Vechile fantani din Istanbul redevin functionale. Initiativa are ca scop miscarea globala dedicata oferirii apei potabile in mod gratuit pentru scaderea numarului de PET-uri si ca semn de lupta impotriva obezitatii. Initiativa a ajuns si la Bucuresti
Istanbul are sute de fantani publice inca din epoca otomana care impanzesc orasul, unele fiind adevarate bijuterii arhitecturale, cu fatade sculptate ornamental si streasina pentru a oferi umbra pietonilor.
Cu toate acestea, majoritatea sunt uscate dupa decenii de degradare – crapate sau umplute cu gunoi, piatra sau marmura lor murdara de graffiti, robinetele uneori lipsind. Unele sunt abia vizibile in spatele masinilor parcate sau a materialelor de constructie ingramadite, noteaza Bloomberg, insa edilii incearca sa aduca apa potabila gratuita inapoi in spatiile publice.
In planul urbanistic al orasului, primarul din Istanbul a anuntat reabilitatea acestor fantani, considerandu-le „o parte indispensabila a culturii urbane”. Deja s-au restaurant 40 de fantani in 2020, inclusiv fantana rococo, de tip pavilion, a sultanului Ahmed al III-lea din fata Palatului Topkapi, una dintre cele mai frumoase fantani din oras.
Fantanile cu apa potabila gratuita au devenit un trend global, fiind ori noi, ori reconditionate in locuri precum Londra, Mumbai si Los Angeles. Fenomenul este sustinut de activisti si cetateni deopotriva, pentru ca aceste fantani aduc beneficii de mediu, sanatate publica si justitie sociala.
Fantanile urbane de apa au fost alimentate in principal de filantropi, pentru ca toata lumea sa aiba acces la apa potabila. Bloomberg noteaza ca un donator privat a finantat o astfel de fantana la Londra in 1859 ca o modalitate de a combate raspandirea bolilor pe baza de apa, cum ar fi holera. New York City a primit prima fantana publica in acelasi an, on City Hall Park.
Mai mult, orase precum Londra, San Francisco si Melbourne au facut din instalarea de noi fantani de apa o parte a strategiei lor de combatere a obezitatii, in special in randul copiilor – daca le este sete cand se joaca afara in parc, nu mai e nevoie sa isi cumpere un suc, ci sa bea apa direct de la fantana. Preocuparile de mediu au fost un alt motiv major al interesului reaparut pentru fantanile publice, ajutand rezidentii sa faca fata valurilor de caldura mai frecvente, dar si ca o alternativa la enormele deseuri de plastic si costul ridicat al energiei asociate cu apa imbuteliata.
Si in Romania a aparut o miscare similara, insa nu inca la nivel de fantani publice, desi o parte din infrastructura inca exista. Proiectul cuprinde o serie de cafenele din oras care ofera trecatorilor apa gratuita.
Pentru a reduce poluarea cu PET-uri de plastic, comunitatea locala este incurajata sa foloseasca recipiente de apa reutilizabile, punandu-le la dispozitie o harta digitala cu toate locurile din oras unde pot avea acces gratuit la apa potabila, daca vin cu recipientul propriu. Astfel, se evita cumpararea unei sticle din plastic care polueaza.
Harta Deplastificat București este disponibila aici, iar in acest moment sunt peste 40 de localuri ce s-au alaturat initiativei. Printre locuri care s-au alaturat initiativei se numara: Orygyns, Beans and Dots, Animaletto, m60, Miss Ale, Magazin Zero Waste, Anagram Brewery.