Ce au mancat campionii de la JO in satul olimpic in anii anteriori. Deseori, atletii se rasfata cu burgeri si cartofi prajiti de la McDonald’s in pauzele competitiilor. Anul acesta vor fi servite 13 milioane de mese.
Atletii care participa la Jocurile Olimpice se antreneaza multi ani pentru a obtine rezultate remarcabile care sa-i califice in competitie si pentru a castiga medalii. Cu toate acestea, pe langa efortul fizic intens pe care il fac, o parte esentiala din pregatire tine si de dieta si planul alimentar pe care il urmeaza.
Desi s-ar putea crede ca multe din alimentele pe care le consuma sunt sanatoase si preparate intr-un mod sustenabil, de multe ori sportivii consuma si fast food sau mancaruri prajite pentru a-si mentine energia si aportul necesar de calorii.
In timpul competitiei, in satul olimpic amenajat la fiecare editie a Jocurilor, acestia pot alege dintr-o varietate de preparate, de la cele mai sanatoase si echilibrate salate si bauturi pana la burgeri, pizza, cartofi prajiti si milkshake-uri.
La editiile anterioare ale Olimpiadei, McDonald’s a deschis un restaurant temporar in satul olimpic care strans rapid cozi lungi de doritori de Big Mac si McNuggets.
Satul olimpic este deschis doar pentru atleti, antrenorii lor, membrii lotului olimpic si organizatori. Cu ocazia editiei din 2016 de la Rio — unde se serveau peste 60.000 de mese pe zi numai pentru olimpici —, McDonald’s a deschis un restaurant la care desi avea surplus de angajati fata de alte localuri similare, s-au format cozi lungi. Timpul de asteptare ajungea pana la 40 de minute, mai multi atleti au declarat in interviuri ca a fost printre cele mai cautate restaurante.
Kevin Cordes, un inotator american medaliat cu aur in 2016, a declarat la vremea respectiva ca: „Te simti confortabil si fericit mancand. Ajungi sa te relaxezi si sa incetinesti un pic ritmul.”
Un alt sportiv, Aleksandar Radovic, membru al echipei de polo pe apa din Muntenegru, premiata la JO, a adaugat ca: „McDonald’s nu este bun pentru sportivi, insa mancarea noastra din sat era atat de plictisitoare. Dupa ce am castigat am sarbatorit cu un Big Mac si o Coca-Cola.”
Olimpicii au avut o experienta similara si in cadrul Jocurilor de la Londra din 2012 cand s-au inghesuit sa consume meniuri McDonald’s inclusiv in pauzele dintre competitii.
Desi burgerii, puiul si cartofii prajiti sunt printre preferintele atletilor, unii dintre ei au cautat si mancarea asiatica sau variante mai sanatoase precum salate cu legume de sezon sau fructe proaspete.
La Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo campionii au putut alege dintr-o varietate de peste 700 de meniuri, impartite in trei categorii: preparate Occidentale, Japoneze sau Asiatice. Mancarea a fost de asemenea adaptata in functie de preferintele alimentare, fiind disponibile si optiuni vegane, vegetariene si pescetariene.
Pentru majoritatea sportivilor, fructele si sucurile naturale pline de vitamine si minerale sunt nelipsite din alimentatia zilnica. De asemenea legumele proaspete, pastele integrale, orezul, pestele — mai ales somonul — si carnea de pui sunt printre cele mai recomandate optiuni.
In ceea ce privesc deserturile, fursecurile cu ciocolata, negresele proteice si briosele cu fructe au fost cele mai populare alegeri. De obicei, atletii opteaza pentru fast food dupa incheierea competitiilor in care participa, pentru un mic rasfat dupa luni de antrenament si pregatire.
Se estimeaza ca pentru JO de la Paris 2024 vor fi servite peste 13 milioane de mese, iar in satul olimpic va fi deschis cel mai mare restaurant din lume cu peste 120 de furnizori de mancare si producatori locali.
Mancarea frantuzeasca va fi in centrul preparatelor de la Olimpiada de anul acesta, insa adaptata la obiceiuri de a manca mai sustenabil si mai ecologic. Propunerile culinare vor include si o diversitate mancaruri din toata lumea, pentru a celebra culturile si tarile participante la competitie.
Numitorul comun dintre aceste preparate va sta sub semnul sanatatii si a mancarii gourmet, cu mai multe optiuni vegane, la preturi accesibile.
Peste 15.000 de atleti din 208 tari si teritorii sunt asteptati la Paris incepand cu sfarsitul acestei luni.