Skip to content

Galerie foto. Expozitia Wes Anderson de la Cinematheque Francaise din Paris. O calatorie in culisele filmelor, in laboratorul artistului.

In perioada 19 martie – 27 iulie 2025, Cinematheque Francaise din Paris gazduieste prima expozitie majora dedicata operei cineastului Wes Anderson. Prezinta evolutia creatiei sale, de la debutul ca regizor autodidact in anii ‘90, cu Bottle Rocket, pana la cele mai recente si premiate filme, precum The Grand Budapest Hotel si Asteroid City.

Echipa Urban.ro a vizitat expozitia in prima zi de la deschidere, va prezentam mai jos imagini si o cronica a prezentarii care dezvaluie laboratorul de lucru al lui Anderson, cu schite, costume, referinte, idei nefolosite si artistii care au definit estetica iconica a filmelor sale.

Pentru Anderson, aceasta colaborare are o semnificatie aparte: „Am vizitat Cinematheque pentru prima data acum 25 de ani, cand se afla inca la Trocadero, dar o explorasem deja in imaginatie prin scrisorile lui Francois Truffaut. Intr-un fel, imi leg propria educatie cinematografica de Henri Langlois si de acolitii sai – asa ca este o placere deosebita sa particip la aceasta expozitie, indiferent de ceea ce vom alege sa prezentam!”, a declarat cineastul.

Detaliile estetice definesc stilul inconfundabil al lui Wes Anderson.

Expozitia exploreaza estetica minutios construita a filmelor lui Anderson, relevand elementele recurente care ii definesc stilul: pasiunea pentru simetrie, compozitia vizuala inspirata din artele plastice, montajul ritmat, dialogurile poetice si coloanele sonore meticulos alese. De asemenea, este subliniata fidelitatea regizorului fata de pelicula cinematografica traditionala, un aspect rar in era digitala.

Printre colaboratorii sai constanti se numara directorul de imagine Robert Yeoman, scenaristul Roman Coppola, compozitorul Alexandre Desplat si scenograful Adam Stockhausen. 

De la melancolia La Famille Tenenbaum pana la complexitatea narativa a The French Dispatch sau tehnicile inovatoare din Fantastic Mr. Fox si L’Île aux Chiens, expozitia dezvaluie modul in care viziunea lui Anderson a revolutionat cinemaul contemporan.

Decorurile si obiectele din filme sunt prezentate in premiera.

O trasatura unica a cinematografiei lui Anderson este preferinta pentru decorurile reale in locul platourilor de filmare artificiale — butaforii, efecte speciale, CGI. Regizorul transforma locuri deja existente in lumi fantastice, fiecare secventa devine un tablou imbogatit cu recuzita creata in detaliu dupa schitele lui: mobilier, carti, reviste, harti, trenuri miniaturale. Anderson a pastrat de-a lungul anilor toate aceste piese de recuzita, iar expozitia ofera sansa rara de a le vedea reunite.

Pe parcursul expozitiei pot fi admirate macheta trenului din The Darjeeling Limited, cartile colorate din Moonrise Kingdom, tabloul iconic Boy with Apple din The Grand Budapest Hotel, marionetele din Fantastic Mr. Fox si Asteroid City, miniaturile lui Simon Weisse, lucrarile grafice ale Ericai Dorn si costumele concepute de Milena Canonero, multipla castigatoare a premiului Oscar.

Expozitia nu se limiteaza doar la obiectele fizice, ci pune in lumina si procesul creativ al regizorului, laboratorul de lucru, prin fotografii si Polaroiduri inedite, alaturi de scenarii, schite si storyboards desenate de mana de Wes Anderson. Aceste documente ilustreaza o metoda de lucru atipica, bazata pe libertate creativa, si contrasteaza cu strategiile rigide ale studiourilor hollywoodiene.

Expozitia este impartita in sase capitole: inceputurile, familia artistica, calatoriile, stop-motion, frescele europene si platoul de filmare.

Prima parte face o tranzitie din primii ani de viata ai lui Anderson, artistii care l-au inspirat in copilarie si tinerete si primele experimente in cinematografie. 

Treptat, expozitia prezinta cronologic operele lui prin zone dedicate fiecarui proiect, fiecare zona fiind sustinuta, pe langa obiectele de arhiva, de ecrane in care sunt proiectate filmele sau imagini exclusive din culise. Este un parcurs firesc care subliniaza si evolutia lui Anderson ca cineast si ca om, treptat personajele lui sunt tot mai rupte de realitate si mai absurde pana la intalnirea cu „extraterestrii” din Asteroid City. 

