Skip to content

Extraordinarele beneficii ale cireselor: scad tensiunea, cresc concentrarea, reduc inflamatiile si lupta impotriva cancerului

Fresh ripe cherry in a bowl on wooden background. Close up.

E sezonul cireselor, pretul lor a mai scazut comparativ cu luna mai si e un moment bun sa le introduceti in dieta dvs.

Mai ales ca acum gasim si cirese romanesti, din livezi din apropiere asa ca va recomandam o vizita in piata pentru a achizitiona aceste fructe care au foarte multe beneficia asupra corpului nostru.

Avand avantajul ca acest pom fructifer se cultiva in Romania, ciresele au fost in alimentatia noastra din  totdeauna, atat proaspete cat si in preparate ca dulceturi, siropuri, cu versiuni de tarte si prajituri. Foarte rar ne-am gandit ca ele sunt o sursa foarte buna de nutrient care amelioreaza multe probleme de sanatate, ciresele fiind considerate in cultura populara mai degraba un desert sanatos din sezonul de vara.

E bine insa sa stiti ca o ceasca (154 de grame) de cirese dulci, crude, fara samburi, are 97 calorii, 2 grame de proteine, 25 grame de carbohidrati, 3 grame de fibre, dar si vitamina C: 18% din necesarul zilnic al corpului, precum si potasiu, cupru, mangan.

Acesti nutrienti, in special fibrele, vitamina C si potasiul, aduc beneficii sanatatii in multe feluri.

Vitamina C este esentiala pentru mentinerea sistemului imunitar si a sanatatii pielii, in timp ce potasiul este necesar pentru contractia musculara, functia nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si multe alte procese critice ale organismului. Ciresele sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului dumneavoastra digestiv prin alimentarea bacteriilor intestinale benefice si sustinerea unui bun transit intestinal.

Pentru un fruct atat de mic si delicat, beneficiile cireselor sunt mari si includ stimularea functiei cognitive, protejarea celulelor de stresul oxidativ si inflamatie si imbunatatirea duratei si calitatii somnului.

Ciresele au niveluri ridicate de compusi (antioxidanti si antiinflamatori) polifenoli si carotenoizi si contin, de asemenea, vitamina C, potasiu si magneziu.

Iata 11 motive sanatoase pentru a adauga ciresele sau sucul de cirese  pe lista dvs. de cumparaturi.

Ciresele  contin aminoacizi care favorizeaza somnul

Aceste delicatese de un rosu intens contin in mod natural melatonina si triptofan, ambele fiind aminoacizi care ajuta organismul sa se relaxeze si favorizeaza somnolenta.

Pe langa faptul ca contin antociani, un antioxidant puternic, ciresele  sunt pline de alti nutrienti, inclusiv vitamina A, magneziu, potasiu, calciu si zinc.

Ciresele  ajuta la ameliorarea durerii muscularaesi la recuperarea exercitiilor fizice.

Datorita compusilor sai puternici de polifenoli antiinflamatori si antioxidanti, sucul de cirese  s-a dovedit a fi benefic pentru reducerea inflamatiei cauzate de exercitiile fizice intense, ajutand la recuperarea dupa antrenament si ameliorand/prevenind durerile musculare, conform unui numar tot mai mare de cercetari pe aceasta tema.

O meta-analiza din 2021, publicata in International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, a gasit dovezi care sa sustina cercetarile anterioare: atunci cand sunt consumate inainte si dupa exercitii fizice intense, ciresele  au un mic efect benefic in diminuarea durerii musculare si beneficii chiar mai notabile pentru recuperarea fortei musculare.

Ciresele  combat inflamatia si stresul oxidativ pentru a preveni bolile de inima.

Datorita proprietatilor lor antiinflamatorii si antioxidante, ciresele  pot ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat in 2019 si publicat in revista Nutrients a constatat ca participantii carora li s-au administrat 480 de mililitri de suc de cirese  de baut zilnic timp de 12 saptamani au observat o crestere a activitatii de reparare a plasmei, comparativ cu un grup de control. Rezultatele studiului sugereaza, de asemenea, ca sucul de cirese  ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si a colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta  la adultii in varsta.

Ciresele  pot ajuta la stimularea sistemului imunitar

Ciresele  contin flavonoide, un grup de pigmenti vegetali care actioneaza ca antioxidanti si sustin sistemul imunitar prin combaterea virusilor si bacteriilor. Ciresele sunt deosebit de bogate in flavonoide numite antocianine.Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin rolul antocianilor in sanatatea sistemului imunitar, continutul de antociani al cireselor  poate conferi proprietati antimicrobiene care ajuta la combaterea bacteriilor si a infectiilor.

Ciresele  ajuta la imbunatatirea functionarii cognitive

Alimentele bogate in antioxidanti, bogate in flavonoide sunt excelente pentru creierul dumneavoastra – iar ciresele  au niveluri de antioxidanti similare cu cele ale fructelor de padure, unul dintre cele mai bune tipuri de alimente pe care sa le consumati pentru sanatatea creierului.

Ciresele  ajuta cu guta

Guta este o forma de artrita reumatologica cauzata de depunerile de acid uric seric in articulatii si tesuturi. Este o afectiune comuna care poate provoca caldura, roseata, umflaturi si durere la nivelul articulatiilor si tesuturilor pe care le afecteaza.Persoanele cu risc de guta sunt cele cu hipertrigliceridemie, hipertensiune arteriala, hiperglicemie si, la femei, colesterol HDL scazut.

Ciresele  contin antocianina, un antioxidant care s-a dovedit in studii ca reduce acidul uric si, la randul sau, ajuta in cazul gutei.

Ciresele  pot sustine sistemul imunitar

Toti nutrientii si fitonutrientii din ciresele  – antioxidanti, vitamina A, vitamina C, magneziu, fier, zinc – pot contribui la stimularea sistemului imunitar pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor. De fapt, orice fructe si legume cu o densitate mare de nutrienti va pot intensifica sistemul imunitar, asa ca asigurati-va ca incorporati zilnic o cantitate mare din acestea in dieta dumneavoastra. S-a demonstrat ca antocianina, antioxidantul din ciresele , are si ea proprietati antibacteriene.

Ciresele  pot reduce riscul de cancer

Antioxidantii din ciresele  intra din nou in joc atunci cand vine vorba de riscul de cancer. Un studiu a constatat ca antocianii au redus cresterea celulelor canceroase de colon la oameni si dezvoltarea tumorilor canceroase la soareci.16 Un alt studiu a constatat ca consumul de alimente bogate in polifenoli si antociani, precum ciresele , reduce riscul de cancer.

Citește în continuare