Skip to content

Expozitii de vazut la Paris si Londra in prima parte a anului. De la Brancusi, Picasso, Cimabue sau Edvard Munch la „arta degenerata”, Wes Anderson si colectia de moda a lui Naomi Campbell.

Pentru iubitorii de arta, anul 2025 va fi unul generos si ofera multe ocazii pentru planificarea unor city break-uri culturale la Paris sau Londra, orasele cu cea mai mare diversitate de expozitii tematice, incepand din Antichitate si pana in contemporaneitate.

Mai jos veti gasi o selectie a expozitiilor ce pot fi vizitate in prima parte a anului, sezonul expozitional se deschide in martie la Paris si in ianuarie-februarie la Londra asa ca va puteti planifica din timp calatorii care va imbogatesc universul vizual si cultural.

La Londra, prima expozitie Tate Modern din 2025 se va concentra pe cariera artistului, designerului si muzicianului Leigh Bowery.

Intitulata simplu “Leigh Bowery!”, expozitia este organizata de Tate Modern in colaborare cu Nicola Rainbird, proprietar al patrimoniului Leigh Bowery. Va putea fi vizitata in perioada 27 februarie – 2 septembrie 2025 si va cuprinde imagini de la aparitia lui Leigh pe scena subculturii club-kid din Londra anilor 1980 la showurile sale scandaloase din galerii, teatre si chiar pe strada in cadrul carora si-a folosit corpul ca un instrument de schimbare a formei. Intr-un moment in care subcultura club-kid a fost readusa in atentie de turneul “Renaissance” al lui Beyonce si de serialul “Pose”, influenta lui Bowery este cu atat mai vizibila in cultura actuala, fiind muza unor artisti precum Alexander McQueen sau Lady Gaga.

Tot la Tate Modern va fi deschisa si „Do Ho Suh: Walk the House”, in perioada 1 mai – 19 octombrie 2025.

Do Ho Suh este cunoscut mai ales pentru sculpturile sale din tesaturi, insa expozitia de la Tate va merge dincolo de acest element si va explora intreaga practica a artistului in varsta de 62 de ani, care pune adesea sub semnul intrebarii conceptele ce tin de acasa, identitate si apartenenta.

Nascut in Coreea de Sud, Suh a locuit in SUA, iar in prezent este stabilit la Londra, substratul multi-cultural va fi vizibil in expozitia de la Tate prin instalatii de mari dimensiuni, sculpturi, desene si videoclipuri din ultimele trei decenii. Deschiderea va coincide, de asemenea, cu sarbatorirea celei de-a 25-a aniversari a galeriilor Tate.

Tot la Londra, National Portrait Gallery mizeaza pe portretele lui Edvard Munch, dincolo de celebrul “Tipat”.

Edvard Munch este redus deseori la pictura iconica a “Tipatului”, insa opera lui este mult mai complexa si mai ampla, iar noua expozitie a National Portrait Gallery demonstreaza cum Munch a pictat atat la comanda, cat si din motive personale. Diferentele dintre cele doua abordari alterneaza intre realism si expresionism. Expozitia va fi putea fi vizitata in perioada 13 martie – 15 iunie.

Una dintre cele mai asteptate expozitii ale anului va avea loc la National Gallery din Londra.

National Gallery dedica anual cate o expozitie majora unui subiect ce tine de arta de dinainte de 1800, fie ca este vorba despre Michelangelo, Botticelli, Artemisia Gentileschi sau, pentru prima parte a anului 2025, pictura sieneza. Inca din perioada pre-renascentista, zona italiana era impartita in diverse directii vizuale ce tineau de marile centre urbane precum Roma, Florenta, Milano sau Venetia. Expozitia “Siena: Aparitia picturii 1300 – 1350” va fi deschisa in perioada 8 martie – 22 iunie 2025 si va prezenta picturile unora dintre cei mai mari artisti italieni din secolul al XIV-lea.

Dupa ce au fost dispersate in intreaga lume timp de secole, unele dintre cele mai inovatoare lucrari din traditia picturii occidentale, multe dintre acestea facand parte din ansambluri mai mari inainte de a fi separate, vor fi reunite in premiera la Londra. Expozitia va marca cea de-a 200-a aniversare a National Gallery.

