In acest weekend are loc festivalul de animatie japoneza IZANAGI cu tematica iubire. Toate proiectiile sunt gratuite
Cea de-a doua editie a festivalului de animatie japoneza IZANAGI are loc in weekendul 4-6 martie 2022, la Cinemateca Eforie din Bucuresti. Festivalul are ca tema principala iubirea, iar proiectiile vor include, printre altele, filme regizate de Makoto Shinikai si Mamoru Hosoda.
Japanese Film Festival este un proiect ce doreste sa promoveze cultura japoneza, focalizandu-se pe fenomenul manga-anime si impactul sau asupra lumii, prin proiectii de filme animate japoneze, conferinte si dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât si unui public dornic de cunoastere. Festivalul urmareste explorarea si intelegerea culturii japoneze si deschiderea unor noi perspective despre film si despre alte forme de arta.
Filmele prezentate in aceasta editie prezinta subiecte ca iubirea pentru familie, pentru prieteni, iubirea romantica, iubirea de aproape, iubirea de sine. Astfel, au fost selectate sapte filme care cheama spectatorii sa (re)descopere iubirea in toate instantele vietii, atat reale, cat si fantastice.
Prima proiectie din cadrul festivalului va fi Kimi no Na wa (Your Name / Numele tau, 2016, r. Makoto Shinkai), ce urmareste povestea de dragoste dintre doi adolescenti: Mitsuha si Taki. Cei doi viseaza ca se afla unul in corpul celuilalt, desi nu s-au cunoscut niciodata: el e un licean din Tokyo, ea se afla intr-un orasel indepartat. Povestea celor doi, presarata de momente tragice, dar si comice, prezinta iubirea ca o forta ce leaga generatii si trece prin timp si mit pentru a se implini.
Tot de la Makoto Shinkai este inclus in selectie si Kotonoha no Niwa (The Garden of Words / Gradina cuvintelor, 2013). Filmul urmareste prietenia bizara dintre un licean de 15 ani si o profesoara de 27 de ani si prezinta iubirea ca asteptare, speranta si neimplinire, incadrata in frumusetea de nedescris a parcului Shinjuku Gyoen din Tokyo.
Intr-o nota asemanatoare, urmeaza Hotarubi no Mori e (Into the Forest of Fireflies’ Light / Spre padurea licuricilor, 2011, r. Takahiro Mori). Filmul arata iubirea imposibila dintre Hotaru si Gin, un spirit cu forma umana, care, daca este atins de un om, va disparea. Avand ca tema principala ideea de a nu fi trist ca s-a terminat, ci a te bucura ca s-a intamplat, Hotarubi no Mori e ne ajuta sa vedem bucuria si recunostinta atunci cand subiectul iubirii noastre nu mai este prezent.
Parte din selectie este si unul dintre clasicele Ghibli, Mimi wo Sumaseba (Whisper of the Heart / Soaptele inimii, 1995, r. Yoshifumi Kondo), un film despre speranta pe care o poate sadi iubirea intr-o inima tanara. Filmul urmareste intalnirea dintre o fata care iubeste cartile si vede intreaga ei lume printr-o poveste si un baiat care a citit toate cartile inaintea ei, pentru a-i atrage atentia. Tema filmului sunt puterea si drumul pe care iubirea ti le poate arata când viata pare ca nu are un scop.
Urmatoarele titluri, care ating, pe langa tema iubirii, subiecte contemporane si fantastice, sunt filmele lui Mamoru Hosoda: Ookami Kodomo Ame to Yuki (Wolf Children / Copiii-lup: Ame si Yuki, 2012) si Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021), cel mai recent film al regizorului, care a avut premiera in Romania anul acesta.
Ookami Kodomo Ame to Yuki este povestea plina de caldura a Hanei, care si-a pierdut sotul varcolac intr-un accident si care este nevoita sa-si creasca copiii-lup departe de vederea oamenilor, in acelasi timp oferindu-le libertatea de a fi ei insisi. Filmul ne aminteste de importanta familiei si iubirea nemarginita a unei mame pentru copiii ei.
Belle (2021), anime-ul sci-fi distribuit oficial si in Romania, care a atins locul 3 in box-office la putin timp de la lansare, este o proiectie speciala, in colaborare cu Bad Unicorn, partener al festivalului. Filmul exploreaza nevoia oamenilor de a fugi intr-o realitate virtuala pentru a nu se confrunta cu oamenii din jur si cu propria suferinta, având-o ca personaj principal pe Suzu/Belle. Ea descopera puterea sacrificiului si taria pe care o are in ea odata ce isi permite sa-si deschida sufletul catre iubirea celor din jur.
In cele din urma, este inclusa o poveste tragica, semnata de Naoko Yamada, Koe no Katachi (A Silent Voice / Forma vocii tale, 2016). Koe no Katachi. Filmul urmareste interactiunea dintre o fata surda si baiatul care obisnuia sa o hartuiasca in copilarie, alaturi de sentimentele de vina si efectele pe care experientele din copilarie le-au avut asupra celor doi si a celor din jur. Pe cat de dureros, pe atât de frumos, subiectul filmului ne aduce aminte de blandetea si intelegerea cu care trebuie sa-i tratam pe cei din jurul nostru, dar si de provocarea de a trai in era social media.
Accesul este gratuit in toate cele 3 zile de festival la Cinema Eforie, cu rezervarea biletului pe site-ul festivalului.