitata pana anul viitor, pe 23 mai 2021.
Expozitia va acoperi 250 de ani de istorie americana prin portretele lui Dolley Madison, Mary Todd Lincoln, Eleanor Roosevelt, and Jacqueline Kennedy.
Eleanor Roosevelt in 1944 Jacqueline Kennedy, portret din 1997 Martha Washington, sotia lui George Washington. Tablou din 1878.
Va fi cea mai mare expozitie cu portretele Primelor Doamne din istorie. Si cea mai mare expozitie de acest gen realizata in afara Casei Albe.
Dintre cele 53 de doamne care au detinut functia de Prima Doamna atat formal cat si informal, 45 dintre ele au fost casatorite cu presedintii americani iar 7 au avut functia de gazda oficiala a Casei Albe, au fost mame, surori sau fiice. De exemplu, Thomas Jefferson era vaduv cand a fost ales in functie asa ca atributiile Primei Doamne au fost preluate de fiica lui, Martha Jefferson Randolph.
Titlul expozitiei a fost inspirat de un citat dintr-o scrisoare a Juliei Gardiner Tyler din 1844.
Vernisajul este numit dupa o fraza dintr-o scrisoare adresata mamei Juliei Gardiner Tyler. Fiica ei avea numai 24 de ani cand s-a casatorit cu Presedintele John Tyler, a carui sotie murise cand era in functie. Aceasta a scris: „I very well know every eye is upon me, my dear mother, and I will behave accordingly.” – „Stiu foarte bine ca fiecare om este cu ochii pe mine, mama draga, si ma voi purta ca atare.”
Expozitia va explora atat rolul Primei Doamne dar si realizarile personale si profesionale ale fiecareia dintre cele 53 de femei alese.
Frances Folsom Cleveland, sotia Presedintelui Grover Cleveland. Portret din 1899. Nancy Reagan in 1984. Dolley Madison, sotia lui James Madison. Portret din 1848.
Majoritatea portretelor expuse nu au fost disponibile publicului in ultimii 20 de ani. Astfel, expozitia va fi un eveniment extraordinar in istoria recenta.
Cea mai mare parte a tablourilor si a fotografiilor expuse la National Portrait Gallery au fost imprumutate de la Biblioteca Nationala a Primelor Doamne, de la Departamentul de Stat si de la Casa Alba care are cea mai mare colectie de acest gen din lume. Dupa atacurile din 11 septembrie 2001, accesul la majoritatea portretelor a fost restrictionat din motive de siguranta astfel ca, o parte dintre acestea vor fi expuse pentru prima oara dupa doua decenii.
Vor fi expuse tablouri, fotografii, sculpturi, desene, schite si o instalatie video cu imaginile surprinse de Annie Leibovitz. Printre acestea se va numara inclusiv o schita a rochiei creata de Milly, purtata de Michelle Obama in portretul oficial realizat de Amy Sherald.