De asemenea, sunt subliniate si „calatoriile” lui Anderson, un cineast cu o formare profund americana, in diverse alte culturi, pe alte continente, in ADN-ul altor moduri de privi viata care i-au fost straine la inceput dar pe care si le-a insusit cu delicatete, fara a recurge la clisee si stereotipuri culturale.

Nascut intr-o familie cu trei copii, Wes Anderson si-a descoperit pasiunea pentru cinema inca din copilarie, folosind camera Super 8 a tatalui sau pentru a realiza scurtmetraje. 

A studiat la Universitatea din Texas, unde l-a cunoscut pe Owen Wilson, alaturi de care a scris scenariile primelor sale filme: Bottle Rocket (1996) si Rushmore (1998). Aceste productii au conturat protagonistul andersonian: un erou nonconformist, rebel, prins in conflict cu autoritatea si dominat de un amestec de melancolie si absurd.

La inceputul anilor 2000, Anderson si-a consolidat stilul prin La Famille Tenenbaum (2001) si La Vie Aquatique (2004). Aceste filme au demonstrat capacitatea sa de a crea universuri cinematografice in care relatiile de familie sunt marcate de contraste intre armonie si disonanta.

Simultan, Anderson si-a format propria „familie” de colaboratori fideli, un fenomen tipic teatrului mai degraba decat cinemaului. Actori precum Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton si Owen Wilson reapar constant in filmele sale si ii consolideaza viziunea prin aparitii cateodata familiare, alteori transformati si greu de recunoscut.

In zona dedicata calatoriilor, expozitia arata cum Anderson a inceput sa exploreze tematica calatoriei initiatice. Inspirat de propriile experiente de viata, À bord du Darjeeling Limited (2007) a fost scris dupa o calatorie reala a regizorului in India, iar Moonrise Kingdom (2012) se bazeaza pe amintirile sale din copilarie. Sunt filme marcate de o estetica vizuala puternica, completata de coloane sonore atent alese, cu artisti precum The Rolling Stones, Françoise Hardy si Alexandre Desplat.

Expozitia dedica un spatiu special tehnicii stop-motion, mai exact a filmelor animate Fantastic Mr. Fox (2009) si L’Île aux Chiens (2018). Desi ar fi de asteptat ca toti tinerii sa se grabeasca sa se pozeze cu hotelul din Grand Budapest Hotel recreat la o dimensiune impresionanta pentru un muzeu, cel mai mare interes din intregul spatiu l-au starnit marionetele folosite in Fantastic Mr. Fox si documentarea procesului meticulos de filmare al tehnicii stop-motion, in care fiecare cadru este realizat prin miscare manuala a marionetelor. Intr-o lume dominata de cele mai noi tehnologii, incepe sa fie pretioase obiectele lucrate in intregime manual, dupa tehnici de artizanat. 

Wes Anderson si Costa Gavras

Dupa stop-motion, expozitia arata cum punctul de interes al lui Anderson devine cinematografia europeana.

Mutarea regizorului in Europa a influentat profund creatia sa. The Grand Budapest Hotel (2014) si The French Dispatch (2021) sunt omagii aduse esteticii europene si cinematografiei clasice. Aceste filme sunt marcate de decoruri elaborate, simetrii perfecte si naratiuni polifonice, fiind inspirate de filmele europene din anii ‘60.

Cel mai recent film al sau, Asteroid City (2023), combina realitatea cu fictiunea printr-un joc narativ complex. Filmul incepe ca o emisiune TV in alb-negru, care dezvaluie culisele unei piese de teatru, inainte de a se transforma intr-un univers vibrant, filmat in Spania dar inspirat de peisajele americane. Pentru a termina expozitia intr-un mod spectaculos, sunt incluse mai multe decoruri reale folosite la filmare, intinse pe un spatiu grandios care recreeaza cu atentie atmosfera din zonele desertice din SUA.

In concluzie, expozitia subliniaza interdisciplinaritatea si complexitatea filmelor lui Anderson. In fapt, arata ca impactul cineastului si audienta larga pe care a reusit sa o impresioneze nu se rezuma la simplificarea ideilor sale pentru a fi accesibil. Dimpotriva, a lucrat prin suprastratificarea mediilor artistice pana la punctul in care orice secventa devine un puzzle care intriga si captiveaza oamenii de orice varsta.

Dupa incheierea expozitiei la Paris, o versiune adaptata va fi gazduita de Design Museum din Londra. Va recomandam sa o includeti pe lista de vazut, este gandita pentru toate varstele si este, poate, un bun material de educatie cinematografica pentru cei mici sau tineri. 

Citește în continuare