Pentru iubitorii de moda, exista doua optiuni principale la Londra: Victoria & Albert Museum si Design Museum.

Deschisa in 2024, expozitia “NAOMI” de la Victoria & Albert Museum poate fi vizitata pana la 6 aprilie 2025 si prezinta cariera supermodelului Naomi Campbell. Prin tinute, imagini si videoclipuri de arhiva, urmareste peste 40 de ani de activitate in industria modei – incepand cu perioada in care Campbell era cercetasa in Covent Garden, la varsta de doar 15 ani. Include tinute purtate de Campbell in defilari de moda devenite iconice pentru Alexander McQueen, Chanel, Donatella Versace, Vivienne Westwood si Yves Saint Laurent.

Imediat dupa “NAOMI”, V&A deschide o expozitie dedicata brandului Cartier cu peste 350 de obiecte pentru a spune povestea unuia dintre cei mai renumiti bijutieri din lume. Va include o multime de bijuterii pretioase, inclusiv diademe purtate de aristocrate si printese. Expozitia va fi deschisa in perioada 12 aprilie – 16 noiembrie 2025.

La Design Museum, moda va fi prezentata dintr-un unghi neobisnuit: cel al relatiei cu apa si inotul.

Intitulata ”Splash!”, expozitia va prezenta “un secol de inot si stil” si se va concentra in jurul modestului costum de baie. In total, vor fi prezentate 200 de obiecte care demonstreaza evolutia sociala, culturala, tehnologica si de mediu a inotului, in frunte cu celebrul costum de baie rosu purtat de Pamela Anderson in Baywatch.

Expozitia va putea fi vizitata in intervalul 28 martie – 17 august 2025 si va urmari relatia britanicilor cu inotul pe parcursul secolului trecut.

Galeria Whitechapel ii dedica un show artistului Donald Rodney care a murit la o varsta tanara dar a lasat in urma un portofoliu impresionant.

In cariera sa mult prea scurta, Donald Rodney (1961-1998) a creat un corp de lucrari variat, folosind o gama larga de medii pentru a confrunta prejudecatile care traversau societatea britanica in anii ’80 si ’90. Operele prezentate abordeaza teme precum identitatea rasiala, bolile cronice, istoria coloniala si reprezinta o fereastra fascinanta catre problemele care au contat in Marea Britanie a anilor 1990 si care inca rezoneaza astazi.

Expozitia va putea fi vizitata la Whitechapel Gallery in perioada 12 februarie – 4 mai.

Un alt artist decedat inainte de 40 de ani, Noah Davis, va fi subiectul unei expozitii la Barbican Centre.

Noah Davis era un tanar artist in ascensiune, cu o reputatie impresionanta, insa a murit in 2015, la varsta de doar 32 de ani. In februarie, Barbican Centre din Londra va prezenta prima expozitie muzeala a lui Davis in Regatul Unit, celebrand opera unui artist atat de dedicat meseriei sale incat a avut primul atelier la 17 ani. 

Expozitia il va sustine pe Davis ca fiind „unul dintre cei mai originali si stranii pictori care au aparut in ultimii ani”, prezentand 50 de lucrari expuse cronologic si datand din 2007. Va prezenta o colectie de fotografii de arhiva folosite de Davis si va include o repunere in scena partiala a primei expozitii organizate de artist la Muzeul Underground din Los Angeles, pe care l-a co-fondat in 2012. Va putea fi vizitata in perioada 6 februarie – 11 mai 2025.

La Paris, programul expozitional are teme similare: pictura secolului al XIV-lea, colectii de moda Haute Couture, un pictor norvegian si arta contemporana care chestioneaza colonialismul si framantarile societatii actuale.

In perioada 19 martie – 3 august 2025, la Musée Jacquemart-André din Paris va fi deschisa expozitia intitulata simplu ”Artemisia Gentileschi”, dedicata celei mai cunoscute femei care a activat in arta inaintea secolului al XVIII-lea. Numita o “vedeta a picturii baroce”, Gentileschi va fi celebrata printr-o expozitie cu aproximativ 40 de picturi, inclusiv lucrari rar expuse si piese atribuite recent artistei. 

