„FABELMANS: Povestea unei vieti aparte” de Steven Spielberg are premiera pe 25 noiembrie in cinematografele din Romania. Filmul e considerat favoritul Oscarurilor 2023.
Un portret profund personal al copilariei americane din secolul XX, „FABELMANS: Povestea unei vieti aparte” de Steven Spielberg este o amintire cinematografica a fortelor si a familiei care au modelat viata si cariera regizorului.
Practic, filmul este o poveste universala despre maturizare, despre cautarea viselor unui tanar izolat, dar si o explorare a iubirii, a ambitiei artistice, a sacrificiului si a momentelor de descoperire care ne permit sa vedem adevarul despre noi insine si despre parintii nostri, cu claritate si compasiune.
Povestea autobiografica despre maturitate a lui Steven Spielberg „The Fabelmans” este un film de dragoste, care dezvaluie relatiile care l-au format in copilarie si adolescenta si despre iubirea de sine – mandria unui tanar care si-a urmat propriul drum catre succes.
„Amintirile pretuite, dar adesea tulburatoare, descrise in „The Fabelmans” sunt despre evenimente care au avut loc intre 1952 si 1965. Spielberg, care are acum 75 de ani, pare sa le fi purtat cu el de-a lungul vietii si carierei sale, ca un tezaur de comori, iar acum ca a deschis cutia, se dovedeste ca au fost lovite de drumul lung si accidentat, dar devin uniforme, cu putina lustruire de la Spielberg si Tony Kushner, co-scenaristul productiei”, noteaza The New Yorker.
Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) este dedicat creatiei filmului, un interes care este sarbatorit si sustinut de mama sa, Mitzi (Michelle Williams), iar tatal lui, un om de stiinta de succes, Burt (Paul Dano), sustine pasiunea lui Sammy pentru filme, dar o considera un hobby fara viitor.
De-a lungul anilor, Sammy a documentat aventurile familiei sale si a devenit regizorul unor productii de film amator din ce in ce mai elaborate, cu surorile si prietenii lui. Pana la 16 ani, Sammy este atat observatorul principal, cat si arhivarul povestii sale de familie, dar cand familia sa se muta in vest, Sammy descopera un adevar sfasietor despre mama lui care le va redefini relatia si va modifica viitorul pentru el si pentru intreaga sa familie.
Criticul The New Yorker considera ca filmul este o creatie de mituri – un videoclip promotional de tip lungmetraj pentru o biografie autorizata a regizorului, din care lipseste simtul istoriei, pentru ca desi actiunea se concentreaza in perioada 1962-1965, nu exista aproape nimic in film care sa sugereze ca vietile familiei Fabelman au vreo legatura cu evenimentele din lumea din jurul lor.
„ De asemenea, nu exista niciun sentiment al identitatii evreiesti a familiei Fabelman, nicio poveste de familie despre migratie, nicio legatura a antisemitismului cu istoria sau cu politica vremii, nicio notiune despre specificul cultural sau moral al religiei familiei. Ceea ce ofera Spielberg este o perioada narativa de timp care are loc in izolarea preocuparilor personale care sunt complet detasate de cele civice”, mentioneaza The New Yorker.
Distributia ii include si pe Seth Rogen (in rolul lui Bennie Loewy), Judd Hirsch (Boris, unchiul lui Mitzi), Jeannie Berlin (bunica paterna a lui Sammy), Julia Butters si Keeley Karsten (surorile lui Sammy), Robin Bartlett (bunica materna a lui Sammy), dar si pe David Lynch, care joaca rolul regizorului John Ford.
In cinematografele din Romania, filmul „FABELMANS: Povestea unei vieti aparte” este distribuit de Vertical Entertainment si poate fi vizionat exclusiv in cinematografe, din 25 noiembrie 2022.
Steven Spielberg a debutat in lungmetraj in 1975 cu „Jaws”, considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza din istorie. Ulterior, a revolutionat cinematografia de mai multe ori, cu filme precum „Close Encounters of the Third Kind”, „Raiders of the Lost Ark”, „E.T.” si „Jurassic Park”.
Au urmat alte 31 de filme care i-au adus 3 premii Oscar, dintre care 2 pentru Cel mai bun regizor pentru „Lista lui Schindler” si „Saving Private Ryan”. Este considerat cel mai de succes regizor comercial din toate timpurile, productiile sale avand incasari de peste 10 miliarde de dolari – cel mai mare succes ramane Jurassic Park din 1993 care a strans peste 1 miliard de dolari.
Steven Spielberg s-a nascut in 1946 in Cincinnati, Ohio, fiind cel mai mare si singurul fiu al familiei cu 4 copii formata din Arnold, inginer electrician si Leah, pianista. In copilarie, a fost rasfatat de mama si cele 3 surori insa la scoala nu era la fel de norocos si nici entuziasmat, obtinand in cel mai bun caz note medii. Notele slabe din liceu l-au impiedicat sa intre la Universitatea din California de Sud (UCLA), dar a fost acceptat la California State College din Long Beach. A absolvit in 1970 cu o diploma de licenta in literatura engleza.
Sotii Spielberg s-au mutat frecvent din cauza slujbei tatalui, stabilindu-se pentru o perioada in New Jersey, Phoenix, Arizona si, in cele din urma, in ceea ce ar fi cunoscut sub numele de „Silicon Valley” langa San Jose, California.
Primul film pe care Spielberg isi aminteste ca l-a vazut intr-un cinematograf a fost „The greatest show on Earth” in regiza lui Cecil B. De Mille.
In copilarie, Spielberg a inceput sa foloseasca camera de film a parintilor sai ca sa inregistreze excursii de camping si alte evenimente de familie. Ulterior, a inceput sa lucreze la scurte filme narative si a incercat sa configureze cadre cu diferite unghiuri si efecte speciale intr-o abordare simplista.
Cand avea 16 ani, a realizat un lungmetraj SF de peste 2 ore pe care l-a intitulat „Firelight”, era despre o intalnire cu extraterestri. Tatal sau a inchiriat un cinematograf local pentru a prezenta filmul si a reusit sa recupereze cei 500 de dolari pe care i-a investit in filmare.
Ulterior, Spielberg lansat scurtmetrajul „Amblin” care a fost proiectat in cadrul Festivalului de Film de la Atlanta din 1969, a castigat un premiu la Festivalul de Film de la Venetia care i-a oferit un contract de 7 ani cu studiourile Universal.
A lucrat la seriale de televiziune precum Marcus Welby, M.D. si Columbo, iar primul film pe care l-a regizat ca profesionist a fost un lungmetraj creat pentru televiziune numit „Duel”. Filmul a fost lansat in cinematografele din Europa si Japonia si a strans peste 5 milioane de dolari in box office dintr-un buget de 350.000 de dolari.