Casa de moda FENDI a investit 2,5 milioane de euro pentru restaurarea celui mai mare templu din Roma Antica, Templul lui Venus si al Romei.
Cu sprijinul casei de moda Fendi, Templul lui Venus si al Romei a fost restaurat dupa aproape 2000 de ani. Ca parte a unui proiect de sponsorizare demarat in anul 2019, una dintre cele mai mari constructii din Roma Antica a fost scoasa de sub praf si ruine si va putea fi vizitata din nou in conditii mult mai bune decat inainte.
Renovarea a fost posibila datorita donatiei de 2,5 milioane de euro a casei de moda care a facut o promisiune publica sa sponsorizeze lucrarile in 2019 dupa ce a sustinut prezentarea colectiei couture in situl istoric.
Proiectul a fost realizat impreuna cu Parco Archeologico del Colosseo – templul aflandu-se la cativa metri de celebrul Colosseum – institutie care protejeaza arhitectura istorica din zona centrala a Romei.
Templul lui Venus si al Romei era cea mai mare cladire din Roma Antica si se remarca prin designul arhitectural care combina proportiile stilului elenistic cu tehnicile de constructie de origine romana. Numele templul este menit sa onoreze si venereze cele doua zeitati carora le sunt dedicate spatii bine definite. Partea indreptata spre Colosseum ii era dedicata lui Venus Felix, zeita si mama lui Aeneas, stramosul lui Augustus si intregii familii imperiale romane. Cealalta parte este indreptata spre Capitol si este dedicata zeitei Roma Aeterna, personificarea sacra a orasului si a dominatiei acestuia asupra teritoriilor Imperiului Roman.
Silvia Venturini Fendi, directorul creativ al colectiilor masculine si de accesorii in cadrul casei de moda, a declarat ca situl „e un loc cu amintiri speciale atat pentru mine cat si pentru multi altii din intreaga lume. Dealul Palatin si zonele din jur se afla in inima mitologiei Romane, este locul spiritual in care s-a nascut orasul nostru si un sit de importanta istorica extraordinara. Este ceva ce poti simti in aer, cand soarele coboara pe Templul lui Venus si al Romei de la marginea dealului Velia in fiecare seara, e un moment in care timpul sta in loc si agitatia vietii moderne se pierde in fundal.”
Lucrarile au durat 15 luni si au implicat munca a 60 de profesionisti in restaurari, inginerie, arhitectura si patrimoniu. Au fost restaurate atat elementele decorative ale celor doua parti care formeaza templul dar si elementele structurale si arhitecturale, de la acoperis la podele. Au fost introduse surse de lumina menita sa puna in evidenta anumite detalii ale structurii impresionante.
Pentru a marca aceasta realizare, luna viitoare va fi lansat volumul „Il Tempio din Venere e Roma” care va spune povestea templului prin imagini mai vechi ale monumentului realizate in timpul restaurarii sub forma unui reportaj de arhiva. Imaginile vor fi alternate cu fotografii din prezentarea de moda Fendi Couture din 2019.
Constructia templului a fost inceputa de Imparatul Hadrian in 121 si a fost finalizata in anul 141 de Antonino Pio. Era cel mai mare templu din Romana Antica, fiind sustinut de 200 de coloane din granit care inconjurau un spatiu rectangular definit prin numeroase elemente decorative.
Templul a fost construit pe Velia, un deal care a disparut intre timp si obisnuia sa domine piata de langa Colosseum cu strucuturile sale impresionante. Asa cum era de asteptat, templul gazduia statuile celor doua zeitati menite sa fie venerate in interior: Roma si Venus.
In trecut, Fendi a patronat si alte proiecte asemanatoare prin care si-a demonstrat iubirea si relatia stransa pe care o are fata de capitala italiana. Cel mai faimos proiect desfasurat pana acum a fost restaurarea Fantanii Trevi care a inceput in 2013 si s-a incheiat in 2015, fiind urmata de o prezentare de moda Fendi desfasurata pe esplanada din fata ei in anul 2016.
Desi nu a fost la fel de popular precum Gucci sau Versace in ultimele decenii, casa de moda Fendi are o istorie speciala care dateaza din anul 1925 cand Edoardo si Adele Fendi au fondat o casa de moda de lux in Roma.
Au implicat printre cei mai buni mesteri, croitori, artizani, mestesugari in marochinarie si bijutieri pentru a crea o companie transformata in timp intr-un imperiu al modei. Valorile brandului au fost de la inceput orientate catre mecenat si un sprijin constant pentru cultura si arta italiana din care sunt inspirate toate colectiile Fendi.
Mai jos puteti urmari prezentarea colectiei FENDI Couture pentu toamna-iarna 2019/2020. Colectia numita „Rasaritul Romanitatii” i-a adus un omagiu lui Karl Lagerfeld care incetase din viata cu doar cateva luni in urma si care a marcat un capitol important in directia creativa Fendi. Cele 54 de tinute incluse in prezentarea de moda au fost inspirate din esenta si istoria Romei si a modului in care s-a reflectat asupra casei de moda in cei aproape 100 de ani de existenta.