Gentileschi si-a recastigat locul in istoria artei in secolul XX, dupa mai mult de 200 de ani de obscuritate. Recentele retrospective majore au sustinut-o pe Gentileschi – inclusiv una la National Gallery din Londra in 2020 – sarbatorind-o drept una dintre putinele artiste care a atins o faima majora in timpul vietii sale. Un punct culminant al expozitiei de la Musée Jacquemart-André va fi autoportretul lui Gentileschi ca interpreta la lauta (cca. 1615-18, posibil sa fi fost comandat initial de familia Medici din Florenta), alaturi de pictura cu Iudita si capul lui Holofern, imprumutata de la Uffizi din Florenta.

Dupa ce s-a bucurat de succes la Milano, expozitia „From the Heart to the Hand: Dolce&Gabbana” se muta in recent renovatul Grand Palais. Peste 200 de creatii ale casei de moda italiene vor fi expuse in zece camere imersive care acopera 1 200 de metri patrati, alaturi de referintele care le-au inspirat din istoria artei, muzica, balet, opera si cinema. Va putea fi vizitata la Grand Palais, de la 10 ianuarie la 31 martie 2025.

Daca la Londra sunt celebrati pictorii sienezi, la Paris este adusa in atentie opera maestrului Cimabue, considerat un motor pentru originea picturii moderne.

Pe 22 ianuarie, Muzeul Luvru deschide o expozitie temporara dedicata lui Cimabue si a unei opere care a socat istoria artei: este vorba despre o pictura, considerata pierduta de cateva sute de ani, care a fost descoperita in bucataria unei femei din Compiegne, Franta. Lucrarea a fost restaurata si va fi expusa la Luvru pana pe 12 mai.

Italianul Cenni di Pepo, cunoscut sub numele de Cimabue ( a trait intre anii 1240-1302), a fost puntea de legatura intre pictura medievala – cu toata rigiditatea sa si fundalurile bizantine de aur – si inceputurile unei mai mari atentii pentru naturalism si reprezentarile corporale. Va fi prima expozitia dedicata lui Cimabue la Luvru si va profita, pe langa panoul redescoperit in 2019, si de restaurarea retablului Maestà, una dintre cele mai importante lucrari din istoria artei.

Tot la Luvru va fi deschisa si expozitia „Fashion at the Louvre” care exploreaza dialogul dintre arta si moda de-a lungul secolelor. Prezinta piese iconice Haute Couture alaturi de opere de arta clasice, dezvaluind influentele reciproce dintre aceste doua lumi.

In perioada 14 februarie – 17 august, Filarmonica din Paris celebreaza impactul muzicii disco si al culturii aferente.

Aparuta in anii 1970 in Statele Unite, muzica disco a devenit rapid un fenomen la nivel mondial. Expozitia deschisa la Filarmonica din Paris evidentiaza bogatia acestui gen muzical, profund legat de istoria si cultura afro-americanilor, cu radacini in soul, gospel si funk. 

Prin intermediul arhivelor audiovizuale, fotografiilor, instrumentelor si costumelor, expozitia prezinta rolul politic si festiv al muzicii disco, care a reunit diverse minoritati si clase sociale pe ringul de dans intr-un spirit al libertatii de exprimare.

In timp ce Londra il celebreaza pe Edvard Munch, la Paris va fi adusa in atentie opera unui alt maestru norvegian: Christian Krohg.

Dupa Edvard Munch, considerat pictor al sufletului si al emotiilor, Harriet Backer si interioarele sale rustice, Musee d’Orsay incheie trilogia dedicata artistilor norvegieni cu Christian Krohg. Unul dintre marii pictori ai miscarii realiste, el a fost un aparator al justitiei si al libertatii de exprimare, fiind considerat profund empatic. 

