Skip to content

De astazi pana pe 11 noiembrie, la Palatul Bragadiru are loc Festivalul SoNoRo, editia 19. In deschidere vor canta Alexis Cárdenas & Recoveco. 

L’Heure Bleu

Festivalul SoNoRo incepe astazi cu un concert care deschide editia nr. 19, intitulata Ex libris, la Palatul Bragadiru. 

Concertul „Pastorii noptii”, inspirat de cartea cu acelasi titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi sustinut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfasura in Bucuresti pana in 11 noiembrie, apoi va continua in Cluj-Napoca in perioada 12-17 noiembrie.

Alexis Cárdenas este unul dintre cei mai importanti violonisti ai generatiei sale.

Alexis Cárdenas a fost concertmaestru al Orchestrei Nationale l’Ile de France din Paris (2010-2023).

Cunoasterea numeroaselor culturi i-a permis lui Cárdenas sa isi dezvolte un limbaj instrumental unic si sa depaseasca granitele dintre muzica clasica, jazz, world music, improvizatie si muzica contemporana, trecand cu usurinta prin toate acestea. A castigat premii la competitii internationale de vioara precum Tibor Varga (Elvetia), Henryk Szeryng (Mexic), Fritz Kreisler (Austria), Long-Thibaud (Franta) si Montréal (Canada).

Recoveco este numele dat ansamblului de catre membrii sai – compozitorul si mandolinistul venezuelean Cristóbal Soto, violonistul venezuelean Alexis Cárdenas, basistul si compozitorul columbian Nelson Gómez si chitaristul si compozitorul columbian Francisco González. Ei au format acest grup la Paris, in 1996. De atunci, au cucerit scenele muzicale ale lumii, interpretand muzica lor care izvoraste din improvizatiile lor si din melodiile traditionale din America Latina.

Editia din acest an a Festivalului SoNoRo are ca sursa de inspiratie arta ex librisului si cartile, programul fiecarui concert fiind in stransa legatura cu una dintre marile carti ale literaturii universale. 

Publicul va descoperi titluri precum „Maestrul si Margareta”, de Mihail Bulgakov; „Parfumul”, de Patrick Süskind; „Eseu despre orbire”, de José Saramago; „Spre far”, de Virginia Woolf; „Viata e in alta parte”, de Milan Kundera; „Walden sau viata in padure”, de Henry David Thoreau; „Portret al artistului la tinerete”, de James Joyce; „Cei trei muschetari”, de Alexandre Dumas; „Jocul cu margele de sticla”, de Hermann Hesse si „Un veac de singuratate”, de Gabriel García Márquez.

Organizatorii atrag atentia asupra concertului „If Music be the Food of Love” de la Sala Radio, de sambata, 2 noiembrie, ora 19:30, unde il vor avea ca invitat special pe actorul Vlad Ivanov care va recita cateva sonete si scurte fragmente din opera marelui William Shakespeare. 

De asemenea, concertul de duminica, 3 noiembrie, ora 16:00, de la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Mare, se va desfasura in intuneric, o experienta senzoriala datorata cartii „Eseu despre orbire”, de José Saramago. 

Un eveniment conex va avea loc sambata, 9 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul National al Literaturii Romane – SoNoRo Talks, un dialog intre scriitorul Vlad Zografi si muzicianul Razvan Popovici. 

Proiectul SoNoRo Talks a fost initiat in editia de anul trecut a Festivalului SoNoRo, cu scopul de a favoriza discutii fertile despre muzica si legatura acesteia cu celelalte arte.

Foto: Serban Mestecaneanu

Razvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo, a declarat: “Dupa cum veti afla din program, mentinem versatilitatea spatiilor si vom concerta, printre aletele, la Ateneul Roman si la Muzeul National de Arta al Romaniei, dar si Teatrul Recul si la The Ark. Un spatiu nou in acest an este Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, unde va concerta celebrul Cvartet Fine Arts, un campion al muzicii de camera la nivel mondial, pe care va recomand sa nu il ratati. Profit de fiecare ocazie sa multumesc cu multa recunostinta toturor sponsorilor si partenerilor nostri; fara increderea lor nu am fi ajuns la cei 19 ani de existenta.”

Spotul festivalului, care poate fi urmarit mai jos, este o animatie inspirata de tema festivalului, tratata intr-o cheie ludica – cu un personaj care este un mare cititor si meloman. Spotul a fost realizat de echipa formata din Matei Branea (regie si animatie), Ana Branea (scenariu si montaj) si Dan-Stefan Rucareanu (Design & Mix); cu sprijinul Video Dialog si Smart Sound Studio.

Abonamentele si biletele la concertele din Bucuresti si Cluj-Napoca, sunt disponibile pe eventbook.ro. Pensionarii, studentii, elevii si persoanele cu handicap beneficiaza de o reducere de 50% si pot achizitiona biletele exclusiv de la Libraria Humanitas Cismigiu, Libraria Humanitas Kretzulescu si Libraria Kyralina din Bucuresti.

De asemenea, posesorii oricarui card UniCredit Bank pot achizitiona abonamente si bilete cu o reducere de 20%.

Citește în continuare