Skip to content

Muzeul Colectiilor de Arta deschide in weekend o expozitie cu operele artistei Serbana Dragoescu, care a marcat evolutia tapiseriei contemporane pe plan national si international.

Sambata, 8 iunie, la orele 18:00, Muzeul National de Arta al Romaniei verniseaza expozitiei „Serbana Dragoescu. Joc pentru semeni” la Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111). 

Expozitia readuce in atentia publicului opera plastica a Serbanei Dragoescu, care a marcat evolutia tapiseriei contemporane pe plan national si international.

Curatoarele prezentarii sunt Chiriac Liliana, sef sectie Muzeul Colectiilor de Arta si Ilinca Damian, conservator.

Serbana Dragoescu (1943-2013) s-a format intr-o ambianta artistica, fiind fiica pictorului Radu Dragoescu si absolventa a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. 

A participat inca din timpul studiilor la o importanta expozitie de tapiserie romaneasca itinerata in America Latina in perioada 1969-1971, abordand in special arta conceptuala. Creatia sa a fost inspirata de traditie si istorie, cu interpretari plastice experimentale de impact.

Din 1970 a participat la numeroase expozitii de arta din tara si din strainatate, remarcandu-se in anul 1977 la Bienala de tapiserie de la Lausanne cu piesa „Jocul de chibrituri”, care a fost selectata alaturi de alte 64 de lucrari din totalul de 1054. In acea perioada, tapiseria ca gen artistic era in plin proces de reinventare si perfectionare, punand in valoare importanta conceptului artistic prin frumusetea si nobletea materialelor.

Serbana Dragoescu a donat prin testament Muzeului National de Arta al Romaniei  casa in care a locuit si 192 de obiecte de arta, in anul 2014. 

Astfel, patrimoniul sectiei Muzeul Colectiilor de Arta s-a imbogatit cu „Donatia Serbana Dragoescu”, compusa din lucrari de pictura si grafica semnate de Radu Dragoescu si alti artisti din generatia acestuia, precum si lucrari de pictura, grafica, tapiserie si carti-obiect ale artistei.

Donatia a fost deschisa publicului in decembrie 2015, in doua sali, dintre care una este dedicata exclusiv operei artistei iar cealalta familiei si prietenilor artisti.

Expozitia temporara „Serbana Dragoescu. Joc pentru semeni” prezinta aproximativ 20 de lucrari de arta conceptuala: tapiserii, proiecte de tapiserie, carti-obiect si lucrari de grafica din patrimoniul MNAR. Piesele ilustreaza contributia artistei, incepand cu anii ’70, cand s-a impus printr-o conceptie plastica noua, tridimensionala si experimentala, renuntand la tapiseria parietala  bidimensionala, pana in perioada post-decembrista, cand a realizat carti-obiect si tapiserii de mici dimensiuni.

In cele trei sali de expunere, opera artistei este prezentata tematic, cronologic si pe tipuri de materiale sau tehnici, incepand cu cea mai importanta lucrare „Jocul de chibrituri” (1977), denumita si „Joc pentru semeni”, alaturi de alte 19 steaguri-tapiserii intitulate „Flamuri” (1974-1980), 7 benzi textile denumite „Eterna intoarcere” (1978), tapiseriile „Aripi”, ce reprezinta un simbol al transcendentei spre un spatiu estetic superior, proiecte de tapiserie, precum si cartea-obiect „Prezentul continuu” (1988-1991), cu 42 de planse ce reprezinta colaje din presa perioadei mentionate si din cartea „Un om norocos” de Octavian Paler, peste care artista a intervenit grafic.

Expozitia poate fi vizitata pana la data de 1 octombrie 2024, la Muzeul Colectiilor de Arta, in zilele de luni, marti si vineri, intervalul orar 10.00-18.00, sambata si duminica, intre orele 11.00-19.00. 

Accesul este gratuit in prima zi de vineri din luna.

Citește în continuare