In lucrarile sale, Christian Krohg (1852-1925) descrie conditia poporului scandinav, lumea muncii, saracia si nedreptatile suferite de femei. Expozitia va fi deschisa la Musée d’Orsay de la 25 martie la 27 iulie.

Muzeul Quai Branly – Jacques Chirac deschide in primavara expozitia “Taro Okamoto – Japonia reinventata”.

Taro Okamoto (1911-1996), artist japonez versatil, a fost pictor, sculptor, muralist si scriitor. Ajuns la Paris in 1929, a devenit interesat de miscarile abstracte si suprarealiste si a studiat etnologia cu Marcel Mauss si Paul Rivet. De asemenea, devine apropiat de Georges Bataille si de societatea secreta Acéphale. In 1940, se intoarce in Japonia, unde, in zece ani, devine o figura majora a avangardei artistice, reunind diverse grupuri de reflectie intr-o tara aflata in reconstructie.

Expozitia de la Quai Branly va fi deschisa de la 15 aprilie 2025 la 7 septembrie 2025. Va recomandam sa vizitati si expozitia permanenta a muzeului care va ofera o privire de ansamblu asupra artei de pe continentele mai putin discutate de istoria artei: Oceania, Asia, America de Sud si Africa.

In timp ce atelierul lui Brancusi de la Centre Pompidou a fost inchis pentru reamenajare, Bourse de Commerce deschide o expozitie care include si lucrarile ale geniului nascut la Hobita.

In perioada 5 martie – 25 august 2025, la Bourse de Commerce va prezenta capodoperele colectiei Pinault — muzeul fiind deschis de miliardarul Francois Pinault — care include peste 100 de nume care au redefinit arta moderna si contemporana. De la Brancusi si Auguste Rodin la Man Ray, Irving Penn, Diane & Allan Arbus, Terry Adkins, Duane Hanson, Georg Baselitz, Ana Mendieta, David Hammons, Marlene Dumas la Arthur Jafa si Ali Cherri, expozitia va explora o tema relativ generala: trup si suflet. 

Potrivit curatorului Emma Lavigne, conceptul este inspirat de rezistenta anilor 1960 si miscarile civice si feministe pentru pace. Va include fotografii, desene, sculpturi si picturi care folosesc corpul uman pentru a sublinia cicatricile lasate de istoria ultimului secol.

Biletele pentru expozitiile Bourse de Commerce se vand pana la epuizare asa ca este recomandat sa faceti rezervarile din timp aici.

La Cinémathèque celebreaza universul lui Wes Anderson.

Deschisa in perioada 19 martie – 27 iulie, expozitia dedicata lui Wes Anderson va reuni imagini, schite, decoruri si costume prezentate in paleta cromatica specifica cineastului american. Retrospectiva va include momente din The Royal Tenenbaums (2001) si galeria sa de personaje melancolice, gaselnitele tehnice inovatoare ale stop motion-ului folosite pentru Fantastic Mr. Fox (2009) si aventurile lui Gustave H. din The Grand Budapest Hotel (2013).

Expozitia este gandita sub forma unei “scufundari ametitoare in culisele cinematografiei lui Anderson” si dezvaluie atat sursele sale de inspiratie dar si secretele utilizate pentru a crea secvente iconice.

Muzeul Picasso reaminteste de perioada in care lucrarile lui Picasso au fost considerate „arta degenerata”.

O oprire obligatorie in circuitul cultural parizian, Muzeul Picasso deschide in perioada 18 februarie – 25 mai o expozitie despre o expozitie. 

Celebra pentru ca a fost simbolul atacurilor conduse de regimul nazist impotriva avangardelor, expozitia „Entartete Kunst” (Arta degenerata) organizata la Munchen in 1937 a oferit vizitatorilor 600 de lucrari de Dix, Kirchner, Kandinsky, Beckmann, Klee si Picasso. La vremea respectiva, a fost punctul culminant al unei serii de masuri infame si violente de excludere din muzee, vanzare sau distrugere a peste 20.000 de opere.

Muzeul Picasso revine la acest episod intunecat printr-o expozitie care prezinta asa-numita “arta degenerata” si procesul existentei artei moderne sub nazism.

Citește în continuare