Expozitii pe care le puteti vedea in luna martie in Bucuresti
Redeschiderea teatrelor si a spatiilor culturale a oferit un imbold galeriilor de a inaugura programul curatorial al anului 2021 cu noi concepte care pun in valoare productia artistica a unor artisti sau grupuri artistice din perioada pandemiei.
Toate expozitiile pe care le veti gasi mai jos pot fi vizitate in conditii de siguranta, respectand regulile impuse de autoritati in ceea ce priveste prevenirea raspandirii virusului Covid-19. Purtarea mastii este obligatorie iar, in unele cazuri, aveti posibilitatea de a va programa vizita in avans.
Galeria Sector 1 inaugureaza programul curatorial al primaverii 2021 alaturi de Kunsthalle Bega si un vernisaj care a fost prezentat in Timisoara incepand cu toamna anului trecut pana in luna ianuarie: „Sensul Sculpturii”.
Expozitia a fost considerata de criticii de arta una dintre cele mai bune selectii ale anului trecut, fiind curatoriata de Liviana Dan. Deschiderea va avea loc joi, 4 martie, de la ora 15:00 pana la 21:00.
Vor fi expuse artisti ale artistilor Apor – Nimbert Ambrus, Dona Arnakis, Rudolf Bone, Teodor Graur, Oláh Gyárfás, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nanca, Mihai Olos, Andrei Pitut, Bogdan Rata, Patricia Teodorescu, Ion Toderascu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin.
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 5 martie – 20 aprilie 2021, de marti pana sambata, intre orele 14:00-19:00 iar duminica si lunea, cu programare prealabila.
Galeria Sector 1 poate fi vizitata in cadrul Combinatului Fondului Plastic din Strada Baiculesti, nr. 29.
Muzeul Municipiului Bucuresti deschide o expozitie dedicata pasionatilor de biciclete care ilustreaza istoria vehicului prin imaginile din arhiva institutiei.
Expozitia tematica „Cu bicicleta prin alte timpuri” isi propune sa realizeze o istorie a bicicletelor si sa prezinte unele elemente interesante, mai putin cunoscute despre aspectul acestui vehicul, inca de la inceputul existentei, precum si evolutia in timp. Deschiderea va avea loc pe data de 5 marti, incepand cu orele 10:00.
Veti vedea de la „masina pentru alergat” din lemn, brevetata in 1818, care nu avea sistem de directie si franarea, dar nici pedale, propulsarea dispozitivului fiind data de impingerea alternativa cu picioarele in pamant pana la velociped – „picior rapid” si tot felul de modele incomode si primejdioase ce produceau consternare din cauza inaltimii lor care erau dificile si periculos de folosit.
Misiunea expozitiei este punerea in valoarea a colectiei de fotografii detinute de Muzeului Municipiului Bucuresti si prezentarea unor imagini spectaculoase si inedite, alaturi de exponate rare.
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 5 martie – 30 mai 2021 la Palatul Sutu de pe strada Bd.Ion C.Bratianu, nr.2.
Galeria Anca Poterasu deschide expozitia „The Show That Never Was” care exploreaza limitele si posibilitatile spatiului de expunere.
Expozitia „The Show That Never Was” va fi deschisa incepand de sambata, 6 martie, orele 13:00 si va include lucrari create de Matei Bejenaru, Oana Cosug, Larisa Crunteanu, Sebastian Hosu, Adelina Ivan, Aurora Kiraly, Iosif Kiraly si Zoltan Bela. Curatoarea a fost Cristina Stoenescu.
Galeria Anca Poterasu redeschide galeria catre vizitatori cu o reevaluare a spatiului in care poate fi idealizat si expusa arta. Lucrarile expuse accentueaza perspectiva spatiului liminal, intre atelierul artistului si cel al galeriei. Expozitia cauta limitele si posibilitatile spatiului de expunere, fie prin schite de imagini si concepte, fie prin revizitarea unor lucrari cunoscute in raport cu procesul artistic.
Va fi deschisa in incinta Galeriei Anca Poterasu din strada Popa Soare, nr.26 in perioada 6 martie – 17 aprilie 2021, de luni pana sambata intre 10:00 si 18:00.
