Skip to content

In orasul american Roanoke s-a deschis una dintre cele mai mari expozitii ale anului 2023 dedicate artei contemporane romanesti. Include lucrari de Adrian Ghenie, Geta Bratescu, Mircea Cantor, Dan Perjovschi si Ciprian Muresan.

Recent in orasul Roanoke din statul american Virginia s-a deschis una dintre cele mai mari expozitii internationale dedicate artei contemporane romanesti.

Intitulata „Looking Anew and Beyond: Contemporary Romanian Art from the Collection of the Arthur Taubman Trust” (Privind din nou si in profunzime: Arta romaneasca contemporana din colectia Arthur Taubman Trust), expozitia deschisa la Taubman Museum of Art poate fi vizitata gratuit pana pe 17 septembrie 2023 si include opere de arta ale celor mai importante nume care au marcat arta romaneasca in ultima jumatate de secol.

Expozitia include opere de arta colectionate de Nicholas Taubman, un om de afaceri care a crescut in Roanoke, fost ambasador al Statelor Unite in Romania intre 2005 si 2008, si sotia lui Eugenia Taubman. 

In timpul petrecut in Romania, sotii Taubman, impreuna cu fiica lor, Lara – istoric de arta contemporana, curator si critic la acea vreme – au initiat prezentari de artisti emergenti pentru Arthur Taubman Trust. Viziunea lor era sa conecteze arta romaneasca cu lumea occidentala. Este un tip de colectionism rar intalnit in relatie cu arta romaneasca, fiind vorba de un expert care are o privire de ansamblu mult mai clara si mai strategica decat criticii de arta locali. Si in acelasi timp, este vorba despre un istoric de arta care a cunoscut arta romaneasca, a locuit o perioada in tara noastra si a inteles in profunzime contextul artistic local, reusind sa achizitioneze opere semnate de cele mai cautate si valoroase nume romanesti ale momentului.

Printre artistii prezenti in colectie se numara Marius Bercea, Geta Bratescu, Cornelius Brudascu, Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Hortensia Mi Kafchin, Victor Man, Ciprian Muresan, Radu Oreian, Dan Perjovschi, Cristi Pogacean, Serban Savu, Mircea Suciu, Alexandra Croitoru, Oana Farcas si Gabriela Vanga, toti fiind aclamati la nivel international.

Expozitia este co-curatoriata de sotii Taubman alaturi de Jane Neal, critic britanic, curator si expert in scena artei contemporane din Europa.

”Chiar si o privire intamplatoare asupra artistilor romani care alcatuiesc colectia Arthur Taubman Trust ii ofera privitorului un sentiment de cat de unica este aceasta colectie si cat de importanta este”, a declarat Neal. 

„Multi dintre acesti artisti au participat la importante expozitii institutionale internationale de grup si personale la muzee precum Muzeul de Arta Moderna din New York, Muzeul de Arta Moderna din San Francisco, Tate Modern si Centrul Pompidou; la targuri internationale de arta precum Bienala de la Venetia; iar mai multi dintre artisti au obtinut, de asemenea, rezultate record la licitatiile de arta contemporana majore.”, a completat Neal in catalogul care descrie expozitia — si care poate fi consultat gratuit aici.

Potrivit lui Jane Neal, conceptul curatorial din spatele „Looking Anew and Beyond” isi propune sa atinga doua obiective.

Primul este acela de a prezenta publicului din Roanoke si publicului larg lucrari ale unora dintre cei mai respectati, inteligenti si interesanti artisti romani care activeaza in prezent (sau care au fost activi pana de curand si care sunt inca relevanti si influenti pentru scena artistica romaneasca si europeana). 

Al doilea obiectiv este de a evidentia modul in care activitatea Arthur Taubman Trust a sustinut ceea ce este cu adevarat o colectie relevanta la nivel mondial. „Dintr-o perspectiva globala, aceasta expozitie include unii dintre cei mai importanti artisti care activeaza in prezent si documenteaza o colectie de o importanta cu adevarat istorica.”, a declarat Neal.

Artistii inclusi in colectia Arthur Taubman Trust lucreaza in diferite medii. O parte dintre ei sunt pictori, dar exista de asemenea, fotografi si sculptori, precum si pe cei care lucreaza intr-o maniera mai fluida, alegandu-si mediul in functie de parametrii dictati de fiecare idee si proiect. 

In ciuda diversitatii disciplinare, exista totusi subiecte si teme comune. Cei mai multi dintre ei nu lucreaza pur si simplu ca o reactie la comunism sau postcomunism, si nici nu isi arata mereu emotiile intense fata de istorie sau anumite evenimente sociale semnificative (exceptii in acest caz fiind Adrian Ghenie si Dan Perjovschi, lucrarile lor avand un puternic caracter politic si social). 

In schimb, unii dintre ei gasesc cateodata umorul intr-o anumita situatie si apoi folosesc un umor mai intunecat pentru a face o afirmatie artistica. Uneori sunt glumeti, folosind jocuri si juxtapuneri surprinzatoare de media si naratiuni pentru a provoca amuzamentul. Iar altii sunt in cautarea propriei identitati intr-un peisaj socio-politic fluid sau pun la indoiala anumite presupuneri.

In catalogul expozitiei se sustine faptul ca multi dintre sustinatorii si cei care au influentat miscarile abstract expresioniste si arta pop — pe care arta americana le revendica ca fiind creatiile sale — au avut legaturi ancestrale cu Europa de Est, inclusiv Arshile Gorki, Ad Reinhardt, Mark Rothko si Andy Warhol.

Mai multe despre vizitarea expozitiei puteti descoperi aici.

Citește în continuare