8 expozitii de vazut la Paris in 2024. Arta contemporana la Versailles, cea mai mare retrospectiva franceza Brancusi si o experienta imersiva Frida Kahlo.
Capitala Frantei gazduieste vara aceasta unul dintre cele mai mari evenimente de pe glob, Jocurile Olimpice si Paralimpice. Pentru prima data, acestea vor avea loc pretutindeni prin oras, inclusiv pe Sena, astfel ca multe obiective turistice vor face parte din circuitul competitional. Desi unele locuri vor fi blocate din cauza olimpiadei, daca aveti in plan sa mergeti la Paris va puteti orienta planurile si calendarul de activitati catre marile expozitii deschise anul acesta.
Parisul va avea un calendar plin de evenimente culturale, organizate de unele dintre cele mai importante muzee si institutii franceze. Printre ele se numara si cea mai mare retrospectiva Brancusi din Franta, un eveniment aniversar pentru 100 de ani de suprarealism si o expozitie imersiva dedicata operei lui Frida Kahlo. Va invitam sa le descoperiti mai jos.
La Musée d’Orsay vor fi prezentate primele picturi care au pus bazele impresionismului. Printre maestrii expusi se numara Claude Monet, Egdar Degas, Pierre-Auguste Renoir si Paul Cézanne.
Denumita „Paris 1874, Aparitia Impresionismului”, expunerea va include cele mai timpurii picturi ale maestrilor impresionisti, prezentate la prima expozitie a acestora din aprilie 1874.
Sunt lucrarile care au pus bazele stilistice ale miscarii impresioniste, unul dintre cele mai influente curente artistice europene. Muzeul va expune peste 130 de picturi pentru a evidentia socul pe care l-a produs aceasta miscare revolutionara.
Expozitia va fi deschisa intre 26 martie si 14 iulie 2024.
Inainte de a intra intr-o perioada extinsa de renovari, Centrul Pompidou va deschide cea mai mare retrospectiva Constantin Brancusi din Franta, la doua luni dupa inchiderea expozitiei de la Timisoara.
Centrul Pompidou va prezenta intre 27 martie si 1 iulie 2024 expozitia „Brancusi” pentru a dedica un omagiu artistului roman, cunoscut ca parintele sculpturii moderne.
Va fi un eveniment de amploare care reuneste peste 200 de sculpturi, fotografii, desene, filme si documente de arhiva, iar in centrul spatiului va fi amplasata si o reconstituire a atelierului artistului. In expozitie vor fi incluse si opere din Romania, de la Muzeul National de Arta din Bucuresti si Muzeul de Arta din Craiova.
La Atelier des Lumières, cel mai cunoscut spatiu de arta imersiva din Paris, va fi deschisa expozitia „Egiptul faraonilor, de la Khufu la Ramses al II-lea”, o calatorie in Egiptul Antic cu ajutorul noilor tehnologii.
Expozitia va prezenta un show de lumini, imagini si proiectii imersive care surprind viata, cultura si arta din Egiptul Antic, in perioada domniilor cuprinse intre faraonii Khufu si Ramses al II-lea.
Vizitatorii vor afla mai multe despre societatea egipteana, zeii, arhitectura, politica si comertul Vechiului Regat, toate aspectele acestei civilizatii fiind explorate vizual cu ajutorul tehnologiei de video-mapping.
Expozitia va fi deschisa intre 9 februarie 2024 si 5 ianuarie 2025.
La Grand Palais Immersif va fi deschisa in toamna expozitia „Frida Kahlo, ¡Viva La Vida!” care va prezenta viata si opera artistei mexicane intr-o maniera imersiva.
Kahlo este cea mai cunoscuta artista mexicana din lume si una dintre cele mai importante prezente feminine in arta.
Expozitia dedicata operei sale a castigat pana acum 14 premii, fiind un eveniment itinerant prezentat in toata lumea. Va putea fi vazuta la Paris intre 18 septembrie 2024 si 2 martie 2025 si reface viata tumultoasa si vibranta a lui Kahlo prin proiectii in 360 de grade, lucrari de arta, fotografii si documente bazate pe jurnalul ei.
La Philharmonie de Paris va fi realizata pentru prima data in Franta o expozitie dedicata muzicii heavy metal.
Expozitia „Metal” va putea fi vazuta intre 4 aprilie si 29 septembrie 2024 si va prezenta un portret cuprinzator al miscarii muzicale si al istoriei sale, aparuta in urma cu mai bine de 50 de ani in Marea Britanie si SUA.
Evenimentul va surprinde cu ajutorul tehnologiilor imersive esenta muzicii rock metal, aflata la intersectia dintre cultura pop, arta contemporana si antropologie.
Palatul Versailles anunta revenirea marilor expozitii contemporane printr-un show personal al artistei pariziene Eva Jospin. In camerele opulente de la Versailles au expus in decursul timpului artisti ca Anish Kapoor si Joana Vasconcelos.
Expozitia „Eva Jospin, Camera de matase” va fi deschisa intre 18 iunie si 29 septembrie 2024 in oranjeria palatului si va cuprinde o instalatie impresionanta de 350 de metri patrati (105 metri lungime) creata din broderie.
Lucrarea monumentala este realizata in colaborare cu Chanakya School of Craft, o comunitate de artizani din Mumbai, si este inspirata de manifestul feminist al Virginiei Woolf si de padurile si spatiile verzi din gradinile palatului.
La Centrul Pompidou va fi deshisa o mare expozitie dedicata celor 100 de ani de la nasterea curentului suprarealist.
„Suprarelismul: Expozitie centenar” va avea loc la Centrul Pompidou intre 4 septembrie 2024 si pana la 6 ianuarie 2025, chiar inaintea inchiderii muzeului.
Va fi una dintre cele mai cuprinzatoare si complexe expozitii dedicate miscarii suprarealiste, initiata si teoretizata de poetul André Breton in urma cu 100 de ani. Pe langa operele reprezentative realizate de artisti precum René Magritte, Man Ray, Max Ernst, Salvador Dali si Yves Tanguy vor fi expuse pentru prima data si lucrari ale artistelor si poetelor suprarealiste: Toyen, Leonora Carrington si Dora Maar.
Spre finalul toamnei va fi deschisa la Bourse de Commerce o expozitie dedicata miscarii Arte Povera. Evenimentul se va extinde pana in primavara lui 2025.
Miscarea Arte Povera a aparut in Italia la mijlocul anilor 1960 si s-a pozitionat ca un curent anti-pop art si anti-consumerism, artistii optand pentru materiale naturale sau reciclate.
Expozitia omonima va fi bazata pe lucrarile din colectia omului de afaceri François Pinault si pe opere imprumutate de la muzee italiene si va putea fi vazuta intre 9 octombrie 2024 si 24 martie 2025. Vor fi prezentate piese ale celor mai importanti reprezentanti ai miscarii: Jannis Kounellis, Giuseppe Penone si Giovanni Anselmo.