La Institutul Goethe puteti vedea o expozitie a lui Miron Zownir – „Romania Raw” cu lucrari expuse in 2019 la Galeria Pavlov’s Dog din Berlin.
Expozitia „Romania Raw”, deschisa incepand cu 1 martie 2021, cuprinde o serie de fotografii care redau fatete unor realitati tulburatoare prezente in Romania ultimilor ani. Lucrarile au fost realizate in 2018 pe parcursul rezidentei organizate de galeria Visual Kontakt in parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj.
Intentia artistica a lui Zownir a fost dublata de o dorinta de trai o aventura in locuri mai putin accesibile, in zone mai putin sigure din Cluj, Bucuresti, Timisoara si Baia-Mare in comunitatile de rromi de la Pata Rat.
Miron Zownir este cunoscut pentru lucrari care vizeaza categorii sociale defavorizate din serii precum „Down and Out in Moskow”, „NYC R.I.P” sau „Berlin Noir”. A fost numit de autorul american Terry Southern drept „poetul fotografiei radicale” si s-a afirmat ca cineast si autor de romane politiste.
Expozitia a fost curatoriata de Georgeta-Olimpia Bera si poate fi vizitata la Institutul Goethe pana pe 21 martie 2021. Pentru vizite, va rugam sa scrieti la adresa [email protected]. Institutul Goethe poate fi gasit pe Calea Dorobanti, nr.32.
La Galateca a fost deschis „Primavera”, a opta editie a salonului de arta si design cu obiecte de arta, design, bijuterii de autor si accesorii vestimentare.
Firul rosu al lucrarilor din seria Salonului de Arta si Design este sustenabilitatea, un concept care domina productia artistica din ultimii 2-3 ani.
Creatiile din seria „Primavera” sunt produse din materiale reciclate, organice, peste 15 artisti si designeri atenti la felul in care creeaza si afecteaza mediul inconjurator.
Printre artistii si designerii care expun posibile cadouri de arta si design se numara Florin Zhu, Marta Petrica, Nicole Spirea pe zona de arta, Nico Carp, Bumbagr, Bipolar, NOMW, Octavia Chiru pe partea de design vestimentar si Katerini, Loredana Cleja, Andreia Gabriela Popescu, Mihaela Grama cu design de bijuterie.
Expozitia poate fi vizitata in perioada pana pe 14 martie 2021 la Galateca, pe strada C.A.Rosetti, nr.2-4, de marti pana vineri intre 12:00 si 20:00 si sambata intre 11:00 si 19:00.
Pe 4 martie la orele 17:00, la Galeria Sandwich II va fi deschisa expozitia „No Man’s Land” cu lucrarile lui Mihai Rusen.
Mihai Rusen realizeaza obiecte a caror legatura cu trecutul este nesigura, ar putea fi vorba de o istorie interna, militara si auto-facuta. Lucrarile lui Rusen, in principal sculpturi, sunt profile metalice informate de arheologie, arhitectura si antropologie – mese, banci, fixari pe gaz, segmente de garduri – incorporate in practica prezentntului. Artefactele construite apar si dispar printre grinzi, pietris si buruieni, deplasate si in perfect concordanta cu locul in care sunt expuse sau depozitate.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 4 martie – 10 martie 2021 in cadrul Sandwich II din Combinatul Fondului Plastic, pe strada Baiculesti, nr.29.
La Atelier 35 a fost deschisa expozitia „Inizio: L’acqua che trema” a lui Daniel Rosca.
Expozitia „Inizio: L’acqua che trema” a fost curatoriata de Horatiu Lipot si este descrisa ca „note despre mici invazii in interiorul fluidelor, privind o instalatie ambientala a artistului”.
Daniel Rosca, absolvent de pictura la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, are un discurs puternic legat de viata interioara si sociala a fiintei umane, provenind din experientele sale sociale si psihologice. Lucrarile sale au fost expuse in Kiel – Germania, Ulft, Olanda, Geneva, Paris si Balcic.
Expozitia poate fi vizitata la Atelier 35, concept format de Uniunea Artistilor Plastici din Romania in anii ’70, pana pe 15 martie 2021. Galeria poate fi gasita pe strada Selari, nr.13-15.