O pelicula regizata de Andra MacMasters si produsa de Monica Lazurean-Gorgan, in selectia celui mai mare festival de film documentar din lume.
Filmul „Viitor luminos”, regizat de Andra MacMasters si produs de Monica Lazurean-Gorgan va avea premiera mondiala in cadrul prestigiosului Festival International de Film de la Amsterdam (IDFA) care are loc in perioada 14 – 24 noiembrie 2024.
Producatoarea si regizoarea Monica Lazurean-Gorgan – „Lemn” (2020), „Dacii liberi” (2018), „Doar o rasuflare” (2016), „Votul meu”(2011) – este printre putinii romani cu drept de vot in Academia de film americana, care decerneaza premiile Oscar. A lucrat impreuna regizorul Radu Ciorniciuc la documentarul „ACASA”, castigator a peste 40 de premii nationale si internationale.
Documentarul este o co-productie intre Romania si Coreea de Sud si vorbeste despre cea mai fierbinte vara a Razboiului Rece, cea din iulie 1989, cand mii de tineri de pe intreg mapamondul si-au dat intalnire in capitala Coreei de Nord.
In vara anului 1989, pentru prima si singura data in istoria tarii, Coreea de Nord isi deschide granitele pentru a primi peste 20.000 de tineri din 177 de tari socialiste, occidentale si nealiate in cadrul celei de-a 13-a editii a Festivalului mondial al tineretului si studentilor.
Peste 600 de dezbateri, evenimente culturale si sportive au fost organizate, insa, manifestarea a avut, inainte de toate, un caracter politic, vizand aspecte precum pacea, dezarmarea nucleara, lupta impotriva imperialismului, criza ecologica, drepturile tinerilor si femeilor.
La Phenian s-a deplasat delegatia romana formata din 180 de persoane, tineri studenti dar si personalitati din sfera politica si culturala a vremii. Romania s-a bucurat de o pozitie privilegiata datorita legaturilor deosebite de prietenie dintre cele doua tari.
Festivalul s-a desfasurat insa pe fondul unei situatii internationale a carei recenta evolutie trimitea unde de soc in tarile socialiste: cu trei saptamani inainte, guvernul chinez reprima in mod violent protestele studentilor din Piata Tiananmen iar in spatele Cortinei de Fier se prefigureaza primele fisuri. Pana la sfarsitul anului 1989, lumea nu va mai fi la fel.
Filmarile au fost realizate in 1989 in Coreea de Nord de catre Emilian Urse, cineast amator si profesor la Casa de Cultura a studentilor Grigore Preoteasa din Bucuresti.
Despre „Viitor luminos”, regizoarea Andra MacMasters declara: „Este o calatorie intr-unul dintre cele mai izolate locuri din lume, intr-un moment exceptional al istoriei. E greu de imaginat astazi, insa timp de o saptamana, Coreea de Nord a devenit un punct de intalnire global, a insemnat contactul cu alteritatea care altfel n-ar fi avut loc intr-o lume delimitata prin granite si sfere de influenta precum cea a Razboiului Rece. Infrastructurile complexe ale organizatiilor internationale de tineret care pledau pentru pace si solidaritate au fost uitate sau au disparut complet. La o distanta de 35 de ani, este momentul sa reflectam asupra acestor platforme care au permis tinerilor sa-si exprime opinia cu privire la problemele cu care se confrunta umanitatea si la constructia unei societati mai echitabile. Multe din chestiunile discutate in timpul festivalului raman dureros de actuale. Am vrut sa fac un film care sa iasa din logica simplista a Razboiului Rece, sa aduca perspective noi asupra trecutului internationalist si sa ridice intrebari despre ce inseamna sa fii tanar, solidar si implicat politic, atat in trecut, cat si in prezent.”
Filmul este produs de Monica Lazurean-Gorgan prin casa de productie Manifest Film, in co-productie cu Conset Film Romania si Keumyoil Film Production din Coreea de Sud, finantat de catre Centrul National al Cinematografiei.